Sadrazam Seçimi

Eski zamanlarda yaşayan bir padişah, kendisine yeni bir sadrazam seçmek istiyormuş. Ancak, herhangi birisi olmasın diye yarışma yapmak istemiş. Finale de 3 aday kalmış. Padişah konuşmaya başlamış:

Toplamda 5 adet sarık var. Bunların 3’ü beyaz 2’si kırmızı renk. Şimdi hepinizin gözleri bağlanacak ve ben sizin haberiniz olmadan 2 sarığı bu gruptan çıkartacağım. Kalan 3 sarığı da kafalarınıza koyduktan sonra gözlerinizi açacağım. Her aday sadece diğer iki adayın başındaki sarığı görebilir olacak ve kendi kafasındaki sarığın rengini tahmin edecek. Doğru yanıtı veren yeni sadrazamım olacak. Eğer yanıtınızı açıklayamazsanız, doğru yanıt bile olsa kelleniz gider.

Bunun üzerine adayların gözleri bağlanmış ve padişah 1 kırmızı ve 1 beyaz sarığı çıkarmış. Kalan 2 beyaz ve 1 kırmızı sarığı da adayların kafasına yerleştirdikten sonra göz bağları çözülmüş.

Bir süre sonra adaylardan birisi “Benim kafamdaki sarık beyaz renk” demiş ve açıklamasını yapmış.

Evet arkadaşlar, bu aday nasıl bilmiş?

4 Beğeni

Çünkü diğer iki adayın sarıkları üzerinden bir tahminde bulunmuş içinden. Eğer ikisinin de sarığı beyaz olsaydı kendi kafasındaki sarığın kırmızı olması yüksek ihtimaldi. Ama diğerlerinde bir kırmızı bir beyaz olduğundan ve diğerlerinin de kendi sarığını görebildiğinden beyaz demiş. Eğer başındaki sarık kırmızı olsay dı iki kırmızı sarığı gören aday hemen cevabı verebilirdi.

Yani kısacası yanıtı bilen arkadaş kırmızı sarıklının yanındaki adayın bilememesı üzerine bu sonuca varmıştır.

2 Beğeni

Harika. Doğru yanıt bu. İsterseniz spoiler yapın, belki başkaları da şansını denemek ister :slight_smile:

Bu soruyu üniversiteye hazırlanırken dershanedeki hocam sormuştu bize. 16 yaşındayken desem, 23 yıldır ara ara çeşitli ortamlarda sorarım. İlk bilen siz oldunuz :slight_smile:

1 Beğeni

Aslında bilemem diyordum. Cevabı bulduğumu sanarken bile yanlış olduğunu düşünürken bir bakmışım cevabı bulmuşum. :slight_smile: Teşekkür ederim. Bu tür sorular aslında çok keyifli. Bu nedenle son kitap alışverişimde Einstein’nın Bulmacası adlı iki kitap aldım. Beğendiklerimi buraya yazarım ben de.

1 Beğeni

İyi ki kırmızı sarıklı arkadaş elenmiş. Hemen onun bilmesi gerekirken beyazlı cevap vermiş. Pek parlak bir arkadaş değilmiş. :joy: :joy:

Aslında o aralarında en şanssız olan :slight_smile: Onun bilme ihtimali yok maalesef :slight_smile: Beyazlardan birisi doğru tahminde bulunabilir sadece

1 Beğeni

Benim hatam 3 kırmızı 2 beyaz okumuşum :neutral_face: