Philip Pullman Kitaplığı

Philip Pullman

BİYOGRAFİSİ

19 Ekim 1946’da İngiltere, Norwich’te doğdu. Hem babası hem üvey babası Kraliyet Havayolları’nda çalıştığından çocukluk yılları dünyayı dolaşarak geçti. Çocukluğunun bir bölümünü geçirdiği Avustralya’da çizgiroman dünyasıyla tanıştı. Özellikle Superman ve Batman’in tutkunu oldu. On bir yaşında tekrar İngiltere’ye döndü. Exeter Üniversitesi’nde İngiliz dili eğitimi aldı.

Bir süre değişik işlerde çalıştıktan sonra öğretmenlik yapmak için Oxford’a döndü. On iki yıl boyunca pek çok ortaokulda öğretmenlik yaptıktan sonra Westminster Üniversitesi’nde okutman olarak göreve başladı. Öğretmenlik yaptığı bu yıllarda kitap yazmaya başladı ancak yazarlık tüm zamanını almaya başlayınca öğretmenliği bıraktı.

İlk basılı romanı yetişkinler için olmasına rağmen Pullman ağırlıkla çocuklar için yazdı. Yirmiye yakın romanı olan Pullman’ın bazı romanlarının konusu okul çocukları için yazdığı piyeslere dayanmaktadır (Sisteki Yakut gibi). En bilinen çalışması Karanlık Cevher Serisi’dir. Seri, aralarında Carnegie Nişanı, Guardian Çocuk Kitapları Ödülü, Whitbread Yılın Kitabı Ödülü, Eleanor Farjeon Çocuk Edebiyatı Ödülü de dahil olmak üzere pek çok ödül kazanmıştır.

Kaynak: Philip Pullman

NOT: Kitaplar ilk çıkış tarihine göre sıralanmıştır. Listede Türkiye’de çıkan kitaplar yer almaktadır.

ÇIKAN KİTAPLAR:

İTHAKİ YAYINLARI

  1. Sisteki Yakut (1985)
  2. Karanlık Cevher Serisi 1: Altın Pusula (1995)
  3. Karanlık Cevher Serisi 2: Keskin Bıçak (1997)
  4. Ben Bir Fareydim! (1999)
  5. Karanlık Cevher Serisi 3: Kehribar Dürbün (2000)
  6. Masum İsa ve Hain Mesih (2009)

1 sisteki yakut 2 karanlık cevher altın pusula 3 karanlık cevher keskin bıçak 4 karanlık cevher kehribar dürbün

5 ben bir fareydim! 6 masum isa ve hain mesih

5 Beğeni

Sevgili okurlar, Karanlık Cevher serisini önerir misiniz? Benzer serilerle kıyas yaparak birkaç yorum yapabilirseniz mutlu olurum.

Kitapları yeni baskıları geldikten sonra 2021 içerisinde okudum ve epey keyif aldım. Hatta sizinle paylaşmak için kitaplara yorum yaptığım mesajlarımı aradım. Bayadır arıyorum bulamadım. Meğer ben ilk kitabı ocakta okumuşum, foruma haziranda üye olmuşum :grinning_face_with_smiling_eyes: . Bu vesile ile okuduktan sonra yaptığım yorumları buradan spoiler altında paylaşayım 3 kitap için de;

image
Altın Pusula

Yıllar önce baskısının tükendiğini bildiğim Karanlık cevher serisine, hem yeniden baskısının yapılması hem de yeni yıla kolay okunabilecek bir kitap ile devam etmeyi düşünürken girişmeye karar verdim. Sanırsam ilk olarak da bu özelliğine değinmekte fayda var, kitap akıyor! Su gibi gidiyor, yer yer durağanlaşacak herhalde diyorum ama bi bakıyorum yalayıp devam etmişim. Yazarın üslubuna ek olarak çevirmenimizin de hakkını vermek lazım burada.

Kitabın konusuna değinmeye gerek görmüyorum; uluslararası alanda kendini ispatlamış, daha önce filmi çekilmiş, aktif dizisi devam eden bir evren için kitap radarınıza girdiyse zaten konusunu da biliyorsunuzdur. Lyra’nın macerasına ortak olup oradan oraya koşturmaya başlamadan önce kitabın literatürde çocuk kitabı olarak geçmesine değineceğim. Çünkü 32 yaşına gelmiş biri olarak benim elimi yerindiğim ilk nokta tabi ki bu oldu. Sanırsam ki insanlar baş karakteri çocuk olma ile çocuk kitabı olma konusunda temel ayırda varamayarak kategorileştiriyorlar. Lyramızın Oxford’daki çocuk dünyasına epey bir dokunsak da ana hikaye akışının içine girdikten sonra kesinlikle bir çocuk kitabı hissi oluşmadığını ve her yaştan okura gönül rahatlığı ile önerebileceğimi belirtmek isterim. Hatta bazı kan gövdeyi götüren sahne betimlemeleri ile açıkçası ufak çocuğum olsa okutmayabilirim bile :slight_smile:

Bu arada kalma durumundan diziyi sevdiğim için kitabına da şans vereyim diyerek başladığım karanlık cevher serisinin kısa sürede devam kitaplarını da okumayı düşünüyorum. Aynı tereddütte olanlara da gönül rahatlığı ile öneririm, zaten kolay okunur ve akışkan bir kitap serisi. Ek olarak BCC-HBO ortak yapımı olup şu anda 2. sezonu yayınlanmış olan ve 3. sü gelecek His Dark Materials dizisinin de kaynak materyaline epey sadık başarılı bir dizi olduğunu ileteyim.

image
Keskin Bıçak

Lyra macerasına son sürat devam ederken Keskin Bıçak ilk etapta benim için o kadar süratli başlamadı. Bunda büyük ihtimal ile dizisi His dark materials ın 2. sezonunu çok kısa süre önce izlemiş olmam ve yine uyarlama olarak kitabına epey sadık bir iş çıkarmaları etkili oldu sanırım. Kitabın sonundaki bazı sonuçlara giden birkaç son patikayı biraz farklı işlemiş dizi bu sefer ancak yine de bu kadar yakın tarihte izlemiş ve olayları biliyor olmak benim kitaba girişimi biraz zorlaştırdı.

Özellikle Will i tanıma, cittagazze ye alışma ve oxford vs derken bir bakmışım kitap yine akıyor, günde 200 sayfa kendini okutuyor :slight_smile: İlk kitaptan devam eden akıcılık, kolay işleyiş, güzel çeviri vs ile seri kendine devam ettirmeyi hak ediyor.

İkinci kitabın da bitişi ile beraber sanırım yazar açısından kırdığım tek notu belirtmekte fayda var; özellikle üçüncü kitabın da adının Kehribar Dürbün olduğundan da sonuca çıkarsak abi yazıp detaylandırabileceğin o kadar şey varken neden unique item olayına bu kadar demekten kendimi alamıyorum açıkçası. Hani spoilera pek girmeden nasıl desem bilemiyorum ama Pullman reis; ikinci kitapta artık kapıları ufukları açtın bize, elinde o kadar materyal var, karakter var niye kitaplarına isim verecek kadar tek bi nesneye takılıp gittin bilemiyorum :slight_smile: Bakalım macera tamamlanırken bunlar nasıl oturacak yerlerine.

image
Kehribar Dürbün

Seri boyunca Pullman ın kalemini, anlatıcılığını, akıcılığını çok beğenmiş olsam da son kitabı Kehribar Dürbün ile pek de güzel bir final yapamadığını düşünmekteyim. İlk iki kitap ile hoşumuza giden fantastik yaratımların yanına yeni bir şeyler eklenemediği gibi ( ya da eklenenlerin yetersiz ve sığ kalması gibi) , önceden oluşturulup acaba ne olacak diye merak ettiğimiz bazı durumların da detaylıca ele alınamaması ya da aceleye getirilmesi gibi bir his mevcut. Oysa ki serinin sayfa sayısı en yüksek kitabı olmasının yanında, aslında anlatıma derinlik katabileceği imkanları da olduğunu görüyoruz okurken. Bunun yerine özellikle kitabın ilk yarısında gerek Mary nin gerekse Will ve Lyra nın malım diyarlara yolculuklarını takip ederken bu süreçlerin çok uzaması ile yer yer sıkılır buluyoruz kendimizi.

Büyük olayların birleşip, hareketin ve savaşların da artmasını beklediğimiz ikinci yarıya geldiğimizde ise ilk yarı daki gereksiz yeni yaratım anlatma uzun ve yavaşlığını bir anda bırakan yazarımız; bir anda önceki iki kitapta uzun uzun bize tanıtıp sempati duydurduğu ve olaylarını merakla beklediğimiz yan karakterlerimizi aşırı hıza sararak geçiyor gibi. Toz’un gizemi, çoklu evrenler vs gibi epey büyük ölçekli ana gizemlerimiz ise açıkçası beni tatmin etmeyen bir finalle de sonlanıyor.

Serinin zaten üçüncü kitabına gelen ve ilk iki kitabını keyifle okuyan arkadaşların okumamazlık yapmasını gerektirecek bir kitap değil kesinlikle. Dünyaya ve ana karakterlere duyulan sempati bile yine keyifle okumaya yetiyor, hatta aşırı karakter odaklı okuyan arkadaşlar için muhtemelen bol bol duygusal anlar da yaşatıyor. Yine de beklentiyi doğru ayarlayarak devam edilmesini önererek seriyi tamamlayacak arkadaşlara şimdiden keyifli okumalar dilerim.

1 Beğeni

Merhaba. Benzeri seri okumadım ama Karanlık Cevher serisini çok seviyorum. Bence alt metninde oldukça yetişkin -dini, felsefi- mesajlar barındıran bir genç-yetişkin serisi.

Ben çok akıcı bulmuştum dilini, bir çırpıda okumuştum hepsini de. Ayrıca karakterler de oldukça bağlayıcı, karakterle bağ kurmaya önem veriyorsanız yani. Konusu da oldukça farklı bence, ilginizi çektiyse bir şans vermenizi tavsiye ederim. Zaten üç kitap, bir çırpıda bitiveriyor. :slight_smile:

Daha sonra HBO yapımı dizisini de izleyebilirsiniz hatta, gayet iyi bir uyarlama ve oyunculuk bakımından falan da gayet izlenebilir.

1 Beğeni