Köpek kediye
Kedi fareye
İnsan insana düşman
Oturdum bir şarkı yazdım sana, bilmek için ölmek nedir?
İşte senden vazgeçmek Yerdeniz.
Sen bilirsin çiçek nasıl açar, hem de nasıl cayar bilip,
Artık ölü bir şair tanımı biliyorsun.
Vurulan benim Yerdeniz,
Sen boşuna ölüyorsun.
“Alışmak da yol savaşmak da yol”
Gazapizmi uzun süredir dinleyen biri olarak çok duygulandığım bir klip oldu. Videonun başında dediği gibi gecekonduda başlayan müzik serüveni bugün Harbiyede konser vermesiyle devam ediyor. Çok büyük rapçi çokk.
Gazapizmi tüm şarkılarını olmasa da özellikle protest müziğini beğeniyor, dinliyorum. Bu arada video ilkay ile başlamış. Gazapizmi sevmek için bir neden daha.
Türkçe müzik yapan sesini çok beğendiğim iki kadın sanatçıdan birisi İlkay diğeri Sevinç Eratalay.
Farazi ve Savai bir arada çok güzel olmuş. Farazi’nin yakışmadığı MC yok zaten. Sorgu, Kayra, Ağaçkakan…
Killa yüzünü Almancılara dönmüş. Ben sevemiyorum o ekibi. Ama Ben Fero-Ezhel ikilisinden iyi rap yaptıkları kesin. Contra severim, ama Anıl Piyancı sıktı. Hep aynı flow, hep aynı ritim. Yıllardır aynı şarkıyı söylüyor. Yani, bence güzel olur. Ama bir iki kereden fazla dinlemem gibi.
Şarkıyı dinledim. Killa yine standart kalitesinde, ama nakarat hoş değil, özellikle birinci şarkıdaki nakarattan sonra yetersiz kalıyor.
Ceza bence yine şarkıyı her açıdan sırtalayan isim olmuş, flow, teknik, rhyme her şekilde Ceza efsaneleşmiş bir isim, şarkıda da dominantlığını koyuyor ortaya.
Massaka sevemiyorum ben, özellikle o derinden gelen yorucu sesi ve birbirinin aynısı sözleriyle. Şarkıda vasat bir performans göstermiş.
Contra her zamanki gibi. Sözler çok kaliteli, tekniğine diyecek yok. Aynı zamanda beatin en uyumlu olduğu isim olmuş.
Anıl Piyancı hala aynı şarkıyı söylüyor, ilk gösterim olmasa geçerdim. Olmamış Piyancı.
Khontkar kim, bu şarkıyla ne alaka anlayamadım. Trap piyasasından da ekmek yemek isteyen Killa, Ezhel ve Ben Fero’nun açığını Garip Khont ile kapatmış. Sevmedim ben.
Son olarak Summer Cem söylüyor. Onu da beğenmedim, yaptığı hiphop değil zaten. Hiphop beatli pop yapıyor. İyi başlayan şarkı gittikçe kötüleşmiş. Beat uyumsuz, klip tematik olarak güzel.
“Sana puanım 4 kanka!”
Size katılıyorum. Şarkıda Contra, Ceza gibi kalemini sevdiğim insanlar olunca ben beklentimi biraz yükseltmiştim. Ama umduğumu bulamadım.
Piyancı rapçi bile değilki. Ritme uygun bir şeyler söyleyen bir insan. Piyancı ne kadar rapçiyle Çocuklar Duymasın’daki Havuç ile Ayrılsak da Beraberiz’deki Mc Erdem de o kadar rapçi.
Piyancı Killa’dan daha rapçidir. Oldum olası sevmem herifi (Killa). Bu kadar aksak ritim tutup da bu kadar el üstünde tutulan kaç rapçi var ki zaten. “Old abi yeaa” tayfası olmasa silinip gidecekti ne güzel. Hadi bir dönem protest rapin ekmeğini yedi diyelim ki yaptığı şey o da değil ya. Günümüzde nasıl tutuluyor anlamıyorum. Takıldığı elemanları da dibe çekiyor.
Şuraya bi’ efsane bırakayım da motorum soğusun.
Kimse yazmamış… Farazi ve Sorgu Türkçe Rap tarihine geçecek bir albüm yapmış.
Acayip lezzetli.
Ben yazmaya gelmiştim. Anti-Kahraman ne güzel bir proje böyle. Farazi V Kayra - Hayalet Islığı seviyesinde bir albüm gerçekten. Kim Saldıracak İlk ve Vandal favorilerim oldu.
Spotify’ın yaptığı en iyi Türkçe Rap playlistine de kapak olmuşlar.
Çok güzel, çok güzel. Farazi isteyerek çalıyor, Kayra isteyerek söylüyor. Altyapısı bir seneden fazla süredir sabah alarmım aynı zamanda. Sadece Türkçe rap değil, Türkçe müzik için tarihsel bir albüm Hayalet Islığı.
Muhteşem bir albüm çıktı. Abstract müzik böyle olur. Bu nedir böyle, ben bir fena oluyorum. Ağaçkakan yapılmış en iyi işlerden birini çıkarmış. Söylentilere göre albüm kendiliğinden oluşmuş. Bolca edebiyat, alegorik sözler, kompleks altyapılar. Nilipek ve Can Güngör gibi alternatif sahneden diğer isimlerle de düetler var. Altyapılar ve prodüksiyon Emiladil ve Golem’de. Türkçe Hiphop tarihine geçer bu albüm. Favori şarkılarım Karbondioksit ve Faust Pazarlığı oldu. Dikkatli dinleyiciler Beckett, Perec, Cioran, PKD, Strugatskiler göndermelerini fark edebilir.
Ağaçkakan gerçekten döktürmüş abooo, seneye noktayı koymuş tam olarak.
Tr rap te ilk üç müzik
-Soğuk Savaş
-Ölüme İnat
-Sözler Şerefsiz oldu