Reşat Nuri - Kirazlar
Telif düşmeden kapak yenilenmiş.
Milli Eğitim Bakanlığı, getirdiği Yeni Maarif Modeli ile Türkiye genelinde tüm 9.sınıf öğrencilerine Çalıkuşu romanının okutulmasını zorunlu kıldı. Ögrenciler şu anda Çalıkuşu romanını bulmakta zorlanıyorlar. Bu yeni baskı çıkar çıkmaz ilk haftadan tükeneceği kesin.
Çalıkuşunu küçükken ailem almıştı. Çok severek defalarca okudum. Zorunlu tutulan herşeye karşıyım ama gerçekten okunmalı bu eser.
Şu anda Çalıkuşu romanı, roman olmaktan çıktı, ders kitabı oldu.
1 Ocak 2025 itibariyle Reşat Nuri Güntekin’in eserleri public domain olacak yani telifi düşecek.
Muhtemelen bu yüzden zorunlu kılındı.
Bravo gerçekten. Öğretmen olmaya özendiren kitabı okumayı zorunlu tutarlar ama sınavın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen öğretmen ataması yapmazlar.
Telif düşünce fiyatlarda kayda değer bir azalma olur mu?
Evet makul bir seviyede düşüş olur ama 2025 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranı yüksek olduğu için 250 ile 350 liranın altına inmesi pek mümkün olmaz. Asgarî ücret zammı ile elektrik zammı daha hesaba katılmadı.
Kapaklar yenileniyor
kapaklar çok karışık, yazar adı çok zor okunuyor
Özensizce ve gerçekten kötü kapaklar bunlar. Belli ki İnkılap Yayınevi torpilli bir grafikere bu işi vermiş, eline yüzüne bulaştırmış. Umarım İnkilap Yayinevi sözcüsü bu yazımı okumuştur.
Kitapların kapaklarını değiştirmekle kalmamışlar birde metinleri kısaltmışlar. Ben iyi bir Reşat Nuri okuru olmadığım için okuyanlara sorayım, gerekli miydi?
2026’da telifi düşüyor ve bu işi hakkıyla yapacak 100 küsur yayınevi içinden biri çıkacaktır. O yüzden bu değişimlerin pek önemi yok.
Can Yayınları ile İş Bankası Kültür Yayınları bu işi hakkıyla yapan yayınevleri. İş Bankası baskısını bekleyeceğim babam İş Bankası emeklisi olduğu için mağazalarında %40 indirim hakkımız var.
Ben bankacılık okuyorum. Bunu öğrendiğim iyi oldu.
Çalışanlara %30 diye hatırlıyorum ama yinede internetten alacağınıza mağazaya gidip gezip alıp çıkacaksınız.