SCP Foundation / SCP Vakfı

SCP Vakfı aynı adlı internet tabanlı işbirlikçi yazma projesi tarafından belgelenen kurgusal bir vakıftır. Web sitesinin kurgusal evreninde SCP Vakfı, SCP’ler olarak adlandırılan doğal hukuku ihlal eden bireyleri, varlıkları, yerleri ve nesneleri saptamaktan ve saklamaktan sorumludur. Web sitesi topluluk tabanlıdır ve hikâyeleri korku kurgu, bilimkurgu ve fantezi gibi birçok türün unsurlarını içerir.

SCP Vakfı vikisindeki eserlerin çoğu “özel muhafaza prosedürlerinden”, yani bir SCP’yi ve onu muhafaza etme koşullarını tanımlayan belgelerden oluşur. Web sitesinde ayrıca binlerce “Vakıf Hikâyesi”, yani SCP Vakfı ortamında geçen kısa öyküler yer alır. Seri, bilimsel ve akademik yazım tarzıyla korkuyu ifade etme yeteneği ve yüksek kalite standartları nedeniyle çoğunlukla olumlu eleştiriler aldı.

Vakıf ayrıca korku temalı bağımsız oyunlar SCP - Containment Breach ve SCP: Secret Laboratory gibi birçok spin-off çalışmasına ilham verdi.

Bugünkü durumunda olan insanlık, yaklaşık çeyrek milyon yılın ancak son 4.000 yılı bir önem teşkil etti.

Peki, yaklaşık 250.000 yıldır ne yaptık? Anlayamadığımız şeylere karşı olan korkularımızla mağaraların ve ufak ateşlerin etrafında toplandık. Bu güneşin neden doğduğunu açıklamaktan çok daha öteydi, insan başlı devasa kuşların ve kayaların canlılığı oluşturmasının gizemiydi. Böylece onlara ‘tanrılar’ ve ‘şeytanlar’ dedik, bizi esirgemeleri için onlara yalvardık ve kurtuluşumuz için ibadet ettik.

Zamanla onların sayısı azaldı ve bizimkisi yükseldi. Korkacak daha az şey olduğunda dünya daha anlamlı bir yer haline geliyordu, ancak açıklanmamış olgular asla gerçekten yok olmaz, sanki evrenin absürt ve imkansız olanı istiyor olmasını gösterir gibi.

İnsanoğlu korku içinde saklanmaya geri dönmemelidir. Başka kimse bizi koruyamaz, ve kendimiz için ayağa kalkmamız gerekiyor.

İnsanlığın geri kalanı ışığın altında hayatını sürdürürken, karanlıkta durmamız gerekiyor, savaşmak için, zaptetmek için, ve onu halkın gözünden uzakta tutmak için. Böylece diğerleri akla yatkın ve normal bir dünyada yaşayabilecek.

Güvence altına alıyoruz. Muhafaza ediyoruz. Koruyoruz.

— Yönetici

Görev Bildirisi

Gizli ve dünya çapında faaliyet gösteren Vakıf, yargı yetkisinin ötesinde faaliyet göstermektedir. Her büyük ulusal hükümet tarafından anormal nesneler, varlıklar ve fenomenleri zapt etme göreviyle yetkilendirilmiş ve bu görev kendisine emanet edilmiştir.

Vakıf normalliği korumak için faaliyet gösterir, böylece dünya çapındaki sivil nüfus korku, güvensizlik veya kişisel inançlarına dair herhangi bir şüphe içinde olmadan yaşayabilir ve gündelik hayatına, dünyadışı, boyutlararası veya normaldışı etkilerin altında olmayan bağımsızlığına devam edebilir.

Misyonumuz üç aşamalıdır:

Güvence Altına Al

Vakıf, kapsamlı gözlem ve gözetim yoluyla ve en erken fırsatta bu tür anomalileri engellemek için harekete geçerek sivil veya rakip kuruluşların eline geçmesini önlemek amacıyla anomalileri güvence altına alır.

Muhafaza Et

Vakıf, etkilerinin yayılmasını önlemek amacıyla bu tür anomalileri yeniden konumlandırarak, gizleyerek veya fişini çekerek, veya bilginin halka yayılmasını baskılayarak veya önleyerek onları muhafaza eder.

Koru

Vakıf, ya tamamen anlaşılana ya da bilim teorileri özelliklerine ve davranışlarına göre geliştirilebilir hale gelene kadar insanları bu gibi anormalliklerin ve anomalilerin etkisinden korur. Vakıf, aynı zamanda muhafaza edilmek için çok tehlikeli olduğu tespit edilirse anomalileri son çare olarak etkisizleştirebilir veya yok edebilir.

