Sahafa İstediğini Sor (Ask Me Anything)

Merhaba.

Forumumuzu sürekli takip eden bir kitapçı olarak, bazı karşılıklı yanlış anlaşılmaları düzeltmek ve sizinle daha iyi iletişim kurmak için bir soru-cevap etkinliği düzenlemek istiyorum. Haklı sebeplerinizin farkındayım, ancak sürekli fırsatçı olarak anılmak beni biraz rahatsız ediyor. :slight_smile:

Bu yüzden, sizlerin sorularınızı yanıtlayarak sahaf/kitapçılık hakkında merak ettiklerinizi paylaşmak istiyorum. Sahafların/itapçıların işleyişine dair her türlü soruyu sorabilirsiniz.

Sevgiler.

6 Beğeni

Merhaba hoşgeldiniz. Beni forumdan en günahsız olarak atadılar da, ilk taşı atıp gidecektim. :smiley:

Sahafınıza bir müşteri geldiğinde seçtiği kitabın fiyatı ilk sayfada mı yazar yoksa her sorulan kitabı internet fiyatlarına bakıp fahiş fiyatların ortalamasına mı satarsınız?

Böyle yapan sahaflar hakkında düşünceniz nedir?

Bence sahaf gibi eskici mantığında çalışan bir işletme, marketler gibi üç günde bir etiket değiştirmemeli. Sizin düşüncenizi merak ediyorum.

8 Beğeni

Merhaba.

Sıfır kitaplar ve ikinci el kitaplar olarak ayrılıyor. Sıfır kitapları üreticinin belirlediği etiket fiyatından %20 indirim yaparak satıyorum.

İkinci el kitapların popülerliğine göre %50-80 arasında indirim yapıyorum. Bunun dışında Seç-Al olarak 10₺ ile 20₺ iki ayrı bölüm var.

Eskiden ilk sayfalara yazıyordum ama malum enflasyondan dolayı 5-10-20₺ gibi fiyatların anlamı kalmadığından artık yazmayı bıraktım.

Fahiş fiyat derken Nadirkitap’ta yüksek fiyata satılan kitapları soruyorsunuz muhtemelen. Onları iş yerinde bağımsız bir bölümde tutuyorum. Müşterinin Nadirkitap harici görebileceği yerde değil. Böyle 300 civarında kitap var zaten.

Böyle yapan sahaflar açıkça yanlış yapıyor. Bazen müşteriye fiyat verdikten sonra Nadirkitap’a baktığım oluyor. 50 lira fiyat verdiğim kitabı 1000₺ görsem bile verdiğim fiyattan caymıyorum ama müşteriye bunu belirtiyorum. Çok sattığım kitap var böyle fahiş fiyat altına.

Etiket değiştirmiyorum çünkü etiket kullanmıyorum. Fark ettiyseniz son 3-4 senedir hiçbir yayınevi de kitapların arkasına sabit etiket basmıyor. Mağazalarda bile barkod sistemine geçtiler.

Saygılar.

6 Beğeni

Selam,

Güzel bir organizasyon, elinize sağlık.

1. Bazı kitapların özellikle piyasadan çekilip, ondan sonra fahiş fiyatlarla tekrardan sürülmesi konusu gerçek mi?

2. sahafların, kitapları satarken Nadirkitap’a girip ortalama fiyat vermesi ne kadar doğru?

3. Son zamanlarda yeni serileri bile toplayıp, amazon’dan / ilknokta’dan fazla tutarlara satılıyor, amaç nedir sizce ?

Teşekkürler :slight_smile:

3 Beğeni

Merhaba.

1. Muhtemelen gerçektir ama benim gibi küçük-bağımsız sahafların yapabileceği bir organizasyon değil. Telif hakkı bitmesi gibi bir durum dışında da çok olası görmüyorum. Neticede yayınevi kitabı tekrar basabilir.

2. Yukarıda da cevabı verdim ama sahafların Nadirkitap’ta satacağı ve iş yerinde satacağı diye keskin ayrımlarını yapması lazım. Nadirkitap’ta 100₺ satılan kitabın 10₺’ye sattığım oluyor. Tam tersi de.

3. Bunu Nadirkitap’tan yapanlar baskısının tükenmesini bekliyor. İş yerinden satanlar da benim gibi %20 indirimle ya da etiket fiyatına satıyor. Baskısı olan kitabı etiket fiyatı üzerinde satana söyleyecek bir şey yok zaten.

Sevgiler.

2 Beğeni

Aslında Sahaf=Fırsatçı değil ama artık çoğunluğu öyle diyoruz biz. :slight_smile: Elbette arada işini sahafçılık anlamında layıkıyla yerine getiren de var.

Benim merak ettiğim şey ise kitapların kategorilendirilmesinde kişi kendi isteğine göre mi bunu yapıyor ya da yapmıyor? Yoksa bir kitap topluluğu ruhu adına dükkana gelen kitapları neresi boş olursa oraya mı koyuyorsunuz? Okur kitapların arasında kaybolsun tarzı biraz uzak bir düşünce anlamında.

Bir de ek olarak Sahaf adı altında korsan kitap satıldığını da gördüm çoğu zaman. Bu davranış sizce çok mu yaygın?

2 Beğeni

Merhaba.

Ben Seç-Al sabit fiyat bölümleri dışında elimden geldiğince tür tür dizmeye çalışıyorum. Sadece müşteri için değil kendim için de. Aradığımda en azından kitap elimdeyse nerede olabileceğini bilmem açısından.

Bazı müşteri bir türe bakmak ister, bazısı da defineciler gibi yığın arasından kazıyıp aradığı kitabı bulmak ister. Bazı sahaf ilkine oynar bazısı ikincisine. Ben ikisini de memnun etmeye çalışıyorum.

Kitapçılıkla yıllardır uğraşan hemen hemen herkesin korsan kitap sattığı dönem olmuştur. Geçmişte kitaba ulaşımın zor olduğu, internetin olmadığı dönemde bence bu bir zorunluluk ve halka hizmetti. Şu anda illegal bir faaliyet ve etik değil bana kalırsa. Buna belki istisna olarak okullarda zorunlu olarak alınan aşırı fahiş fiyatlı ithal kitapları ekleyebilirim.

Saygılar.

6 Beğeni

Merhaba birkaç sorum olacak müsaade ederseniz.

1. Canım ülkemde berber olmak için tamirci olmak için ya da elektrikçi marangoz olmak için belgeye ihtiyaç vardır. Sahaflıkta da böyle bir belge zorunluluğu var mı
  2. Sahaf dükkanı açmak için herhangi bir yere müracaat ediliyor mu?
  3. Bir iş yeri açmak için değişik sebepler vardır bunların en önemlisi kardır ama kendini kanıtlama sosyali hizmet gibi etkenlerde söz konusudur sahaflık kardan daha fazla diğer etkenler üzerine kurulur yine de gelir gider dengeniz nasıl?
  4. Vergilendirmeniz nasıl devlet babayı ensenizde hissettiğinizi düşünüyorum bunun kolay bir yolu var mı. Teşekkür ederim…
1 Beğeni

Merhaba.

1-2. Herhangi bir şart yok. Bakkal açmak için ne gerekiyorsa sahaf için de aynı şartlar geçerli.

1. Ana amacı kâr etmek olmayan sahaf ya da herhangi bir esnaf batar. Bunun dışındakiler insanın kendi karakteridir. Normal kitaplarda insanlara çok yardımcı olmuyorum açıkçası. Kitap okumak isteyen için kütüphaneler e-kitaplar vs. bir çok kaynak var. Bedava faydalanabilirler. Üniversite hazırlık kaynak kitapları da satıyorum. Onlarda çok bedava verdiğim oldu.

2. Kitapta KDV istisnası var. %0. Yine de gelir vergisi, stopaj, sigorta vs. tabiki veriyoruz ama ülkenin vergi altında asıl ezilenleri bordlolu çalışanları.

Saygılar.

5 Beğeni

Nadir’le ilgili bir sorun yaşıyorum, buraya yazayım:

Sıralama seçeneklerinde “sepetime göre” tercihi görünmüyor. Ortak kargo yapan sahaflarda araması üzere, sepetimdeki sahafların ortak çalıştıklarından da birer kitap ekledikten sonra fark ettim ve bu şekilde hiçbir pratikliği kalmıyor. Yaşayan ya da çözümünü bilen var mı?

Adsız

Üye girişi yapmamış olabilir misiniz? Giriş yapınca gözüküyor bende.

Sepeti izlediklerim kısmına taşıyıp azalttığımda göründü. Biraz daha eklediğimde yine kayboldu. Demek ki nicel bir sınırı var.