Philip K. Dick Kitapları

Stanislaw Lem ve PKD kitaplarını son dönemde basma hızları kağnı hızında olduğundan normal sanki. Beşinci toplu öyküler kitabı yakında demelerinin üzerinden nerdeyse bir buçuk yıl geçmiş.

2 Beğeni

34 kitap çıkmış hepsini okumuşsa tamam diyeceğim. Yılda 2-3 kitap çıkarsalar bence yeterli. Sadece okuyan/yazan tarafından sergilenen bu üslup beni kim olursa olsun irite ediyor. Sosyal medyadan kibar cevap verebilir yayınevi ama aslında daha ters teper böyle tepkiler.

2 Beğeni

İşin açıkçası resimdeki yorum bana ait. PKD kitaplarından Valis üçlemesi ve birkaç kitap beni çok açmadığından bu kitaplar hariç çoğu kitabı okudum.

Benim düşünceme göre eninde sonunda bu yayınevleri birer ticari kuruluş. Kara kaşımızı veya edebiyatı çok da önemsediklerinden kitap yayınlamıyorlar. (Bu firmalarda çalışan büyük ya da küçük bir kesim okurları veya edebiyatı önemsese bile.) Bundan dolayı şahsım adıma bu ticari kuruluşlarla olan ilişkim, ürün-satıcı ilişkisinden ileri değil.

2023’te tüm PKD külliyatı tamamlanacak gibi büyük bir laf edip, bir kitaba yakında deyip, 1,5 yıl çıkartmayınca komik duruma düşüyor firma açıkçası. Aynı zamanda Alfa’nın bastığı PKD kitaplarında çokça bulunan basit yazım hataları gibi özensizlikler de yaptıkları işe verdikleri özeni de gösterir nitelikte. Bu basit hataları çok basit yazılımlarla bile en fazla birkaç dakikada da belirleyip, en fazla da birkaç günde düzeltilebilecek seviyede olması da cabası. İsterlerse ticari bir getiri görmüyorlarsa yayınlamasınlar veya Pegasus’un Hyperion’da yaptığı gibi kitapların telifi üzerine yatsınlar, başka yayınevine çeviriyi vermesinler. Tamamen kendilerine kalmış. Hal böyle olunca da müşteri sitem de eder, dalga da geçer, eleştirir de. Laflarının arkalarında durdukları sürece, özenli iş yaptıkları sürece takdir de ederim, her yayınladıkları kitaplarını da alırım. Delidolu gibi yayınlasınlar yıllık takvimi ve olabildiğince bu takvime uysunlar veyahut Fihrist gibi Edgar Rice Burroughs kitaplarında nasıl serileri düzenli bir şekilde tamamladılarsa, gider hem e-kitap olarak alırım hem de fiziki halini alırım. Bundan dolayı yarım yamalak bir iş veya ürünle gelince benim artık tepem atıyor.

3 Beğeni

Çoğunu okuduysanız beklemekte haklınız. Ben çok sevmeme rağmen 6:45 zamanından beri Alfa ile beraber yarısını okudum o yüzden zamanım bol ama görünen o ki basılacak da az kitap kaldı. İki yayınevinin de yazım hatalarına hiç girmiyorum.

2 Beğeni

Selamlar.
Bende zamanında alınmış Pkd toplu öyküleri 1 ve 2 var fakat büyülü fener tarafından basılmış.Ufak bir araştırma ile Büyülü fenerin Alfa yayınlarının bir alt kolu olduğunu öğrendim.şimdi ben toplu öyküleri toplamaya nerden başlayacağım? Alfa basımı 1 ve 2 yi pas geçip direk 3 den mi başlayayım ?
Yayın evlerini anlamak gerçekten güç.Kimisi bir anda ilk çıkardığı kitaplarla sonradan çıkardığı kitapların boyutunu değiştirir (bkz sissoylu/akılçelen) kimisi ilk kitabı basar sonra telifin üstüne çöker yıllarca kitap basmaz(bkz hyperion/Pegasus) kimisi de daha önce çıkardığı kitapları sırf satılsın diye başka yayın dizisi altında yayımlar (bilimkurgu serisi ve karanlık kitap/İthaki.Bitmemiş yarım kalan serilerden hiç bahsetmiyorum bile.
Bu konuda galiba bir tek deli dolu’yu tebrik etmek lazım.

3 Beğeni

Yeni baskılar kitaplıkta çok daha iyi durur. 4’e kadar basıldı. Tek olumsuz yani sayfaların beyaz olması. 5 ise daha çıkmadı. :frowning: Yok aynı düzene önem vermiyorsanız 3 ve 4’ü alın sadece ve tamamlayın.

2 Beğeni

Biraz farklı şekilde de olsa sizin ahınız tutmuş hocam PKD telifine :slightly_smiling_face:.

Şu kısmı tutmaz umarım.:upside_down_face:

Başlığın adını Alfa’ya sövebileceğimiz şekilde değiştirelim diye öneride bulunuyorum. Kabul edenler :smiling_imp:.

3 Beğeni

İthaki öyle basmaz, kurtuldun iyisin hade :face_with_hand_over_mouth:

4 Beğeni

Kurtulduk mu? Hiç sanmıyorum. :smiley:

2 Beğeni

Bende bu ay PKD başlamayı düşünüyordum iyi ki almamışım da düşünmüşüm sadece :smiley: Yoksa para basmıyoz, bende de takıntı var seriye baştan başlardım olsaydı.

2 Beğeni

Sırf beyaz kağıda bastıkları için protesto edip toplu öyküleri almamıştım ancak telif süresince (ki Büyülü Fener dönemi de onlara ait olduğu için uzun bir süre diyebiliriz) ciltleri tamamlamamaları büyük saygısızlık.

İthaki bastığında da muhtemelen fiyat dolayısıyla almayacağım, artık 200 sayfalık romanlar bile pahalıyken ciltleri tahmin edemiyorum.

5 Beğeni

Toplu Öyküler-5’in basılmaması en kötüsü oldu.

8 Beğeni

Basılmayan kaç kitap kaldı acaba?

Valla ben artık şu bu demiyorum aldığımız kâr artık, İthaki mümkün değil Alfa kadar düzenli iş yapmaz. Kaldığı yerden devam ederiz.

2 Beğeni

Bir göz gezdirdim de, 10’a yakın var sanırım.

Ortak yazdığı “The Ganymede Takeoverve” çocuk romanı “Nick and the Glimmung” dahil edince 45 roman var.

Alfa 28 roman, 4 Toplu Öyküler kitabı ve TV dizisi için derlenen bir öykü derlemesi olan “Elektrikli Düşler” yayımladı.

Çevrilmeyen kitapların önemli kısmı BK değil ama “Mary” çevrildiği için bunların da çevrilmesi beklentisi vardı bende.

Kurgu dışı, mektuplar, çocuk romanı ve ortak yazılan romanı dahil etmezsek 43 kitap ve bir de Toplu Öyküler 5 bekleyebiliriz.

Alfa 28 roman yayımladı, 15 roman daha çevrilmeyi bekliyor.

Daha fazla detay için @Ozgur 'ün forumda hazırladığı PKD bibliyografisi başlığı ve Wikipedia başlığında detaylara bakabilirsiniz.

Benim de PKD romanlarıyla ilgili şöyle bir listem var.

Türkçe
1 1950 Gather Yourselves Together ÇEVİRİSİ YOK BK OLMAYAN
2 1952 Voices from the Street Sokaktan Gelen Sesler
3 1953 Vulcan’s Hammer Vulcan’ın Çekici
4 1953 Dr. Futurity Doktor Gelecek
5 1953 The Cosmic Puppets Kozmik Kuklalar
6 1954 Solar Lottery Uzay Piyangosu
7 1954 Mary and the Giant Mary ve Koca Dünya BK OLMAYAN
8 1954 The World Jones Made Yaratılan Dünya
9 1955 Eye in the Sky Gökteki Göz
10 1955 The Man Who Japed Alay Eden Adam
11 1956 The Broken Bubble ÇEVİRİSİ YOK BK OLMAYAN
12 1957 Puttering About in a Small Land ÇEVİRİSİ YOK BK OLMAYAN
13 1958 Time Out of Joint Çığrından Çıkmış Zaman
14 1958 In Milton Lumky Territory ÇEVİRİSİ YOK BK OLMAYAN
15 1959 Confessions of a Crap Artist Bir Palavracının İtirafları
16 1960 The Man Whose Teeth Were All Exactly Alike ÇEVİRİSİ YOK BK OLMAYAN
17 1960 Humpty Dumpty in Oakland ÇEVİRİSİ YOK BK OLMAYAN
18 1961 The Man in the High Castle Yüksek Şatodaki Adam
19 1962 We Can Build You Sizi İnşa Edebiliriz
20 1962 Martian Time-Slip Marsta Zaman Kayması
21 1963 Dr. Bloodmoney, or How We Got Along After the Bomb Dr. Kan Bedeli
22 1963 The Game-Players of Titan Titanlı Oyuncular
23 1963 The Simulacra Simulakra
24 1963 The Crack in Space Uzaydaki Çatlak
25 1963 Now Wait for Last Year Gelecek Seneyi Bekle
26 1964 Clans of the Alphane Moon Alfa Ayının Kabileleri
27 1964 The Three Stigmata of Palmer Eldritch Palmer Eldaitch’in 3 Stigmatası
28 1964 The Zap Gun ÇEVİRİSİ YOK
29 1964 The Penultimate Truth Sondan Bir Önceki Gerçek
30 1964 Deus Irae ÇEVİRİSİ YOK
31 1964 The Unteleported Man ÇEVİRİSİ YOK
32 1965 The Ganymede Takeover ÇEVİRİSİ YOK PKD ve Ray Nelson’ın birlikte yazdı
33 1965 Counter-Clock World ÇEVİRİSİ YOK
34 1966 Do Androids Dream of Electric Sheep? Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi?
35 1966 Nick and the Glimmung ÇEVİRİSİ YOK Çocuk BK
36 1966 Ubik Ubik
37 1968 Galactic Pot-Healer Galaktik Çömlek Tamircisi
38 1968 A Maze of Death Ölüm Labirenti
39 1969 Our Friends from Frolix 8 ÇEVİRİSİ YOK
40 1970 Flow My Tears, the Policeman Said “Aksın Gözyaşlarım” Dedi Polis
41 1973 A Scanner Darkly Karanlığı Taramak
42 1976 Radio Free Albemuth Albemuth Özgür Radyosu
43 1978 VALIS Valis
44 1980 The Divine Invasion Kutsal İstila (Valis 2)
45 1981 The Transmigration of Timothy Archer Timothy Archer (Valis 3)
TASLAGI KAYIP - YARIM
1 1956 A Time for George Stavros
2 1956 Pilgrim on the Hill
3 1958 Nicholas and the Higs
4 1982 The Owl in Daylight ÖLÜMÜ İLE YARIM KALMIŞ
9 Beğeni

Malum oldu galiba:) işler daha da sarpa saracak bence.ama inşallah yanılırım.Yav çok üzülüyorum ülkede yayınevleri bile yoz.PKD gibi bir yazarı bile ne hale getirdiler el ele (aklıma üç harflik p ile başlayan ç ile biten bir kelime geliyor ama neyse) Altıkırkbeş,Alfa,İthaki kına yakın sizde ne diyeyim.

5 Beğeni

Pöç mü? Çok severim. :drooling_face:

3 Beğeni

Ah pöç kasabı.kimi götürsem ne muhteşem birşey diye diye afiyetle gömüldü o kebaplar.en son gittiğimde (gecen sene mayıs) cok kötü moral bozukluğu ile döndüm Ankara’ya bir süre o güzel Hatay’a gitmeyeceğim.

1 Beğeni

Çok da karamsar olunacak bir durum yok bence. Henüz çevrilmeyen kitapları çok önemli kitapları değil gibi, belki de 2-3 kitap hariç hiç çevirmeyeceklerdi.

1-2 tanesi hariç “Mary” gibi üzerinde konuşulmayan kitaplar.

Bunların tam detaylı bakmadım ama 9-10 tanesi PKD "popüler bir yazar " olana kadar yayımlanması kabul görmemiş, yayınevlerinden ret yemiş kitaplar.

Alfa galiba 2015’de Gökteki Göz" ile başlamıştı, 2024’de "Karanlığı Taramak " ile Alfa PKD yolculuğunu bitirdi. Romanlar ve Öyküler ile 9 yılda 33 kitap okuduk. Altıkırbeş’in çevirdiği Alfa’dan yayımlanmayan 3 veya 4 kitap daha olması lazım dilimize çevrilmiş.

PKD külliyatımız aslında çeviri yapılan bir yazar için epeyce zengin: :slight_smile:

Benim bu teliflerin Alfa dan İthaki’ye geçmesinde canımı sıkan mesele Toplu Öyküler oldu.

Toplu Öyküler 5 biraz can sıkıcı bir durumda. İthaki muhtemelen aynı ebat, aynı kağıt, aynı cilt ve şömizle basmayacak. Çok da düzen takıntılı değilim ama 4 kitabın yanına 5. kitabı da aynı tasarım, mizanpaj, malzeme,şömiz, renk, aynı ebat vs koymak isterdim.

19 Beğeni

Alfa Ve İthaki arasında telif savaşı olduysa bu durum kitapların ücretinin normalden daha fazla olmasına sebep verir mi?

1 Beğeni