"Sen" mi "Siz" mi?

Tanımadığım birine “siz” diyerek söze başlarım. "Siz"le devam edilir, bir süre sonra "sen"e geçilebilir. Genelde.

AMA biri bana forum gibi bir ortamda “siz” diyorsa ben de “siz” derim, “sen” demem.

Fiziki hayatta da “siz” derken samimiyetle “sen” demek istiyorsam izin isterim. Ve bana isterseniz “sen” diyebilirsiniz derim.

Sizce nasıl olmalı bu işler ve siz nasıl davranıyorsunuz?

8 Beğeni

O anki ruh halime göre değişiyor sanırım. Bazen “siz” diye hitap ediyorum bazen “sen” diye.

1 Beğeni

Yakışanı siz dir Sen samimiyete dayanan bir izin gerektirir diye düşünüyorum. Siz Nezakettir Sen yakınlık ve içtenlik.

1 Beğeni

Ostim sanayi ortamında bolca vakit geçirmiş, her yaştan bir çok tanıdığı olan biri olarak söyleyebilirim ki siz diye hitap ederek ile herkesle düzgün bir iletişim kuramazsınız. Kiminle konuştuğunuza bağlıdır. Genellikle esnaf, usta, şöför, muavin vs. gibi meslek gruplarındaki insanlarla siz’li efendim’li konuşursanız düzgün bir iletişim kuramaz, hiçbir işinizi doğru düzgün hallettiremezsiniz. Çünkü kişiye “siz” diye hitap ettiğinizde, karşınızdaki sizi otomatik olarak kendinden daha yüksek bir konuma koyar, “bu bana üstten bakıyor” der. O yüzden bu kişilerle düzgün bir iletişim kurmak istiyorsanız “sen” ile konuşmanız, emmi, dayı, hacı abi, güzel ablam falan demeniz gerek.

6 Beğeni

Yerine göre kullanıyorum ama benim mizacıma uygunu sizdir. Tabi şantiyede ustaya öyle konuşamıyorsun ben konuşmak istemesemde abi de diyorlar mesela. Forumda şimdiye kadar sen diye hitap ettiğim biri olmadı burada da sizi kullanıyorum.

3 Beğeni

Forumda veya gerçekte farketmez, birinin bana sen veya siz demesine takılmam. Tabii aşırı kötü üslubu olmadığı sürece. Yine forumda veya gerçekte uzun zamandır konuştuğum biri bana hâlâ “siz” diye hitap ediyorsa bana karşı ya mesafelidir ya da bu saygı ekine çok dikkat ediyor diye düşünürüm.
Kendim kullanırken ise biraz dikkat ederim. İlk defa konuştuğum birine “siz” desem de samimiyet artınca bu "sen"e dönüşür. Bu konuda bence yaş farkı da önemli değil. Bence samimi olduğun birine “sen” diyebilmelisin.

2 Beğeni

Yeni tanıştığım zaman siz derim. Zaman ilerledikçe sen olarak devam eder. Nezaketen veya saygıdan da siz derim. Tabii bazen davranışa göre de fark edebiliyor. Forum için konuşurken çoğunlukla sen kullanıyorum.

3 Beğeni

İnsanlarla çok içli dışlı olmayı sevmediğim için direk siz derim ne zaman canım isterse sene geçerim

2 Beğeni