Robert A. Heinlein Okuma Etkinliği

Başka bir mecradaki Yıldız Gemisi Askerleri yorumumu da buraya bırakayım da öylesine olumsuz laf etmiş gibi olmayayım.

Robert A. Heinlein… Çocukluğumdan beri kitaplarını okumadığım halde algıda bir efsaneydi benim için. Bu kitap özellikle bu yüzden büyük hayal kırıklığı oldu. Zor bitirdim.
Evet; “Seçeneklerim arasında bana en az hitap edeceğini düşündüğüm kitapla başlayayım Heinlein okumaya, sonuçta bu kitap da bir klasik” dedim, kendim kaşındım ve maalesef okuduğum için pek mutlu olduğumu söyleyemeyeceğim. Bu bilim kurgu bolluğunda kesinlikle tavsiye etmiyorum.
Şu an şaşkın durumdayım, çünkü bu kitap bir bilim kurgu kitabı da değil. (Şöyle anlatayım bunu: Sanki askeriye üzerine yazılmış bir kitabı yayımcıya götürmüş yazar ve yayımcı okuduktan sonra demiş ki; “Bu böyle tutmaz, gel ismini değiştirip, birkaç ilave filan yapıp bilim kurgu kitabına çevirelim bunu, askeriye anıların filan aynen kalsın.”)
Okumadan önce ismi gereği çok fazla aksiyon ve savaş vardır, aksiyonlu bilim kurgudan pek hoşlanmasam da idare ederiz diye düşünüyordum ama maalesef aksiyon da kitapta çok çok az yer bulmuş. Hala şaşkınım.
Kitapta ne var? Askeriyede yaşanan olaylar; acemilik dönemi ve zorluklar, subay okulu ve askeri doktrin. Evet, çok az da zoraki bilim kurgu.
Kitapta yıldız gemileri filan da yok öyle. Askerler var. Savaş neredeyse yok. Kışla var.
Bir tek acemilik dönemindeki anlatılar hoşuma gittiği için bu puanı veriyorum. 2,0/5,0
Not: Öyle böyle değil, büyük hayal kırıklığı oldu. Askerlik anıları dinlemeyi sevenler beğenerek okuyabilir. Bilim kurgu sevenler uzak dursun, buna sıra gelmez. O kadar ki; diğer Heinlein kitaplarına bile şüpheyle yaklaşmama yol açacak bu durum.

@ElijahBaley Naçizane tavsiyem; bence bundan başlamayın… :joy:

1 Beğeni