Roma Tarihi Hakkında Kitaplar

Son zamanlarda Roma tarihi ile ilgili kitap arayışındayım ama hangi kitaplarla başlanır hangilerinin ağır bir dili vardır hiç bilmiyorum. Kabataslak bir bilgiye sahibim tarihi roman ya da tarih kitabı fark etmez önerilere açığım.

1 Beğeni

Sanırım bu konunun kutsal kitabı bu: The History of the Decline and Fall of the Roman Empire. Churchill’inden Asimov’una, Nişanyan’ına kadar “okudum hayatım değişti” diyen bir sürü isim hatırlıyorum.

2 Beğeni

Robert Graves’in Ben Claudius ve Tanrı Claudius kitaplarını tavsiye ederim.

1 Beğeni

Biraz reklam gibi olsa da güzel bir başlangıç kitabı olabilir. Gibbon ilk başta ağır ve uzun gelebilir.

4 Beğeni

Evet bu kitabı indirimdeyken almıştım uzun suredir de okumak istiyorum ama başlangıç olarak ağır gelebilir tarzı bir kac yorum duyduğumdan erteliyordum.

Başlangıç olarak 6-8 ciltlik decline and fall of the roman empire daha ağır gelecektir.

1 Beğeni

Gibbon’ın kitabının tek ciltlik dili sadeleştirilmiş modern edisyonları da var. Bendeki 1300 sayfalık şu edisyon: Amazon.com Aşağı yukarı kaliteli bir sözlük kadar hacmi var. Bu edisyonda Gibbon’ın notları yok ama diğer pek çok edisyonun kestiği Hristiyanlık üzerine olan kısımlar (zamanında imanlı okuyucuyu yaralar diye çıkarmışlar :)) aynen korunmuş. Kısaltılan kısımlar metinde belirtildiği için dilerseniz internette kolaylıkla bulunan orijinal metinden tamamını okuyabiliyorsunuz.

Bir de, bu kitabı okumadım ama Very Short Introductions serisinden çıkan kitaplar genellikle kaliteli olduğu için önerebilirim: The Roman Empire: A Very Short Introduction. Goodreads yorumları her zamanki gibi: Bayılan da var çöp diyen de :slight_smile: Seçim size kalmış.

2 Beğeni

Tanrı Claudius bende var gidip seri olduğunu bilmeden ikinci kitabını almışım şimdi ilk kitabını almak için bekliyorum içini incelemiştim anlaşılır gözüküyordu mutlaka okuyacağım. Zaten ilgimi çeken bir karakter.

Büyük ihtimalle bunu da alıp okuyacağım epey kaliteli bir kitaba benziyor.

Edward Gibbon-Roma İmparatorluğu’nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi

Susan Wise bauer-Antik Dünya ve Ortaçağ Dünyası

Umbert Eco-Antik Roma

Clemens Bosch-Roma tarihinin ana hatları

Stephen Mitchell-Geç Roma İmparatorluğu tarihi

Halil Demircioğlu-Roma Tarihi 1.Cilt Cumhuriyet

Anthony Kaldellis-Bizans’ın entelektüel tarihi

Şerif Baştav-Bizans Tarihi;Kuruluşundan Yıkılışına
Kadar Bizans Tarihi;Kuruluşundan Yıkılışına Kadar

Şerif Baştav-Bizans İmparatorluğu Tarihi Son Devir 1261 - 1461: Osmanlı Türk - Bizans Münasebetleri

BDonald M. Nicol-Bizans’ın Son Yüzyılları: 1261 - 1453

John Haldon-Bizans Tarih Atlası

Prokopios-Bizans’ın Gizli Tarihi

Ammianus Marcellinus-Roma Tarihi

(Bizansta olsa o da sonuç olarak Doğu Roma’dır efendim)

2 Beğeni

https://www.reddit.com/r/history/comments/c1qswy/on_beard_gibbon_mommsen_and_roman_history_writing/

Gibbon’un eski çevirileri kötü. Liberus iç sayfalar KY’de görünmüyor. Say’ın bu 3 ciltlik Roma Tarihi daha ideal görünüyor. Gerçi şurada 4 cilt History of Rome Series by Theodor Mommsen Yazarın Nobel Edebiyat Ödülü de varmış (1902).

Eserin bayağı geniş bir Wiki incelemesi mevcut. History of Rome (Mommsen) - Wikipedia