Psikoloji ve Sosyoloji Konusunda Kitap Tavsiyesi

Merhabalar. Sosyal bilimlere yönelmek istiyorum. Özellikle sosyoloji ve psikoloji ilgimi çekiyor. Lisedeyim, sosyal bilimler teorisine bir miktar da olsa hakimiyetim var. Bildiğim kadarıyla Forum’da bu konuya oldukça ilgili kullanıcılar var. Bana giriş noktasında kitap tavsiyeleri verebilir misiniz? Teşekkürler şimdiden.

4 Beğeni

Wilhelm Reich - Dinle Küçük Adam

3 Beğeni

Psikoloji ve sosyoloji için birkaç kitap tavsiyesinde bulunabilirim ancak bence alana yönelik kuramsal kitaplar okumaktansa fikir edindirebilecek edebi ve anlatı türü eserler okumak giriş seviyesinde daha önemli. İnsan’a dair bir fikir edinmezseniz sosyoloji ve psikoloji gibi sosyal bilim dallarının motivasyonlarını anlamakta problem yaşayabilirsiniz. Belirli düşünce sistemi oluşturmanız adına da çok katkısı olur ve bölümünüze gittiğinizde derslerden aldığınız şeyler ile iliştirebilme şansı elde edersiniz.

Viktor E. Frankl - İnsanın Anlam Arayışı kitabı bize derslerde de tavsiye edilen herkesin okuyabileceği Varoluşçu anlayışa dair fikir verebilecek giriş seviyesi bir kitap.

Dostoyevski ve Tolstoy eserleri. Dostoyevski için insanı en iyi anlayan ve en iyi anlatabilen kişilerden birisi olarak bahsediliyor. Bence Dostoyevski, Tolstoy özellikle kıyısından köşesinden tadılması gereken yazarlar. Özellikle benim bağdaştırıldığını gördüğüm eserler Suç ve Ceza, Budala, Ecinniler, İnsancıklar, Savaş ve Barış.

Daniel Keyes - Algernon’a Çiçekler

Mark Haddon - Süper İyi Günler

George Orwell - Wigan İskelesi Yolu

Aldous Huxley - Cesur Yeni Dünya

Isaac Asimov - Vakıf serisi içerisinde bolca sosyolojik değerler barındırıyor. Neden tavsiye ettiğimi belirtmek istedim.

Tezer Özlü - Çocukluğun Soğuk Geceleri. Bence otobiyografik eserler okumak önemli.

Ahmet Hamdi Tanpınar - Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Huzur (Henüz bitirmedim ancak günümüz Türkiye’sini anlamak adına önemli eserler olduğunu söyleyebilirim.)

Oliver Sacks - Karısını Şapka Sanan Adam. Bilişsel Psikoloji alanı için herkese tavsiye edilen kitaplardan birisidir. Giriş seviyesi için bence okunabilir. Göz atın derim.

Irvin D. Yalom - Nietzsche Ağladığında. Irvin Yalom’un diğer eserleri de okunabilir. Ben burada giriş için öncellikle edebi değeri olanını yazmayı tercih ettim ama seçim sizin.

Friedrich Engels - Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devlet’in Kökeni.

Merve Genç - Güzelliğin Politikası.

Carl Jung - Anılar, Düşler, Düşünceler. Jung’a giriş kitabı olarak görülebiliyor. Felsefi bir eser olarak da okuyabilirsiniz. Carl Jung psikolojinin atalarından birisi.

Peter L. Berger - Sosyolojiye Çağrı. Derslerde bazen alternatif textbook olarak da kullanılıyor ama okunabilirliği de ağır değil. Göz atmanızda fayda var.

Stefan Zweig - Bir Kalbin Çöküşü.

Sylvia Plath - Sırça Fanus.

Jack London - Martin Eden.

John Steinbeck - Gazap Üzümleri. Diğer eserleri de çok tavsiye edilir ama ben okumadım.

Yaşar Kemal - İnce Memed serisi. Yine günümüz Türkiye’si hakkında çok şey anlatan ve okuması çok keyifli bir seri.

9 Beğeni

Kitaplığımda bulunuyor, fırsatını bulduğumda okuyacağım.

@GKS Önerileriniz için teşekkürler. Yazdığınız kitapların bir kısmını okudum ve neredeyse hepsi beğendim kitaplardı. Diğerlerine de mutlaka bakacağım ve şans vereceğim.

2 Beğeni

Boyalı Kuş bu kategoriye girebilir bence. Bir çocuğun savaştan kaçıp ailesini arama yolculuğunu anlatıyor. Tabii bu hiç kolay olmuyor. Küçük yaşında tanık olmadığı şey kalmıyor. Kitap bize insanlar ne kadar ırkçı olabilir, ne kadar daha kötüleşebilir bunun uç noktalarını gösteriyor; bu yüzden okurken rahatsız olabilirsiniz. Kitap boyunca çocuğun psikolojisinin ne boyutta değiştiğini de çok iyi görebiliyoruz. Son olarak kitaptan bir alıntı bırakayım.

“…yakmak için koca koca fırınlar yapacaklarına, Yahudilerle Çingenelerin göz ve saç rengini değiştirmek daha kolay olmaz mıydı?..”

4 Beğeni

Başlangıç olarak mümkün olduğu kadar çok antik yunanda yazılmış eserleri okursanız ileride bir çok düşünürü okurken rahat edersiniz. Özellikle Platon ve Aristoteles.

İlk önce temel kavramları öğrenebileceğiniz bir Felsefe Sözlüğü temin etmenizi tavsiye ederim. Daha sonra Ahmet Arslan’ın Felsefeye Giriş kitabını ve yine kendisinin çevirdiği özellikle Amerika’nın resmi felsefesi denilebilecek pragmatizmin geniş ele alındığı yazarları John Herman Randall ve Justus Buchler olan Felsefeye Giriş kitabını tavsiye ederim.

Ahlak felsefesi (Etik) üzerine okuma yapmak istiyorsanız başlangıç noktanız Sokrates olmalı, Sokrates’in kendisine ait yazılı eseri olmamakla birlikte Platon’un diyaloglarından onun fikirlerini öğreniyoruz. Sokrates üzerine yazılmış kaliteli kitaplar da mevcut.

Ahmet Arslan’ın tabiriyle “Din olmamakla birlikte dine uygun ilk sistemsel fikirleri Platon’da görüyoruz.” yine aynı şekilde “Bilim olmamakla birlikte bilime uygun sistemsel fikirleri de Aristoteles’de görüyoruz.”

Biliyorsunuz bilimlerin Felsefeden ayrılması modern zamanlarda gerçekleşti. Hatta 19. Yüzyıl’a varıncaya kadar Felsefe ile Bilim arasında ciddi bir ayrım yapılmamıştır: Newton’un fizik, mekanik ve astronomiye ilişkin bilimsel görüşlerini içeren ünlü kitabının adı Doğa Felsefesinin Matematik İlkeleri’dir; yani Newton’un kendisinde bile henüz doğa felsefesi ile doğa bilimi arasında ayrım yoktur.

Psikolojiye Freud, Adler, Jung, sosyolojiye Karl Marx, Emile Durkheim ve Max Weber veya felsefeye Kant, Nietzsche, Sartre okuyarak başlamak yerine sosyal bilimlere antik yunandan başlamak taraftarıyım. Bu benim fikrim, kavramların ve meselelerin bu şekilde çok daha rahat öğrenilebileceğini düşünüyorum. Kendimde defalarca okumuş olmama rağmen halen Aristoteles’in ve Platon’un eserlerini okurum.

Platon’un diyalogları okumak çok keyiflidir, hiç sıkılmazsınız. Bence başlangıç noktası Platon ve Aristo olmalı. Bunlardan da önce Theogonia, Anabasis, Ilyada, Odysseia, Tarih - Herodotos gibi eserlerin okunması çok faydalı olur.

Bunlardan sonra bence İbn-i Rüşd, İbn-i Haldun, Farabi, İbn-i Sina, Machiavelli gibi düşünürler okunmalı. İbn-i Rüşd felsefe, İbn-i Haldun siyaset ve sosyoloji, Farabi ve İbn-i Sina etik, Machiavelli de siyaset açısından olmazsa olmaz isimler bence.

Bunlardan sonra da Adam Smith okumanın çok faydalı olacağını düşünüyorum.

Hegel ve Kant okumak mecburiyetindesiniz. Biraz zorlayıcı olabilir Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Hegel Felsefesine Giriş adlı eserle başlayabilirsiniz. Kant için de benzer yardımcı kitaplar mevcut. Hegel ve Kantı onlar üzerine yazılmış açıklayıcı ve destekleyici kitaplarla okuyabilirsiniz.

Kırmızı Yayınlarından çıkan Sosyoloji - Anthony Giddens, Philip W. Sutton veya Sosyoloji Kuramları George Ritzer, Jeffrey Stephisky kitabını okuyabilirsiniz. Bence bunlardan sonra Karl Marx, Emile Durkheim, Max Weber, Simmel gibi isimleri okuyabilirsiniz. Daha sonra nasıl devam edeceğinize de kendiniz karar verebilecek seviyeye gelmiş olursunuz Sosyoloji alanında.

Sosyal Bilimler için yine olmazsa olmaz gördüğüm bazı isimler; Jean-Jacques Rousseau, John Stuart Mill, David Hume, John Locke, Thomas Hobbes, Montesquieu, Voltaire. Bunları okumak size çok şey katar.

Karl Popper bence olağanüstü bir düşünür. Onun kitaplarını da tavsiye ederim. Özellikle Açık Toplum ve Düşmanları son derece açıklayıcı ve öğreticidir.

Psikoloji konusunda Freud’un Uygarlığın Huzursuzluğu kitabı genel ve keyifli bir kitap. Totem ve Tabu ile devam edebilirsiniz. Adler’in kitaplarını okuyabilirsiniz yine aynı şekilde.

Ben Varlık Felsefesi üzerine çok fazla okuma yapmadığım ve ilgi alanım olmadığı için çok fazla öneri veremeyeceğim bu konuda.

Fernand Braudel’i de olmazsa olmaz görüyorum genel olarak Sosyal Bilimler açısından.

Michel Foucault, Derrida veya Lacan gibi aktüel isimler bence en son okunmalı. Tarihsel süreklilik yolunu izleyip bunları en sona bırakma taraftarıyım. Bunları okumadan önce kendinizi birikimli hale getirirseniz okumalar çok daha anlamlı olacaktır.

Eksikler mutlaka vardır ancak benim genel olarak sosyal bilimlerde kavramları öğrenerek ve her okumada üstüne koyarak birikimli okuma yapmak isteyenler için okuma tavsiyelerim bu şekildedir. Kendim de buna benzer bir okuma yaptım.

5 Beğeni

Felsefi temel atmak için bunları ben de yinelemek istiyorum. Siz yazınca şimdi aklıma gelenleri yazayım ben de.

Kant’ın Aydınlanma ve Ödev Ahlakı üzerine yazıları temel nitelikte. Yorucu bir okuma olabilir uyarmak istiyorum.

Platon için de Mağara Alegorisi ve Sokrates’in Savunması benim temel olarak gördüğüm metinler. Mağara Alegorisi Plato - Devlet kitabında yer alıyor bu arada.

Direkt kuramsal olarak ve tarihsel köken bakımından da ele alınılmak isteniyorsa ben de aynı şekilde yinelemek istiyorum bunları. Bunlara özel olarak önerebileceğim giriş kitapları da şunlar:

Anthony Giddens için alana çok zarar verdiği yönünde ciddi eleştiriler var ama birçok okulda, bizim de dahil olmak üzere, textbook olarak kullanılıyor.

Weber’in Metis Yayınları tarafından çıkan Sosyoloji Yazıları kitabı var. Ben okumadım, dolayısıyla ağır olup olmayacağına yönelik fikrim yok ama temel anlamda fikir vermesi yeterli olacaktır. Derslerde de Durkheim, Marx, Weber sırasıyla gidiyorduk.

Emile Durkheim için de giriş olarak Sosyolojik Yöntemin Kuralları önerilebilir.

Marx ve Engels’in Yordam Kitap’tan çıkmış eserleri güzel olduklarını biliyorum. Komunist Manifesto dışındakileri detaylı bilmiyorum ama zaten savundukları ideoloji nedeniyle anlaşılma bakımında problem yaşatmayacak nitelikte yazarlar genelde.

Freud için ek olarak Rüyaların Yorumu kitabını şiddetle tavsiye ederim. Carl Jung’un çalışmaları ile de bağdaştırabilecek güzel bir içgörü edindiriyor ama giriş için okunur mu bu konuda fikrim yok.

3 Beğeni

Dinle Küçük Adam yazmaya gelmiştim, ilk mesajdan yazılmış.

Onun dışında ilk aklıma gelen Joseph Campbell’in kitapları. Kahramanın Sonsuz Yolculuğu, Tanrıların Maskeleri vs

Yetenekli Çocuğun Dramı kitabı çocuğun yetiştirilişi ve bunun psikolojik etkileri üzerinde oldukça etkili saptamalarda bulunan freudyen bakış açısını kendi bakış açısıyla birleştiren bir psikanalist olan yazar Alice Miller’ın okunabilecek güzel bir yapıtı. Beden Asla Yalan Söylemez de keza aynı şekilde yazarın vücudumuzda bazı organik rahatsızlıkların altlarında yatan psikolojik nedenlere değinen ve oldukça şaşırdığım bir kitap olmuştu. Bir örnek olarak Proust’un astım hastalığını aslında annesinin üzerine çok fazla düşmesi ve kendisinin boğulması şeklinde yorumlaması çok enteresan ve güzeldi. Bunun dışında Engin Geçtan’ın İnsan Olmak kitabı da bana bu yolda farklı ve güzel bir perspektif sunan bir kitap oldu. İnsan ilişkilerine yaptığı tespitlerde çoğu yerde kendimi de bulduğumu itiraf edebilirim.

Bunlar popüler olarak karşılaşabileceğimiz bazı kitap önerileri, umarım yararlı olur.

1 Beğeni

Bu konuda öneri verebilecek yetkinlikten muhtemelen fersah fersah uzağım; ama Jordan Peterson’ın şu ders serisini vaktiyle zevkle takip etmiştim.

Bu adam son yıllarda siyasete fazla bulaştı, saçmasapan polemiklere çok gömüldü ama öncesindeki dersleri fazlasıyla kaliteli bulmuştum ben.

2 Beğeni

Boyalı Kuş’u okumuş ve sevmiştim. Gerçekten psikolojik açıdan güzel betimlemelerin olduğu bir kitap. Jerzy Kosinski’nin kitabı yazdıktan sonra ölüm tehlikesi geçirmesi vesaire de çok ilginçti.

@murgul Çok teşekkürler öncelikle. Seneye Felsefe Olimpiyatları’na katılmak istediğim için aslında felsefeye ciddi oranda giriş yaptım. Felsefe hocam da büyük oranda sizin gibi yönlendiriyor. Ahmet Arslan’ın Felsefeye Giriş’ini okudum. Aristo ve Platon’da okudum. İlyada ve Odysseia da elimde var, uygun bir zamanda geniş bir mitoloji okuması yapmak istiyorum zaten.

Machiavelli okudum, İslam alimlerine bakacağım mutlaka.

Adam Smith’in fikirlerine politik görüşüm dolayısıyla belirli bir miktarda hakimim, Milletlerin Zenginliği uzun süredir kitap listelerimde bulunuyor ama fiyatı biraz göz korkutuyor. Onu da mutlaka edineceğim.

Hegel ve Kant konusunda da, lise derslerim noktasında bilgilerim var. Hegel’in Efendi-Köle diyalektiği konusunda bir yazı yazma fırsatım olmuştu. Diğer eserlerine de bakacağım.

Sosyoloji konulu kitaplar konusunda en genel inceleyen giriş kitaplarını ve Marx-Durkheim-Weber üçlüsünü okumak istiyorum. Locke ve Hume’u zihin felsefesi yazıları yazarken; Mill, Rousseau, Locke, Montesquieu ve Hobbes’u liberalizm ve doğal hukuk araştırırken biraz okuma ve göz gezdirme fırsatım oldu. Ayrıntısına bakacağım.

Popper, Adler, Braudel fikir sahibi olduğum ama biraz daha ileri plana attığım isimler. Lacan, Foucault ve Derrida okumayı denedim ama Lacan hariç pek muvaffak olamadım. Sizin de dediğiniz üzere güzel bir birikim gerekiyor bunlar için.

@GKS Platon’un diyaloglarının ciddi bir kısmını okudum. Kant’ın Ödev Ahlakı’da felsefe hocamın okumamı istediği bir istediği kitaptı.

Kuramsal tavsiyeleriniz için de teşekkürler. Sanırım o sulara gelmek için biraz daha uğraşmam gerekecek.

@Akuma_Blade Abimde Campbell kitapları olması lazım, istemeyi düşünüyorum. Teşekkürler.

@nefarrias_bredd Vaktim olunca biraz inceleyeğim. Teşekkürler.

1 Beğeni

Gündelik hayattaki egemenlik pratikleri hakkında araştırma yaparken bu dosyaya denk geldim. Gündelik hayatın sosyolojisi ile ilgilenler göz atabilir;
http://auzefkitap.istanbul.edu.tr/kitap/sosyoloji_lisans_ao/gundelik_hayatin_sosyolojisi.pdf

1 Beğeni

Merhaba, soracağım soru için en uygun başlık burası gibi geldi. Aynı konu hakkında olan iki kitap arasında kaldım, hem içerik hem de çeviri bakımından hangisini tercih etsem karar veremedim. Yardımcı olabilecek var mı acaba?


İkincisinin kapağı daha güzel bence onu tercih edin.:grin: