Razga'nın İğnesi

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Razga’nın İğnesi – Aylık Öykü Seçkisi

image

Ova geniş düzlüğü biraz aşan ölçüdeydi. İyi bir at daha terlemeden bir uçtan bir uca gidebilirdi. Uzaktan baktığınızda dağların arasında böyle korunaklı ve böyle verimli bir yerin olabileceğine inanamazdınız. Bir yanında güzel ve sağlam bir kalenin etrafına kurulmuş kasaba vardı. Diğer yanlarıysa tepeler ve dağlarla çevrilmişti. Ovayı örten gökyüzü açık maviydi. Rüzgâr hafif hafif esiyor… (DEVAMI…)

Merhaba

Elinize, kaleminize sağlık. Ben sizin kurduğunuz türden öykülere, kurgulara yabancıyım biraz. Belki bu evrenlere çok aşina olmadığımdandır. Aslında ilgim de var ama fantastik edebiyat, bu dünyalar o kadar geniş ki, nereden başlasam da içine balıklama düşmesem diye düşünüyorum.

Öykünüz bana bir bütünün parçasıymış gibi geldi zaten sanırım Razga’yı başka bir bölümde ele alacaksınız.

Kuzgun Kral çok çabuk yenildi ve Muka’ yı biraz daha tanımak isterdim. Mekan anlatımınız başarılıydı. Ama karakterler çok çabuk aksiyona girdiler.

Bence bu öyküden çok romana evrilebilir bir nitelik taşıyor. Sizin böyle bir potansiyeliniz olduğunu düşünüyorum. Teknik sorunlar var ama halledilemeyecek türden değil.

Başarılar ve kolay gelsin

Teşekkür ederim… Uyarılarınızı dikkate alıyorum. Öykü biraz aceleye geliyor nedense, üstelik her seferinde. Muka, olaylarda daha fazla etkin olmayı hak ediyor. Bakmayın öyle çolak olmasına. Kuzgun Kral derseniz O’da biraz daha fazla anlatılmalıydı. Her ne kadar kötü de olsa onunda tanınmaya ihtiyacı var!!! Haklısınız bir bütünün parçası bu öykü de. Olanlar kendine 'Hiçkimse diyen bir yiğidin ve O yiğide kol kanat germeye çalışan Şaman’ın etrafında oluşuyor. Razga, kahramanım benim. Yıllar yıllar önce öyle bir kahramanlık yaptı ki o büyük facia olmasaydı hala anlatılıyor olacaktı dost meclislerinde. Okuduğunuz ve bir kaç kelam ettiğiniz için tekrar teşekkür ederim.

2 Beğeni

O zaman Razga’yı okumayı sabırsızlıkla bekleyelim :slight_smile:

Kolay gelsin

1 Beğeni

Bak şimdi… Bu bağlayıcı oldu :blush:

1 Beğeni

Hiçkimse’yi bekleyen sadece sen değilsin

@azizhayri biliyorsun geçmiş sana göz kırpıyor

1 Beğeni

Sevgili @azizhayri

Ufak tefek notlar:
*Ova, geniş bir düzlüğü aşan ölçülerdeydi, diyerek denedim ama hala ilk cümle tam oturmamış gibi.
*Cümlelerin tam kendisini ifade etmesi gerektiği gibi sadece bazı kelime fazlalıkları var. İkinci okuyuşta törpüleyebilirsin.
*“böyle verimli bir yerin” yerine "böyle bir vahanın/bereketli toprakların/saklı cennet/sığınağın/korunmuş mabed: anlatımı güçlendirmek için sıradan bir şeyi sıradan olmayan bir yöntemle ifade etmeyi denersen tüm dikkati oraya çekersin.
*Hikayeyi zamansal olarak ilerletmek için dakika-saat gibi veriler yerine aksiyonlar/olaylar kullanmanı öneriririm. Okurken iki dakika sonra gibi ifadeler okuyucunun okuma dünyasında zamansal anlamı tam olarak hissettirmek açısından yeterli gelmeyebilir.
*Demircinin seslendiği Çolak mı? Hikayede akış hızlandığında karakterlerin akıştaki lokasyonlarını net bir şekilde belirlemek faydalı olabilir.
*Kahraman’ın kahramanlaştığı an her hikayede çok önemli. BU yüzden aşağıdaki yeri bir kez daha ziyaret edip onun insiyatifi ele alışının alt yapısını duygusal olarak daha güçlü verirsen okuyucu da kahramanla kendisi arasında empati kurabilir ve kahramanda kendisini görür. Fantastik edebiyat olmayan hayali bir dünyanın anlatımıdır, yine de en çok okunan türlerdendir. Niye biliyor musun? Çünkü belki de en derin psikolojik altyapıyı onlar okuyucuya verirki okuyucu artık 3.şahıs değil kahramanla özdeşleyen bir karakter haline gelsin. Böylece bir çalı süpürgesine uçup londrayı baştan sona geçtiğinde bu okuduğunu yadırgamasın :slight_smile: Bahsettiğim yer aşağıda

*Kaleye yapılan saldırının nedenini ve neden beklendiğini vermek okuyucuyu da savaşa hazırlayabilir. Böylece yine psikolojik olarak okuyucu taraf tutar :slight_smile:

Merakla okudum, kalemindeki gelişim kendisini gösteriyor. Gelişirken katmanlar kolay kalkar, ancak artık bu seviyeye gelmiş yazarın kaldıracağı katmanlar daha zordur ve sadece yazmakla da kalkmazla.Bunun için diğer yazarlara bol bol yorum yapması faydalı olur böylece aslında kendini geliştirir.

Daha çok katmanları sırtlayarak kaldırman dileğiyle

Mutlu bir yeni yıl dilerim
Eline ve düş gücüne sağlık
Sevgiler
Dipsiz