Paralel Kurgu Öykülerin Özeti En Pratik Yoldan Nasıl Yazılır?

Selamlar,
Bazen çok iyi bildiğiniz bir işi yaparken birden duraklar, tıkanırsınız. Birinin dışarıdan bakıp, sizi açması gerekir. İşte tam da bu durumdayken sizlerden fikir almak istedim;

1000+ sayfalık, fantastik ve paralel kurguda akan bir hikayenin özeti en kolay nasıl çıkartılır? Hikaye akışı lineer olsa çok basit fakat birbirine paralel bölümlerden oluşan ve sonra finalde birleşen akışın özetini çıkartmanın bir tekniği olmalı. Problem şu ki ikili bir paralellik yok. Bölümler kendi içinde de paralel ilerliyor.

1 Beğeni

Öncelikle hoş geldiniz.
Konu buram buram ödev yapmak için bu forumu seçtim gibi kokmakta. :slight_smile:

Muhtemelen bir ödev ve proje de bunu yapıyorsanız sizden bunu isteyen kişinin dikkat etmenizi istediği bazı yöntemler vardır. Hatta bu şekilde özet çıkartırken kullanılacak yöntemler filan vardır.
Eğitimimi bu yönde almamış olmakla beraber ben şahsen şöyle bir yöntem izlerdim :

Tanrının Zihnin’de isimli yazmış olduğum paralel evrenlerle ilgili bir kurgunun özetini şu şekilde hazırlamıştım:

TANRININ ZİHNİNDE KİTAP ÖZETİ
(1)Hikayede, H.P.Parker isimli bir adamın başından geçen sıra dışı olaylarla ilgilidir. Parker’ın iş seyahati amacıyla bindiği uçak Atlantik Okyanusu’na düşer. Uçaktan kurtulan tek kişi Parker’dır. .

(2)Parker uçak kazasında hayatta kalmayı başarmış, ancak yaşadığı sıra dışı olay neticesinde geçmişinde yer alan bir varlığı da beraberinde getirmiştir. Geçmişten gelen ve bir Nazi savaş pilotu olan bu varlık, aslında Parker’ın farklı bir benliğidir.

Bu varlık, Parker’ın peşine düşerek onu yok etmek için elinden geleni yapacaktır. Olaylar gelişirken Parker, bu evrende yalnız olmadığını, kendine ait pek çok farklı benliğinin olduğunu ve bu kötü benliğinin neden kendisini yok etmek istediğini öğrenecektir. Başlangıçta kendi hayatını kurtarmaya çalışırken, bir süre sonra bütün benliklerini ve h tüm insanlığı kurtarmak zorunda kalacaktır. Parker, bu yaratığı ölmeden önce durdurmak zorundadır ancak önünde küçük bir engel vardır…

(3)Parker ölümden deli gibi korkmaktadır ve bu şeyi durdurabilmesi için sonsuza kadar tekrar ve tekrar ölmek zorundadır.
(4)Bu hikaye, iş seyahati sırasında yaşamış olduğum bir türbülans olayı sonucunda yazılmıştır. Yaşadığım bu olaydan sonra içerisinde uçak kazası olan, boyutlar arası ve zaman yolculuğuna dayalı bir hikaye yazmak istedim. “ Sicim Teorisi” adı verilen ve kurgu içerisindeki boyut-zaman değişikliklerini mantıklı kılan bir teori çerçevesinde hikayemi oluşturdum. Ayrıca bu hikayeyi, okuyucuların dikkatini çekmek ve biraz da tüyler ürpertmek adına salt bilim kurgudan çok bir paranormal olay teması altında işledim. Yine okuyucunun ilgisini arttırmak maksadıyla yaşanmış gerçek olayları ve gerçek mekanları da tasarlamış olduğum bu öyküde kullandım. Klasik bir roman tarzından çok yazar H.P. Lovecraft’a benzer bir tarz kullandım. Böylece metin, bir mektup, gazete yazısına aktarılmış bir günlük ve bir konuşma bandının metin hali olmak üzere 3 parçada ortaya çıktı. Kitabın son bölümünde bahsi geçen teori, mekanlar ve olaylarla ilgili belgeler mevcuttur.*

Yukarıda kullandığım yöntemde önce ana karakteri (1) ve başına gelen olayı (2) betimleyip, konuya bağlayıp, bir tanıtım niteliğinde olduğundan sonucu ucu açık olarak (3) bıraktım. Sen okuduğun kitapta sonucu direk bağlayabilirsin. En son paragrafta da kitabı nasıl kaleme aldığımı, olayların nereden bir araya getirildiğini ve kullandığım tarzı belirttim. Sende okuduğun esere göre , yazardan ve hikayeyi oluştururken etkilendiği öğelerden bahsedebilirsin.

Umarım faydalı olabilmişimdir :slight_smile:Şimdiden kolay gelsin.

Merhaba,

Öncelikle cevabınız teşekkür ederim. Konu ödev değil. Kitabın yazarı benim :slightly_smiling_face: ve editörler genelde hikayenin başı, ortası ve sonundan birkaç sayfa okuyacağı için paralel kurgu bir kitapta hikaye bütünlüğünü anlamaları imkansız hale gelecek. Hiçbir editör de kitabı baştan sona kadar okumayacağına göre probleme dönüşmesini engellemeye çalışıyorum. Cevabınıza göre bölüm bölüm ayırıp, sonra toplamanın mantıklı olduğunu anlıyorum. Bunun için de sanırım senaryo yazım programı mantığı uygun görünüyor. Güzel bir fikir.

1 Beğeni

Bol şans o zaman.
Ben başaramadım. Özet bile okumadan çogu yer yerli bilim kurgu basmıyoruz diye döndü. En iyi geldiğim noktada Allah rızası için sevdiğinden vaz geçen bir kızın hikayesi ile kapıştım :innocent:

Bir de şahsi tavsiyem instagram ve face de 1000 + takipciniz olsun. Bunu belirtin mutlaka.

Bol şans tekrar, kolay gelsin.

1 Beğeni