Sauron'un Frodo'yu Tanımıyor Olması

Geçenlerde Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin genişletilmiş versiyonunu yeniden izleme fırsatım oldu. Bu kez serideki üç kitabı okuduktan sonra izlediğimden için biraz daha farklı bir gözle izlemiş oldum.

Bu seride bana mantıksız gelen bir şey var: O da Sauron’un yüzük taşıyıcısının kim olduğunu bilmiyor olması. Hatta Yüzük Kardeşliği ve kardeşlikte kimlerin olduğunu bilen herkes Frodo’yu Sauron’dan gizli tutmak için her şeyi yapıyor.

Hatta 3. filmin kesilmiş bir sahnesinde Sauron’un kara kapıya çıkan elçisi, Frodo’nun elbiselerini Aragorn’a göstererek “anladığım kadarıyla bu Hobbit sizin için önemli biriydi, biz onu öldürdük” diyor. Buradan da anlıyoruz ki Sauron ve emrindekiler bu hobbitin önemli biri olduğunu anlamışlar ama onun yüzük taşıyıcısı olduğunu anlayamamışlar.

Bu bana mantıklı gelmiyor. Sauron’un yüzük taşıyıcısının kim olduğunu bilmesi gerekir. Bildiğiniz üzere Tek Yüzük’ü parmağına takan kişi insanlara görünmez olsa da Sauron’a da görünür oluyor. Frodo, yüzüğü taktığı her zamanda doğrudan Sauron’a görünüyor, hatta Sauron ona sesleniyor. Üstelik sadece Sauron değil, onun dokuz yüzük tayfı da Frodo’yu gördüler. Hatta onu yaraladılar.

Sonuç olarak Yüzüklerin Efendisi’nin senaryosu bu konuda bana biraz çelişkili göründü. Ya da benim gözden kaçırdığım bir şey var. Siz ne düşünüyorsunuz?

Çok güzel cevaplarım var. Umarım tatmin eder. Gün içinde…

1. Yüzüğün Sauron’a Görünürlük Sağlaması

Evet, yüzüğü taktığında Frodo Sauron’un farkındalığına girmiş gibi görünüyor. Ancak bu “görünürlük”, Sauron’un yüzüğün tam yerini ya da taşıyıcısını anında saptaması anlamına gelmiyor. Bu daha çok Sauron’un hissiyatına bir tür yankı olarak tanımlanabilir. Sauron’un gözünün Mordor’daki fiziksel konumu, Orta Dünya’nın tamamını net bir şekilde gözetlemesini sağlamıyor; bu, sadece Yüzük’e odaklanabildiği bir “algısal alan” yaratıyor.

1. Sauron’un Kibir ve Varsayımları

Sauron, yüzüğün taşıyıcısının kim olduğunu tahmin edememesinin başlıca nedeni kibri ve düşünce yapısıdır. O, Yüzük’ün bir hobbit gibi önemsiz bir yaratık tarafından taşınabileceği fikrini asla aklına getirmez. Sauron’un stratejik bakış açısı büyük güçler ve etkili liderler üzerinedir; bu nedenle Aragorn, Gandalf ya da Galadriel gibi güçlü karakterlerin yüzüğü taşıdığını varsayar.

1. Yüzük Tayfları ve Frodo’nun Görünmezliği

Nazgûl, Frodo’nun yüzüğü taktığında onu fark etmiş olsa da, bu bilgi taşıyıcının kimliğini kesinleştirmez. Tayflar, Sauron’un bir uzantısı gibi görünse de, bireysel farkındalıkları sınırlıdır. Ayrıca Frodo yüzüğü sadece kısa anlarda takar ve hızla çıkarır, bu da Sauron’un tam olarak kimliğini tespit etmesini zorlaştırır.

1. Yüzüğün Gücü ve Sauron’un Zayıf Noktası

Yüzüğün Frodo’nun üzerinde yarattığı etkiler, onun giderek Sauron’un iradesine yenik düşmesine neden olur. Ancak Frodo direnir. Sauron, bu direnişi taşıyıcının kimliğini bilmeden hissetse bile, bu direncin ne kadar güçlü olduğunu kavrayamaz. Sauron, yüzüğün nihayetinde onun hizmetine döneceğine inanır ve Frodo’nun yok etme niyetini asla tahmin edemez.

