Politika/Siyaset Kitap Önerileri

Arkadaşlar , Iletişim Yayınlarının çıkarmış olduğu Faşizm İncelemeleri serisi ilgimi çekti. O yüzden başka yayınevlerinin basmış olduğu Tarih, Politika, Siyaset veya Faşizm, Sosyalizm, Komünizm alt başlıklı kitap önerileri alabilir miyim?

Merhaba, kimse yazmamış bir kaç kelime yazayım: Politika ile ilgileniyorsanız öncelikli olarak Maurice Duverger’in kitaplarını önereceğim. Kendisi Politka biliminin kurucu padişahı, ama aynı onun sözlerini farklı tonlarda söyleyen kişiler çok olduğundan kitapları artık basılmıyor.
Yine de onun adını anmadan yazılan politika biliminin temelleriyle tarihiyle ilgili kitap yok
https://www.nadirkitap.com/siyasal-partiler-maurice-duverger-kitap20602237.html
https://www.nadirkitap.com/metodoloji-acisindan-sosyal-bilimlere-giris-maurice-duverger-kitap21853149.html
https://www.nadirkitap.com/politikaya-giris-maurice-duverger-kitap6461565.html
üçünü önereyim.

Faşizmle ilgili olarak tavsiyem yok. Bana göre anlamsız saçma bir düşünce ve islama göre ırkçılık haramdır. Duvergerin diğer kitaplarında da az buz ırkçılık bahsi geçer

Tarih ile ilgili olarak teorik bilgi için iletişimin kataloğu iyidir. Uygulamalı tarih yazımı için türk tarih kurumunun online satış sitesi fiyat olarak genelde bedavadan az pahalı içeriği ise zengin (ayrıca yüzlerce değerli yazıyı online olarak ücretsiz sunuyor binlerce değersiz yazıyla birlikte)
Sağlıcakla :slight_smile:

Ee iyiymiş. Madem faşizm İslam’da haram, 20. yüzyıla damgasını vurmuş bu “anlamsız saçma” siyasi hareketi es geçelim, onu araştırmayalım, okuyup anlamaya çalışmayalım, geçmişten ders çıkarmayalım.

Tarihe ilginç bir bakış açısı…

Bu arada, faşizm ırkçılıkla aynı manaya gelmez. İtalya’da ortaya çıktığında güçlü bir diktatör önderliğinde kurulmuş, totaliter ve milliyetçi bir devlet yönetimiydi. İtalyanların biyolojik üstünlük, ari ırk gibi kavramları da çok uzun yıllar olmadı. Ta ki Naziler Mussolini’nin faşizmini kendi ırkçı politikalarıyla harmanlayıp dünyaya geri satana kadar.

4 Beğeni

Merhaba,
Faşizm yıllar boyu Türkiye’de ırkçılık ile aynı anlamda kullanılmıştır. 2003-2004 filan öncesi daha sık kullanırlardı bazen direk çok baskıcı anlamında kullanırlardı iki anlamda da halen de kullanılmaktadır
Irkçılık haram dedim zaten konu ırkçılık ise çok fazla araştıracak bir konu yok çünkü soran arkadaş konu ırkçılık ve politik baışları ise istemese bile zaman içinde karşısına çok bilgi çıkacak.
Ama ben zaten araştırma demedim gayretim yok dedim. illa ki ilgilenmediğimden sadece tavsiyemin olmadığını yazdım.
Ama konu diktatörlük ise Duvergerin kitaplarında diktatörlük rejimlerini zaten yazıyor, Mussolini, Cumhuriyet Halk Fırkası hakkında da yazıyor. hatta direk diktatörlükle ilgili bir kitabı da var
Ben tavsiye veremiyorum. Ancak zaten dolaylı olarak politika bilimi ile ilgili tavsiye veriirken tavsiyeler de verdim. Çünkü Duverger yetkindir ve kitapları iyi, kapsayıcıdır. Kullandığımız siyasi terimlerin dahi bir kısmı onundur.
Siyaseti geçeyim. Tarih konusunda da tavsiye verdim çünkü İletişimin kuram kitapları iyidir. aradığını katalogda bulacaktır. Zaten TTK’nin tarihle ilgili kitapları iki ayö ncesinde kadar genellikle çok ucuzdu bir kaç inceleme alıp okuyan kişiler kuramların Türkiye uygulamasını da görecektir.

1 Beğeni

@Munekkd Teşekkür ederim önerdiklerine bakacagim.

1 Beğeni

Merhaba, belirtmemissiniz ancak merak ederseniz anarsizm icin kaos yayinlarina goz atabilirsiniz. Kropotkin baslangic adina dogru bir secim olacaktir.

1 Beğeni

@Dracart teşekkür ederim.

Türkiye’de eksik bilgiden dolayı aynı anlamda kullanılması, faşizmin ırkçılıkla aynı manaya gelmediği gerçeğini değiştirmiyor. Siyasi bilimlerin amacı zaten işin gerçeğini, toplumsal cehaletten uzaklaşarak araştırmak.

