Sahne Üzerine Sohbetler

Eğer kendi tiyatro sahnenizi oluşturmanızı sağlayacak bir imkan sizlere sunulmuş olsaydı,nasıl bir sahne tasarlardınız?
Sahne; bir oyundan bağımsız olarak yaratmak istediğiniz veya bir oyununuz için tasarlayabileceğiniz bir sahne olabilir.
Ya da
Tamamen sizi ve ruhunuzu yansıtmak için oluşturmak isteyeceğiniz bir sahne de elbette olabilir.

“Sahne tasarlamak” konusunu bir tık açar mısınız? Tiyatroyla pek haşır neşir bir insan değilim, bilgilenmiş olurum :slight_smile:

Sahnelenmesini istediğiniz oyunun,düşüncenin,anın nasıl bir atmosferde gerçekleşmesini isterdiniz? En basit haliyle odanızı baştan sona dizayn etmek gibi düşünebiliriz. Bu sahneyi nasıl dizayn ederdiniz?

Anladım. Netleştirdiğiniz için teşekkürler. Sanırım biraz daha düşünsem iyi olur :slight_smile:.

2 Beğeni

Bir “kozmik dehşet” hayal ediyorum. Evrenin her bir noktasına hiçbir çaba sarf etmeden gidebiliyor. Evren karanlık ve soğuk. Bir o kadar da yalnızlık dolu ve sessiz. Kafasının içinde birileri ona önüne çıkan her şeyi yok etmesini istiyor fakat bunu yapmak istemiyor o, yaratımına karşı gelerek yalnız ve mutsuz olmayı seçiyor.

Bir gün, derinlerden bir yerden ufak bir ses duyuyor. Dünyadanmış meğerse. Belki de yeryüzündeki tek insan. İnsan ve kozmik dehşet, rüyalarda buluştukları durdurulamaz sona doğru yola çıkıyorlar.

Öyle işte. Hayal gücüm pek iyi değildir, kelimlerle olan aram da pek iyi değildir (uzunca bir süredir kitap okumuyorum), elimden ancak bu kadarı geliyor.

1 Beğeni

Üzerine düşünüp dönüp cevapladığın için teşekkür ederim :slight_smile:
Hayal gücü,hayal gücüdür! Burada iyi ya da kötü nitelendireceğimiz bir hayal ve onun yaşanış sahnesini aramamaktayım.
Hikaye kısmımız tamam ama nerede bu hikayenin masa,ses,kostüm,ışıkları vb. :smiley: Yani sahnesinin tasarımı…
Ben kafamda hikayeni kurgulayabildim ama bunun sahneleme kısmını es geçmeseydik keşke :slight_smile:

1 Beğeni

“Oyunumu sahnelensin diye değil okunsun diye yazdım” diye cevaplamam mümkün mü :slight_smile:?

Biraz düşünüp de yazdım ancak sahnelebilecek bir duruma getireceğimi sanmıyorum. Kararında loş bir ışık ve kapkaranlık bir arka plan yeter sanırım.

Dönüp baktım da, hikaye ağırlıklı kısa bir oyun gibi olmuş. Affedersiniz :sweat_smile:.

Oyun sahibi sizsiniz ama bunu diyerek ne yazık ki kurtulamazsınız :smiley: Çünkü ben sizden sergilemek istediğiniz bir durumu yazıp anlatmanızı istemiştim.
Sahne sizin ne kadar unsur kullanacağınız size kalmış bu kadarı bile kafidir.
Vakit ayırıp,ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim :slight_smile:

1 Beğeni

Sıkışmış, sıkkın ya da çaresiz, beni bulunduğum yerden soyutlayıp başka yerlerde olmaya zorlayan duygular, hissettiğimde genelde bir akşam üstü vakti başlayıp sabahın ilk saatleriyle sona eren bir sahne hayal ederim. İnsanın uzaklarda kaldığı, iki ruhun sakince konuşarak ya da yalnızca yan yana durarak sohbet ettiği bir gece.

Sahne küçük fakat bir ucu açık, görülmeyene doğru ince bir şerit hâlinde giden bir koyda, denizden gelen envai çeşit sesin kulakları ve bir süre sonra da zihinleri doldurmaya başladığı bir arka plana sahip. Ay son dördünle dolunay arasında bir büyüklükte, aklımızdaki düşünceler gibi ara sıra belirip kaybolan bir meltem. Aslında değişmeyen bir sahne hayal etmekte zorlanıyorum. Muhtemelen akşam üzerinden şafağa ilerledikçe birçok şey de değişirdi. En azından tüm bu arka plana bakışı değişirdi o iki ruhun. Elimden geldiğince açıklamaya çalıştığım bu sahneyi pek de anlatamadım sanırım. Zihnimdekini tercüme etmek gerçekten zor. :slight_smile:

3 Beğeni

Okurken aslında dinliyormuşum gibi hissettim. Betimlemeler de gayet yeterli ve açık olmuş. Hem her şeyden de bahsedecek değiliz değil mi? Teşekkür ederim! :slight_smile:

1 Beğeni