1. Elçi Sahnesi ve Bilgilerin Eksikliği

Kesilmiş sahnede elçinin Frodo’ya dair bir şeyler bildiğini ima etmesi, aslında Sauron’un bir çeşit tahmin yürütme taktiği olabilir. Elçi, Frodo’nun önemli olduğunu anlamış, ancak onun yüzük taşıyıcısı olduğunu kesin olarak bilmemektedir. Bu bilgi, Sauron’un bilgi toplama ve manipülasyon çabalarının bir parçası olarak görülebilir.

ChatGPT

ChatGPT’nin söyledikleri anladığım kadarıyla Tolkien’in eserlerinden referans verilebilecek somut şeyler değil, sadece onun varsayımları. Ben bu varsayımların hatalı olduğunu düşünüyorum.

Öncelikle yüzük tayflarının farkındalığı oldukça yüksek. Bunun en iyi örneği Witch King’dir. Kendisinin bilincinin ne kadar açık olduğunu, nasıl bir egosu olduğunu ve aynı zamanda bir orduya komuta edecek kadar farkındalık sahibi olduğunu Kralın Dönüşü’nde gördük.

Ayrıca Frodo’nun yüzüğü takması nazgûllarin onun kimliğini kesin olarak saptamasını sağlar bence. Çünkü söz konusu sahnede Frodo’yu uzaktan hissetmiyorlar. Bıçağı saplayacak ve onu kendi gözleriyle görecek kadar yakın bir mesafeden söz ediyoruz.

Sauron’un hobbitleri önemsiz görmesi ve yüzüğü böyle önemsiz gördüğü bir varlığın taşıyacağına ihtimal vermemesi de doğru değil. Sauron ve ona bağlı yüzük tayfları yüzüğü bir hobbitin taşıdığını biliyorlardı. Gollum’u yakalayıp zindanlarda işkence ederek onu konuşturdular. Eskiden bir hobbit olan Gollum’un yüzüğü 500 yıl taşıdığını biliyorlardı. Gollum’dan yüzüğün 60 yıl boyunca Bilbo’da olduğunu da öğrendiler. Yüzük tayfları yüzüğün hobbitlerde olduğu bilgisini ciddiye aldılar ve Shire’a kadar gelip yüzüğün peşine düştüler. Ve en başta dediğim gibi yüzüğü taşıyan bir hobbit olduğunu da gördüler.

Bu arada bence forumdaki yanıtlarımız kendi görüşlerimiz olmalı. Soruları ChatGPT’ye sorup yanıtı buraya aktarmakla içerik üretmiş sayılmayız. ChatGPT ile sohbet etmek isteyen bunu zaten yapabilir, bu forumda ise gerçek insanlarla sohbet etmek için buradayız. Eğer hepimiz bunu yaparsak foruma girmenin de bir anlamı kalmaz, onun yerine ChatGPT’nin sitesinde zaman geçirmemiz gerekir.

Ben ChatGPT’nin değil, sizin ne düşündüğünüzü duymak isterim. Çok güzel cevaplarım var demiştiniz. Onları duymayı çok isterim. ChatGPT’ninkileri değil.

2 Beğeni

Katılmıyorum. Doğrudan göremiyorlar. O bölgede olduğunu seziyorlar ve kılıcı da doğrudan hedefe saplamıyorlar. O bölgeye saplıyorlar. Çünkü yüzlerinden görüyoruz “burada bir şey var ama tam anlayamadım” der gibi bakıyorlar.

Ayrıca haklısınız benim hatam, affola. Gün içinde vakit bulamayacağım için ama söz de vermiş gibi olduğum için mantıklı geleni yaptım. Müsait bir anımda kendi düşüncelerimi aktarmayı isterim. Esen kalın :slight_smile:

1 Beğeni

Aslında Nazgúller de Sauron da yüzüğün kimde olduğunu biliyor. Bu yüzden Nazgúller çoğu zaman Frodo ile karşılaşmıştır. Yüzük efendisini, efendisi de yüzüğü istiyor. Frodo ne zaman kullanırsa bunu hissediyor Sauron. Fakat kullanmaya yakın olduğu anlardaki film sahneleri biraz gerilim olsun diye yapılmış.

Öte yandan Saruman ve askerlerinin de heehangi bir buçukluğa odaklanması muhtemelen akıl oyunu var diye genelleme yapmalarından kaynaklanıyor. Tek bir kişiye indirgenmiş olsaydı olay hata yapma payları yüksek olabilirdi. Ha burada Sauron ile Saruman arasında neden iletişim yok denilebilir. Bunu da Sauron’un Saruman’a dahi güvenmemesini ve kendi ayrı bir Yüzük bulma derdine düşmüş diye yorumlayabiliriz.

Kara Kapılar sahnesi ise tamamen rakibi daha en başından kırmaya yöneliktir. Frodo bulunmuş ama bulanlar kıymetin farkında değillerdir. Değerli bir şey denilince Mithril’i alıp gönderirler. (Yüzüğü Sam almıştır.) Sauron’un elçisi de bunu bir silah olarak kullanıp, bilmeden Frodo’yu kastederek onu öldürdüklerini söylerler.

1 Beğeni

Sauron ve sarumanin konuya bakış açıları ve edindikleri bilgiler farklı bunu zaten yakalanan hobbitlere ne olacağı konusunda ki çatışmalardan da anlayabiliyoruz.

Sauron un edindiği bilgilerin kaynağı gollumdur
O yüzden shire da zaten bagginsleri arar fakat Frodo özelinde bilgisi yok. Taşıyacağı bilgisi olsa bile onun hiç ihtimal vermeyecegi konu yüzüğü hüküm dağında yok edilme planıdır. Aslında bu yüzden başarisiz olur. Bu planı bilmesi halinde sauronun başarisiz olup yok edileceğini zannetmiyorum

2 Beğeni

Aslında belli bir yerden sonra biliyorlar. Yoksa niye sürekli onları arasınlar? Sadece ismen bilmiyorlar Frodoyu. Sauron’un bilmesi ise evet orası net olmayabilir. Nazgúller ile iletişimi var mı yok mu bilemem. Yüzük planında ise haklısınız ona kesinlikle katılıyorum.

1 Beğeni

Filmde yeterince ele alınmamış olsa da kitapta ele alınmış bir konu da Sauron ile Saruman arasındaki ilişki. Bu ikisi arasındaki ilişki, karşılıklı güvene dayanan bir ilişki değil. Saruman’ın Sauron’a tam anlamıyla bağlandığı bir ilişki de değil. Saruman’ın asıl planı yüzüğü ele geçirip Sauron’a göndermek ve Sauron’un hükmü altında güven içinde yaşamak değil. O, yüzüğü kendisi için istiyor ve hatta yüzüğü kontrol edebileceğine inanıyordu. Gandalf ise bunun mümkün olmadığını, mümkün olsa bile Saruman’ın ancak yeni bir Sauron’a dönüşeceğini söylüyor.

Saruman, Yüzük Kardeşliği’nin varlığından ve amacından haberdardı aslında. Onun yolunu kesmek için yaptıklarını ilk filmde ve kitapta gördük. Yüzüğü taşıyanın bir hobbit olduğunu da biliyordu. Gönderdiği uruk-hai takımına, bir hata ihtimaline karşı hobbitlerin hepsini getirmelerini emretti. Uruk-hai ekibi sadece ikisini ele geçirebildi ve ele geçirdiklerinin yanlış hobbitler olduğunu da bilmiyorlardı. Zaten bu emrin neden verildiğini de bilmiyorlardı. Ancak belli ki Sarumanü Sauron’a pek bilgi vermemeye çalışmış. Bunun da nedeni yukarıda açıkladığım gibi.

Bunda haklı olabilirsiniz. Belli ki Sauron, yüzüğün cazibesinin herkesi yoldan çıkarmasına çok güveniyor, Hüküm Dağı’na ulaşmanın zorluklarını iyi biliyor ve bu nedenlerle hiç kimsenin yüzüğü yok etmek istemeyeceğini düşünüyordu.

Bence de en mantıklı açıklama Sauron’un Frodo’yu tanıyor olması. Zaten Frodo yüzüğü birkaç kez takarak Sauron’a birkaç kez görünür oldu. Buradaki asıl sorun Sauron’un kendi hükmü altındakilere gerekli bilgiyi vermemesi. Bu nedenle Frodo’yu bulup elbiselerini aldıklarında onun önemini anlayamadılar. Yüzüğü de zaten Sam almıştı. Belki de Sauron, yönetimi altında kendisine en sadık olanlara güvenmeyecek derecede bir paranoyaktı.

1 Beğeni