Türkiye’de veya başka bir ülkede yanlış bilinen başka kavramları saymaya girişsek o işin içinden de çıkamayız.

2 Beğeni

Her ne kadar anlam kaymasına uğramış bir kelime de olsa kelimenin ilk anlamına dönmeyi, sizin sözünüzü kabul ediyorum: Faşist kelimesi sadece Mussolini’nin lideri olduğu faşist partiyi/partiliyi anlatmaktadır. Kelimeyi yanlış kullandım.

Madem Türkçeye ihtimamla bakarak hata arıyoruz mesela kullanmış olduğunuz toplum kelimesi uyduruk bir kelimedir. Toplum kelimesinin anlamı kelimenin kök anlamıyla alakasızdır. Zaten kelime bu haliyle Türkçe mantığına aykırıdır. Son olarak kullanılmış yapım eki de nereden geldi? Top-lu-m
Sadece laf uzasın diye yazdığımı düşünün ve umursamayın derim hepimiz hata yapıyoruz. ben de kullanıyorum sıklıkla toplum kelimesini uyduruk olduğunu bile bile

Toplum sözcüğünün neyi yanlış, anlamadım? Kökü de gayet "top"tan, yani bütünlükten gelmiyor mu? Özbeöz Türkçe, güzel bir sözcük.

2 Beğeni

Bir şeyleri bir araya getirirseniz “top” olurlar hocam.

1 Beğeni

Hehe haklısın top olurlar, toplu da olur

@ Abraxas
Toplum sonradan uydurulmuş bir kelime yüz yıl önce yaşamış birine sorulsa
Bir toplum menekşe gibi mi diye sorar. Toplum, cemiyet kelimesinin yerine uydurulmuştur, ama aynı anlama gelmiyorlar.
Türk dilinin tarihi ile ilgili çok kitap var piyasada ama ideolojik bakış açısıyla üretilmiş vehalen kullanımda olan bir sürü arapça kökenli kelimeyi (en son üç yıl önce baktığımda halen) içermeyen TDK sözlüğü nedense etimolojik mazisi de yazmamış güvenilir değil.

Faşist kelimesinin halkta tepeden bakan ve kelime toplamayan ya da eğer lügata almazsak unutulur gider diyen sözlüklerde kullanılmayan manasına bir mesel yazayım:
PKK sempatizanları hep bağırırlardı
faşist Ağar diye
Ülkücülerden şarkılı bir yanıt var:

face-with-rolling-eyes

2 Beğeni

Bilgisayar, yonga ve taşıt gibi kelimeleri de yüz yıl önce hiçbir kimse anlamazdı, neden? Çünkü sonradan uydurulmuş kelimeler. Ama bu var olmadıkları, kullanılmadıkları ve bir kavramı karşılamadıkları anlamına gelmiyor.

Sen belli ki boş ve mantıksız konuşmayı beceri sayıyorsun. Bu tartışma sonlanmıştır.

1 Beğeni
Bilgisayar, yonga ve taşıt gibi kelimeleri de yüz yıl önce hiçbir kimse anlamazdı, neden? Çünkü sonradan uydurulmuş kelimeler. Ama bu var olmadıkları, kullanılmadıkları ve bir kavramı karşılamadıkları anlamına gelmiyor.

Sen belli ki boş ve mantıksız konuşmayı beceri sayıyorsun. Bu tartışma sonlanmıştır.

Sosyoloji biliminn kurucularından birisi Ziya Gökalp’tir ve dünyada adın saygın sosyologdur. Knediis Durkheim ekolüne bağlıdır.
Sosyoloji’de Ziya Gökalp’i okumayan profesör (dünya çapındaki bütün pforesörlerden bahsediyorum) eğer ünvanını torpille alan budalanın birisi değilse hiç yoktur.
Kelime üretmek, türetmek anladığım kadarıyla bilgili olmadığın bir konu
TDK’nin fransızca düşünce yapısını Türkçeye sokarken arapça ama sadece arapça kelimelerin soyunu kırdığı zamanlar için yazılan yazılarda faşizm yaptığı da söylenirdi.
Ancak hakaretin Kabusnameden bir atasözünü aklıma geldi:
Yaklaşık olarak şöyleydi: Sözü bitip haksızlığını anlayan nadan kişi hakaretler savurup saldırmaya başlar.
Kabusnamenin Mercimek Ahmet tercümesinin tavsiye ederim ve Orhan Şaik Gökyay’ın latinizasyonu en iyisidir. .
Son olarak hakaret konusunda Türk ceza kanununun hakaretle ilgili maddelerini okumanı da tavsiye ederim. Ben senin konuya tuhaf dalışında cehaletini gördüğüm için aydınlatmaya çalıştım ama sadece hakaretle muamele ettin. Cahil olmadığını iddia ediyorsan avukatınla konuşup bana dava açabilirsin. bilgilerimi forum açacağın davanın mahkemesine verecektir. :smirk: