Yeni kapak
Farkında mısınız, Reşat Nuri Güntekin yeni baskı kitap kapakları berbatlıkta adeta yarışıyor. Yayınevinin daha kötüsü olabilir mi diye kafa yorduklarına eminim.
Bir sene kaldı, dayanın.
Pozan’ın da dediği gibi, bir sene sonra telifin düşmesiyle bu kapakları kötü İnkılap Yayınevi’nden kurtulacağız. Bekleyin atkadaşlar.
Telif düşünce İnkılap bu kitapları basmayı neden bıraksın?
Başlık “Kitapevi” değil “Kitabevi” olacak.
Başlık “İnkilap” değil “İnkılap” olmalı.
Yani doğru başlık “Reşat Nuri Güntekin Kitapları (İnkılap Kitabevi)”
Hatta “İnkılâp” olursa tadından yenmez.
Onlar basmayı bırakacak diye birşey dememiş zaten biz almayı bırakacağız demek istemiş ![]()
Tamam da konunun telifle ne alakası var?![]()
Telif gelecek yıldan 2027’den itibaren düşecek ve isteyen her yayınevi nihayet basabilecek RNG kitaplarını. Bu sayede okurlar da oradan almak zorunda kalmayacak.
Telifi gelecek yıl değil de 2027’de düşecek.
Yıllardır basıyorlar ama böyle değerli bir yazar için özel baskı bile yapmadılar diye biliyorum. Bu kapakları tasarım olarak ben de beğenmedim ve bazılarının üzerine hiç düşünülmemiş bile. Hatta Çalıkuşu üzerine bile düşünmemişler. Kitabı okuyalı çok oldu ama kafes metaforu var mıydı emin olamadım. Çok sıradan kalmış gibi.
O halde 2027 1 Ocak’ta kendime yılbaşı hediyesi olarak Çalıkuşu alırım. Sait Faik’te gördük diğer yayınevleri telifin düştüğü saatte satışa çıkarıyorlar.
Kapakları ben de pek beğendiğimi söyleyemem.
Ben de kitabı lise yıllarımda okumuştuım, çok uzun zaman oldu ama kafes meteforu hikayenin tamamında hissediliyor diye düşünüyurum.
Hikayede kafes, geleneksel aile, toplum, okul vs içerisinde kadınlara çizilen roldü
Telif bitişi öncesi son çırpınışlar ![]()
Geçen kitabevinde Çalıkuşu romanını inceleyeyim dedim etiket fiyatı 660 TL. Bir de düz baskı özel baskı olsa fiyatı kaç yapacaklar acaba ![]()
Reşat Nuri Güntekin, kesinlikle keşfedilesi ve zevkle okunası bir yazarımız. Onun Türk edebiyatımızdaki önemi için, Ekşi Sözlük’e şöyle bir göz atmanız bile yeter. İnsan ruhunun anatomisini nasıl başarılı bir şekilde işleyerek gözler önüne serdiğini görmeniz gerekir.
Telifinin düşmesini ben de dört gözle beklemekteyim. Şu yeni basım kapaklarının rezilliğini görüyorsunuz değil mi ? Reşat Nuri Güntekin de, Türk edebiyatına meraklı biz okuyucular da bunu hak etmiyor.