Seinen Türünde Gözden Kaçırmamanız Gereken En İyi 30 Anime

Kayıp Rıhtım'da tamamını okumak için: https://kayiprihtim.com/liste/seinen-anime-onerileri-en-iyi-30-ornek/

image

Seinen anime önerileri sizlerle. Bazı animelerin gençler için olmadığı sıklıkla söylenir. Bu doğru olsa da yalnızca olgun bir izleyici kitlesine hitap eden özel bir tür de var. Evet, seinen türünden bahsediyoruz. Peki seinen deyince aklınıza neler geliyor? Kelime anlamı yetişkin erkek olan seinenin örneklerini sunarken cinsiyet ayrımı yapmaksızın önce ne olduğundan, sonrasında da örneklerinden bahsedeceğiz.… (DEVAMI…)

14 Beğeni

Bu listede izlediklerimden en sevdiğim Ergo Proxy, en az sevdiğim Ajin. Listeden izlediğim diğerleri: Ghost in the Shell, Black Lagoon.

Başka ne önerirsiniz?

2 Beğeni

Harika bir liste olmuş. Ellerine sağlık Metin Kibar.

Monster’ı listebaşı görmek beni sevindirdi; beni çok etkileyen ve benim de listemin başlarında yer alan bir yapım.

Çok övülen Ergo Proxy benim pek hoşuma gitmedi. Erased’in hem animesi hem de Live Action’ı güzel. Fate serisi de çok iyi. Kiseijuu çok eğlenceli ve bir o kadar da düşündürücü bir anime, onu da çok sevdim. Steins;Gate için zaten ne söylense az. Shinsekai Yori de ilginçti.

2 Beğeni

Maalesef 1. ve 4. maddelere tam olarak katılamadım. Gore ve benzeri öğelerin -amaçla aracın yerini kaybedecek denli- ayarını kaçırmak o Anime’yi Seinen yapamaz. (Aksi mantıkla gidersek Elfen Lied, Blood C, Devil Man yada Violence Jack gibi yapımların Cowboy Bebop, Neon Genesis Evangelion, Black Jack, Master of Keaton, Library Wars, Read or Die, NANA yada Area 88 gibi yapımlardan çok daha üst seviye yetişkin anime örnekleri olması lazım ki bunu benim mantığımın kabul etmesi mümkün değil. Farklı bir örnek vermek gerekirse, Boogiepop Phantom da Tokyo Ghoul, Ajin gibi örneklerin aksine dark and edgy olalım kafasıyla doldurulmuş bir gore kullanımı taşımadığı, araçla amacın karıştırılmadığı söylenebilir. ) Hakeza 4. maddeye göre Hentai’lerin alayına Seinen özelliği de girer ki, bu zaten mantıksız. (“4. madde %100 doğrudur” = “Kite filmi Seinen’dir” diyorsanız, buyrun, o da sizin kazancınız olsun) Zaten exploitation (istismar) diye bir alt tür var sinemada, öte yandan bu o tür filmlere bir apolet olmuyor/olamıyor.

Yoshiyuki Tomino’nun bir lafı vardı “Çocuklara nelerin izletilebileceği konusunda herşeyi Tadao Nagahama’dan öğrendim” şeklinde. Hakeza Tomino gibi Nagahama’nın tarz olarak bir diğer varisi Osamu Dezaki’nin işleri sertlik konusunda değişkenlik gösterse de çoğu işleri yapıldıktan ileriki dönemlerde asıl hedef demografilerinin dışına çıkmış ve yaş grupları üstünde kültlere dönüşmüşlerdir. Bunlara en bariz örneği Versailles no Bara verilebilir.

Böyle bir listede görmek istediğim birkaç Sunrise yapımı vardı, Gundam Thunderbolt, Freedom, City Hunter, Armored Trooper Votoms yada Cowboy Bebop gibi, hakeza Welcome to the NHK ve Boogiepop Phantom gibi örnekleri görememek de üzdü diyelim.

Tekrar vurgulamak isterim ki, seinen olmak için kanın gövdeyi götürmesi gerekmez. Tek damla kan akmayan yeterince seinen izledi bu gözler. (Silent Service gibi gibi)

5 Beğeni

Listenin ilk 5’i gözü kapalı önerebilirim. :smile: Özellikle de Psycho-Pass’ı beğeneceğinizi düşünüyorum.

1 Beğeni

Bu listedeki Ginga Eiyuu Densetsu ve Shinsekai Yori’yi ben de şiddetle tavsiye ederim.

Hepsi Seinen değil ama ciddi veya sakin atmosferiyle benzer kitleye hitap edebilecek birkaç anime de ben yazabilirim, ilk ikisi film ve onları kesinlikle izleyin derim, film demişken listedeki Aoi Bungaku’nun içindeki en güzel hikayenin filmi de var Ningen Shikkaku: Director’s Cut Ban.

In This Corner of the World (film)
Perfect Blue (film)
RAINBOW: Nisha Rokubou no Shichinin
Seirei no Moribito
NHK ni Youkoso
Versailles no Bara
Natsume Yuujinchou
Mushishi
xxxHolic
Usagi Drop
Initial D

2 Beğeni

Liste güzel eline sağlık, çoğunu bilmiyordum izlemeye vakit buldukça bakarım.

1 Beğeni