Türkçe wiki : http://scpvakfi.wikidot.com/
Main Wiki :https://scp-wiki.wikidot.com/

Tavsiye ettiğim kanallar :
En iyi hikaye anlatımı :
https://www.youtube.com/c/DrBobAnimation
Kurgusal karakter Dedektif Void :
Türkçe https://www.youtube.com/channel/UCtV7PQ2o7EFzhYvESFdLnTQ
Main: https://www.youtube.com/channel/UCNhTppTPvD2qox0ni9lR_Lg

Story ve Explained serileri : https://www.youtube.com/channel/UC8JfkMtNAp44vmzdtnL4wow

Forumda okuyan takip eden var mı bilmiyorum. Ama harika öyküleri olan harika bir evren SCP evreni.

Azıcık bilgi sahibi olduktan sonra ilk izlemenizi tavsiye ettiğim SCP

Hem okuduğumda hem de izlediğimde ağzımı açık bırakan harika bir öykü olarak Ouroboros Döngüsü

Türkçe yayınlar yapan kanallar da mevcut ama en iyisi dedektif void bana kalırsa.

Seslendirmesi, animasyonları vesair her şeyi harika.

Bu mesaj okunduktan sonra yazarının SCP vakfı tarafından takip edilememesi için memetik kodlarla yazılmıştır
Yanlış yere açıldığına karar verilirse taşınabilir.

3 Beğeni

Bir ara Efe Aydal da seslendiriyordu. Severek takip ederdim. Dedektif Void de güzelmiş. Teşekkürler.

Maalesef hikaye sayısı çok fazla olduğu , bazı hikayeler sırf geyik olsun diye yazıldığı ve yokedilemeyecek türden dayanıklı varlıklarla ilgili Keter türü hikayeler Güvenli hikayelere göre çok fazla olduğu için bir noktadan sonra ciddiye alamamaya başladım ama Sonsuz Ikea hikayesi gerçekten iyiydi.

@Pyrewrath’le qntm/Sam Hughes’un bu evrende geçen harika romanını okuduk birkaç hafta önce.

Youtube’da videoları falan da olduğunu bilmiyordum, bakacağım.

2 Beğeni

Vaaaaaay… :thinking:

Aynı zamanda okumadık yav, iki hafta arayla. Oldu mu? :joy:

Gizli bir oluşum varsa bilelim yani. :sweat_smile:

Gizli değil de, sen korku edebiyatı başlığına pek uğramadığın için kaçırıyorsun o olayları. :skull_and_crossbones:

O başlığı sessize almadım ama… :thinking:

Korku benim pek haz ettiğim bir genre değil aslında ama ufaktan bir giriş yapmayı planlıyorum. Dan Simmons’ın Terör var aklımda başlangıç olarak.

1 Beğeni

Açıklayabiliriz… :joy: qntm’in özellikle ilk novellası çok iyi ama korku okuduğunu görmedim hiç, o yüzden söylemediydim.

2 Beğeni

Pek sevmediğini biliyorum, ama birkaç kitaba daha şans vermen süper olurdu. :slight_smile:

Bu başlıkla alakalı olarak söz konusu romanı da deneyebilirsin, pek uzun da değil: There Is No Antimemetics Division. Güzel bir bilim kurgu/korku örneği.

2 Beğeni

Kesinlikle şans ver buna hocam. :+1:
@Ozgur Okumadıysan sana da tavsiye ederim.

3 Beğeni

Okumadım, başlığı okurken buldum kitabı. Yakın zamanda okurum. 3000 ve sonrası SCP lerin gereksiz abartı olduğunu düşünüyorum ben de. Ama community tarafından oluşturulduğu için bir yerde her türlü saçmalığı barındırıyor dediğiniz gibi. İlk 100 SCP genel olarak sade ve güzel kurgulu. Scp-5000 var mesela ilk 100 harici aklımda kalan diğerleri okuyup geçmelik oluyor, insanlar artık daha güçlü daha YOK edilemez şeyler oluşturmaya çabalıyor. Benim de hoşuma gitmiyor açıkçası.

Ben wikiden ziyade videolardan takip ediyorum artık, çok fazla metin var ve zamanım kalmıyor.
Yakın zamanda bir oyunu çıkacak, doğru düzgün pek oyunu yok aslında çok iyi oyunları olabilecekken, bakalım umarım başarılı olur.

Ouroboros Cycle okumadıysanız yukarıdaki yaklaşık iki saatlik bir hikayesi var. Cidden çok güzel, değer kesinlikle.

2 Beğeni

Listeye alıyım onu. :+1: