Psycho-Pass

Konusu

Teknolojinin gelişmesiyle insanların suç işleme potansiyellerini ve suç işledikleri zaman işledikleri suçun derecesini ölçebilen “Psycho-Pass” adında bir cihaz icat edilmiştir. “Dominators” adlı silahlar ise sadece Psycho-Pass adlı cihazın üst düzey suçlu olarak gösterdiği kişiler üzerinde etkili olan bir silahtır.

Akane Tsunemori, güvenlik okulundan birincilikle mezun olmuş ve özel olarak kurulmuş olan “Unit 1” adlı güvenlik biriminin başına getirilmiştir. Bu birimin özelliği, üst düzey suçlu ve aynı zamanda yetenekli olan, dominators adlı silahlarla kontrol altında tutulan kişilerden oluşuyor olmasıdır.

Bu anime kime hitap ediyor?

Çizim, müzik, hikaye, anlatım, karakter tasarımı gibi muhabbetlere hiç gereği olmadan serinin ne tür izleyici kitlesine uygun olduğundan ve kimlere uygun olmadığından bahsedeceğim. Bakın, uygunsanız izlemenizi tavsiye ediyorum; uygun değilseniz boşuna acı çekmeyin.

Toplum ve devlet ilişkileri, insan hakları, yasama, yürütme, yargı ve etik konularında belli bir olgunluğa ulaştığınızı ya da bu konularda şöyle ya da böyle görüşleriniz olduğunu düşünüyorsanız çok seveceğiniz, görüşlerinizi tekrar sorgulatabilecek, değiştirebilecek veya pekiştirebilecek düşündürücü bir seri.

Bu konular üzerine hiç okumadım ve düşünmedim lâkin düşünüp yeni fikirler edinmeyi seviyorum diyenler için de tavsiye ederim. Seyir sırasında veya sonrasında ileri okuma yaptırmayı teşvik eden ve aralıklarla kaynaklar da sunan bir seri. Gördüğüm kadarıyla seri boyunca 46 kitaptan referanslar verilmiş; birkaçı elimde vardı, birkaçını da listeye eklemiş oldum sayesinde.

Sıkıcı şeyleri düşünmedim ve düşünmek de istemiyorum, bana saf aksiyon verin vakit öldürelim diyenler için uygun bir seri değil. Türleri içerisinde “aksiyon” yazsa da aradığınız yüksek tansiyonlu aksiyonu bu seride bulamayacaksınız.

Birilerini taraf seçip taraftar olmaya yatkın olanlar için de uygun olmayabilir. Nitekim serinin aktarmak istediği keskin hatlarla belirlenmiş bir mesaj yok; onun yerine sorgular var ve neyin doğru ya da yanlış olduğuna veya doğru ve yanlış diye bir şeyin olup olmadığına kendi iç sorgunuzla karar vermeniz istenmiş.

Ana karakterin kadın olmasına burun kıvıranlar için ise hiç uygun değil.

Kaynak

Kaynak 2 goodreads

Not: Bu güzel yazıyı paylaşmasam içimde kalırdı. :slight_smile:

3 Beğeni