Sesli kitap son yıllarda koca bir sektöre dönüştü. Seslendirme sanatçıları da başlı başına bu deneyimin en önemli parçası. Bazen ortalama bir kitap, iyi bir sanatçıyla farklı bir boyuta çıkabiliyor. Bazen de iyi bir kitap, kötü bir sesin elinde tüm albenisini kaybediyor.
Peki sizin favori seslendirme sanatçılarınız kimler? Sesli kitap deyince aklınıza hangi isimler geliyor? Elbette, seslendirdikleri eserlerle birlikte anabilirsek harika olur!
Ben Deniz Yüce Başarır ismini görünce gözüm kapalı tıklıyorum. Son olarak kendisinden Hikmet Hükümenoğlu’nun Harika Bir Hayat adlı eserini dinlemiştim. Tavsiye ederim.
Çok uzun zamandır sesli kitap dinliyorum ve seslendiren etkisinin çok büyük olduğunu düşünüyorum. İyi bir seslendirme kitaba seviye atlatırken (Murat Eken - Beyoğlu’nun En Güzel Abisi veya Emre Melemez - Kün gibi), kötü bir seslendirme de kitabı rezil edebiliyor (Çetin Tekindor - Balıkçı’nın Oğlu). Bu sebeple çoğu zaman yeni kitap dinleyeceğim zaman seslendiren kişi üzerinden arıyorum.
Benim bu alandaki tartışmasız favorim Murat Eken. Kitabı adeta yaşatıyor, dokunduğu her kitaba seviye atlatıyor. Sonrasında Erdem Akakçe, Umut Tabak ve Emre Melemez geliyor. Kadınlardan da Tilbe Saran’ı beğenirim. Deniz Yüce Başarır birçok kitabı seslendirse de monoton tonlaması ve diyaloglarda farklı bir ses kullanmaması sebebiyle benim için vasat kategorisinde.
Herhangi bir sıralama olmadan aklıma gelen beğendiğim sanatçılar şöyle:
Murat Eken
Erdem Akakçe
Umut Tabak
Emre Melemez
İbrahim Selim
Murat Özgen
Tilbe Saran
Özlem Zeynep Dinsel
Özlem Ünaldı Baza
Sezin Akbaşoğulları
Ünlüleri pek tercih etmiyorum, genelde performansları düşük oluyor. Bununla birlikte Okan Bayülgen beklediğimden çok daha iyi çıkmıştı. Mazlum Kiper ise beklediğimden kötü. Mert Fırat fena değil, Damla Sönmez idare ederdi. İlk başta aklıma gelenler bunlar.