Rick Deckard Android miydi?

Bu konu aslında hem PKD severler hem de Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi ? romanından uyarlananan Blade Runner 1982 filmini izleyenler için.

Zamanında üzerine çok spekülasyon yapılmış bir konudur. Son derece ağır bir felsefi alt metni olan filmden dolayısıyla kitaptan sorulabilecek onlarca sorudan biri sadece.

Fikirlerini bekliyorum.

3 Beğeni

Director’s Cut versiyondaki rüya sahnesine göre, kesinlikle replikanttı, ama voight-kampf testini geçebilmesi yada ömür açısından diğer replikantlarla aynı hızda yaşlanmaması açısından kanımca yeni bir tür, bir prototip olabilir diye düşünmüştüm ben şahsen. Aktör Harrison Ford vakti zamanında bu teoriyi reddettiğini söylemişti, James Cameron ise yorumu izleyiciye bırakmıştı diye hatırlıyorum.

not: 2049’u headcanon’uma kabul edemiyorum maalesef.

2 Beğeni

Evet Ridley Scott yaptığı bir açıklamada Deckard’ın replikant olduğunu söylemişti. Bu açıklama sonrasında insanlar ikiye bölündü zaten. Keşke söylemeseydi bana kalırsa çünkü mesele onun replikant olup olmaması değildi. Oysa izlediğimiz film ya da okuduğumuz kitap bir insanı replikanttan ayıran şeyin ne olduğunu sorguluyordu. Kitabın son sayfasını çevirdiğinde gerçekten düşünmeni istiyordu. Çünkü sorman gerek, hakikaten ya androidler elektrikli koyun düşler mi?

3 Beğeni