sdhjkfhsdjk Sel’i de ekleyelim oraya. Hatta büyük oranda Scadrial bile şu anda.
Adam daha kitap çıkmadan bir yıl önce demiş ne kadar saçma olduğunu…
Şafakparelerinden sonra*
Hocam hadi diğerleri neyse de Kaladin nasıl her zamanki Kaladin ya. Psikoloji kısmı bile, ki tüm kitapta sadece o var, eski Kaladin gibi hissettirmiyor. Ha bence bu kitabın genel sorunu bu da Kaladin’e ekstra gıcık oldum ben.
Ya aslında evet orayı biraz açmam lazım. Her zamanki gibi uçup kaçıp, epik dövüşler yapmıyor ama hayran olunmak, ilham olmak, doğru şeyleri yapmak konusunda dedim her zamanki gibi diye. Ben kendi adıma en sonunda yine kendisine hayran olurken buldum kendimi. Hele bir de ikinci kitaba atıf yaptığı sahne yok mu, ilki ile aynı tadı verdi ben de. "Şeref öldü ama ben ne yapabileceğime bakayım. " tüyler yine diken diken bende.
8.güne geldik vesselam. Neler gördük neler işittik. Kafamda ki tek soru Kaladin ile Syl arasındaki ilişkinin de Renarin ile Rlain ilişkisi gibi bir duruma geleceği yönünde. Hazır Syl da cisimleşmeye başlamış iken bir şeyler olacak. Onun harici Shallan, Dalinar, Adolin kısımları güzeldi. Szeth Kaladin 2lisi hayal kırıklığı. R&R zaten söylemiyorum bile. Süper sıkıcı, keza ihanetteki mevzuda öyle. Sigzil bölümleri bana hiç geçmedi. Adolin zaten Battal Gazi moduna girdi artik power up gelsin yiğidime. Şerefin durumunda başka mevzu var kesin. Sabah sabah bu kadar.
8de bitti 9a geldim. Güzel güzel hızlandı çok şükür. Artık daha çok şaşırmak istiyorum. Rysn bölümünde diğer şafakparedarinin Akil olduğunu tipinden mi anladık yoksa başka bisey mi kaçırdım?
Yanlış hatırlamıyorsam yüzünden de anlaşılıyordu. Ama ilk başta Dalinar olarak odaya girmesi, Işıkörü kullanması, Nikli’nin ondan herhangi biri değil özel biri gibi bahsetmesi, Hoid’in zaten bir Şafakparesi taşıdığını kitaplar dışından veya başka bir kitaptan bilmemiz… Her şeyiyle belli bir şey.
9.gün de bitti çok şükür. Her gün adrenalin, gizem ve heyecan daha da artıyor. Çokça hayal kırıklığı var ama çokça keyif veren sahneler de var. Haftasonu bitiririm Allahin izniyle.
Bitirdim. Benim gibi çok takıntılı ve detaycı bir okuyucu olmayan hayranları muhtemelen son 2 3 günü ağzının suyu akarak okumuştur. Tek kelime ile bayıldım. Tabi çok gereksiz uzun olmuş kitap. O konuda itirazim yok ve o uzun kısımlar bir hayli sıkıcı ve yersiz.
Amma son 2 3 gün ve final bence muazzam olmuştu. Derin analiz yapamayacağım ama yapılan bütün analizleri okuyacağım. O analizlere göre yorum yapmayı düşünüyorum. Şuan kendimi çok hayatımda bir eşiği atlamış olarak görüyorum. Mesleğe başladığım zaman bu seriye başlamıştım 2014te. Şimdi hikayenin ilk yarısını bitirdiğim için kendimi gururlu hissediyorum. Söyleceklerim şimdilik bu kadar. İnanılmaz bir hikayeydi.
Edit: Yapılan yorumları okudum kendimce kitabın çok ağır başlangıcı ve gereksiz uzunluğu haricinde çok katıldığımı söyleyemem.
Düello benim beklediği gibiydi açıkçası. Filozof yani karşındaki bir epiklik beklentim yoktu. Bence Jasnah ile Dalinar’ı fena benzetti.Bu kitabın bir final kitabı değil de bir çeyrek final kitabı olarak görüyorum. Önümüzdeki maçlara hazırlık kitabı diyebiliriz.Dalinar’ın hamlesi bence en mükemmel hamleydi. Ucu gayet açık kaldı, ihalenin tek bir zihne kalması çok haksızlıktı zaten. Uğraşsın dursun ötekiler şimdi. Ayrıca seriye kattığı panik havasıda ilerleyen kitaplar için güzel oldu.Kaladin - Szeth ikilisi berbat başlayıp muazzam bir final yaptılar. Başlarda neredeyse atlaya atlaya okuyacaktım o derece baymışlardı. Fakat son 3 4 gün iyice toparladılar.Keza Adolin içinde aynı şeyleri söyleyebilirim. Çok gereksiz bir savaşa katıldı gibi, Çok sıkıcı olacak herşey diye başlarken harika bir hikaye yazdı Malkoçoğlu. Adolin karakteri bence 5 kitap için her hamlesi her haraketi ile en sevilen karakter oldu. Tek boş sahnesi yok yiğidin, aslanın.R-R … yok sayıyorum.Tanavast karakteri bana bu kitaptaki “Tanrı” kavramının aslında bizim alışık olduğumuz kavramdan bambaşka bir anlama geldiğini öğretti. Bu Tanrıların ölümlü oldukları ve bu güce ilk seferinde nasıl eriştiklerini merak ediyorum. Yani Tanavastın öküzlüğü ve beceriksizliği sayesinde herşey bu hale geldi. Bu kadar aciz Tanrı da olmaz olsun. Vay senin kulların haline.Terbiye zaten apayrı bir gizem. 2dk geldi, blöf çaktı sonra kaçtı. Rezillik yani. Garaz ne yaptıysa az yaptı bunlara.Lift-Vasher hikayesi için keşke ayrı bir roman çıksa. En merak ettiğim 2li bunlar.Navani, Venli ekibi, Mishram ve R-R hem varlardı hem yoklardı gibi gibi.Sigzil karakterini önceki kitaplardan çok hatırlayamadığım için hikayesi bana sıradan geldi. Ama yorumlarınızı okuyunca tabi ki heyecanlandırdı. Final sahnesi de gayet iyiydi.Ayrıca genel hikaye için şampiyon düellosu bana halen ve halen çok saçma hissettiriyor. O kadar bir şekle sokmaya çalışsalarda bana geçmedi. Garazın şampiyonu için bence Taravangiana yakışan bir hamle oldu. Tabi ele geçirilişi saçmaydı ama en nihayetinde Tanrı. Hem herşeye kadir hemde çok kısıtlı. Tuhaf bir güçleri var. Güçleri ancak acizlere yetiyor gibi.Shallan hikayesi de gayet yeterliydi. Karakter gelişimi için uzatılmayan dövüş ve final tatmin etti. Ancak böyle olurdu. Dövüşleri daha uzasaydı sakız gibi olurdu, böyle iyi oldu.
Şimdilik sıcağı sıcağına hissetiklerim bunlar. Total olarak sıralamam 2,1,5,3,4 oldu. Uzun olması ve çok sıkıcı, bomboş kısımları sebebiyle puan kırdım. Gayet tatmin oldum.
Tanrılar konusu direk Rayze ile Tanavastin geçmişi. Onların bu gücü ölümlü iken alması konusu. Tanavast ölümlü halinden bahsediyordu sanki.
Oathbringer finali güzel ama ben o zaman nedense çok etkilenmemiştim. Özellikle Dalinarin o showundan sonra Kaladin Amaram dövüşü çok baymiştı beni diye hatırlıyorum. Halen çok şey var kafamda dün gece yatakta bile analiz yapıyordum. Mesela 9.günun ara sözündeki mevzuyu hiç anlayamadım.
Aktif okuyup etkinliğe katılan herkes @Buyifix ile beraber tamamlandı galiba Şaka maka 1 yıldan biraz fazla bir süredir beraber okuyarak koca bir etkinlik serisini tamamlamış olduk. İlk kitapta biraz daha kalabalık başlamıştık, maraton uzun olunca azala azala devam ettik .
Katılan, beraber okuyan, önceden okuyup yorumlarıyla bize destek olan, kitabı okumasa bile bizim yorumları okuyup keyiflenen herkese teşekkür ederim @isos81 ile birbirimizi gazlayıp seriye ve etkinliklere giriştiğimizde bunun yarısı kadar katılım bile tahmin etmemiştim açıkçası Okuyanlar çoktan okumuştur, 5. kitabın çıkmasını bekliyorlardır diye düşünüyordum.
Muhtemelen bir daha böyle büyük bir maceraya girişmem ben, yine de beraber okuyalım diyeceğiniz bir şeyler olursa dürtersiniz Yorucu da olsa keyfi katlanıyor etkinlik ile okumada.