Parayla Basan Yayınevleri Hakkında

Bu tarz yayınevleri hakkında hiç fikriniz var mı? Hangileri sizce bastırdığı kitaba sahip çıkar? Sizce bu tarz bir prensipte çalışan yayın evlerinin adı bile anılmamalı mıdır yoksa hakikatten iyi iş yaptığını düşündükleriniz var mıdır? Muhtemelen bu forumda bu işlerle ilgilenmiş insanlar vardır, fikirlerinizi almak istedim.

Yaklaşık dört yıldır yayınevleriyle iletişim kurmaya çalışan ve nihayet biriyle anlaşmış biri olarak deneyimlerimi paylaşayım.

Öncelikle, “parayla kitap basan” yayınevlerinden, diğerlerine oranla çok daha hızlı yanıt alacağını söyleyebilirim. Benim iletişime geçtiğim yazara telif ödeyen yayınevleri beni en çok bekletenler oldu. En kısa sürede cevap veren yayınevi iki hafta, en uzun sürede cevap verense altı ayı bulmuştu. (Hiç cevap vermeyenleri saymıyorum bile.) Ancak durum, para karşılığı kitap basan yayınevlerinde şaşırtıcı şekilde değişiyor. Bu yayınevlerinden birinin sahibiyle görüştüğümde bana “Bir saat içinde size döneriz.” diyen bile vardı. Yani bu kısmı değerlendirecek olursak, para karşılığı kitap basan yayınevlerinin hızlı hareket ettiğini söyleyebiliriz.

İşin “imaj” kısmına gelelim. İnternette biraz araştırma yaptıysan, bazılarının parayla basan yayınevlerine çok da hoş yaklaşmadığını görmüşsündür. Bunun sebebi genelde “Parayı verip kitap bastırıyorlar. Sıkı bir editör çalışmasından geçmiyor.” olarak gösterilir. Tabii ki bu yayınevine göre değişen bir şey. Bazıları sırf parasını siz veriyorsunuz diye kitabı sizin istediğiniz şekilde, noktasını virgülünü değiştirmeden basabilir. Bazılarıysa parayı siz verseniz bile kitabın bazı kısımlarını değiştirmenizi isteyebilir.

En çok endişe duyulan konulardan biri de kitabın çıkmasının ardından yayınevinin, yazarın “arkasında” durup durmaması sanırım. Para karşılığında kitap basan yerler arasında “Kitabınız belli bir satışa ulaştığında ücretsiz bir şekilde İngilizceye çeviriyor ve yurt dışına açılmanızı sağlıyoruz.” diyen de vardı. Böyle bir desteği istemeyecek yazar pek yoktur diye düşünüyorum. Benim genel olarak gördüğüm, bu tür yayınevlerinin farklı fiyat paketi oluşturdukları. Bu paketler reklam, dağıtım gibi alanlarda değişiklik içerebiliyor.

“İyi iş yaptığını düşündükleriniz var mı?” diye sormuşsunuz. “İyi” işten kastettiğimiz çok satmaksa, kitabına para karşılığı bastırıp çok satanlar listesine giren yazarlar tabii ki var. En çok örneği Twitter fenomenlerinde görebilirsiniz bu konuda.

İşin neresinden bakarsak bakalım, yayınevi açısından yazarın kitabını basmak bir yatırımdır. Parayı siz verirseniz, bu yatırımı kendiniz yapmış olursunuz. İki durumda da bu yatırım büyük bir risktir. Şahsi tavsiyem, sadece yayınevinin reklam gücüne güvenmeyip kendi kitlenizi oluşturmaya başlamanız.

Tabii ki dikkat edilmesi gereken konulardan biri de size bir sözleşme verildiğinde maddelerini çok iyi incelemenizdir. Paranız karşılığında kitabınızı basacak bir yayınevinin sözleşme maddeleri, diğer türdeki yayınevlerinin maddelerine göre farklılık gösterebilir.

8 Beğeni

Bu benim de çok merak ettiğim bir konuydu. Teşekkürler.

1 Beğeni