Site kullanıcılarına yönelik haksız ve düşünülmeden uygulanan absürt cezalar hakkında

Böyle bir sitenin varlığından habersizken beni bu konuda aydınlatan ve yazdıklarımı burada paylaşmaya teşvik eden arkadaşlarımın sahtekarlıktan(!) dolayı uzaklaştırma aldıklarını gördüm az evvel. Gülsem mi ağlasam mı bilemedim açıkçası. Tek kelimeyle saçmalık ve öyle görünüyor ki yanlı bir yönetime sahip bir site. İnsanların emek vererek, severek yazdıkları ve gerek tanımadıkları gerek ise aileleri ve arkadaşları ile paylaşmaya hevesli oldukları hikayelerin burada çirkin bir şekilde linç yediğini görmekle kalmadım, üstüne üstlük aile ve arkadaşların gelip hikayeleri okumaları ve yorum yapmaları ‘‘sahtekarlık’’ adı altında rencide edildiğini gördüm, bu gerçekten çok can sıkıcı. Kimi aile üyesi, kimi başka şehre ya da ilçeye giden arkadaş, kimi ise meslektaş olan bu insanlar sırf hikayesini sevdikleri ya da görüşlerine değer verdikleri insanlarla paylaştıkları için böyle bir muameleye asla maruz kalmamalı. Şöyle bir düşününce yapılan haksızlığı görmek çok zor olmasa gerek. Eleştiri yapma yetisi olmayan bir iki yazar(!), bu insanların yazılarının gördüğü ilgi ile bu kadar rahatsız olmamalı. Ne yazık ki bu yazar(!) geçinen bir iki vizyonsuz kişinin de, kendi hikayelerini aynı heves ile yine kendileri gibi vizyonsuz ve çirkin karakterli arkadaşlarıyla paylaşıp onların görüşlerini, desteklerini beklediğinin
farkındayım. Nedir sizi bu denli rahatsız eden? Samimi bir şekilde anlamaya çalışıyorum fakat gerçekten anlam veremiyorum. Herkes yaptıkları bir işte birilerinin onayını, yorumunu, desteğini bekler. Aksini iddia eden açık ve net yalan söylüyordur. Kimi annesinin, babasının, kardeşinin yorumunu, desteğini, onayını ister, kimi arkadaşlarının kimi ise hiç tanımadığı yabancıların. Bunun kadar doğal bir şey yok. Mantıklı düşünen her insan da bu siteyi oluşturan temel nedenin bu olduğunu bilir. Böyle bir sitede Sahte hesap açıp kendi kendine yorum yapmasının mantığı ne olabilir? cevabınızı çok merak ediyorum gerçekten. Ünlü bir yazar olmasını mı sağlayacak? Hayır, bunun için dergiler, yayıncılar var. Bu insanlar sizin, arkadaşlarının ve ailelerinin yorumlarını, eleştirilerini -bakın linç demiyorum-, desteğini istiyor. Zihinlerini insanlarla paylaşıp kendilerini, kalemlerini, düşüncelerini, perspektiflerini geliştirmek istiyorlar. Rica ediyorum bu kadar kötü olmayın.

3 Beğeni

Öncelikle ricamı kırmayıp bu konuyu açtığın için teşekkür ederim. Ben ‘‘Yuzuri’’ sözde fake hesap olarak adlandırılan kullanıcıyım. Sözde Kürşat adlı arkadaşımın sahte hesabıyım ama şöyle bir çelişki varki ben kendi öykümü yazıp bu ayki seçkiye katılıp ayrıca ilgilendiğim her konuya yorum yaptım. Ip adresinden araştırılıp böyle bir şey yapıyorsanız daha dikkatli olmalısınız. Ben Kürşat ile birlikte aynı evde yaşıyorum ve bu durumda aynı interneti kullanmak durumundayım. Hatta diğer yakın arkadaşım UlianaHippogrif de sürekli evime gidip gelir. Bu forum için özel olarak yeni bir internet bağlatmam mı gerekiyordu?
Bu site şu anda beni ve arkadaşlarımı sahtekar olarak damgalayıp topluluk içerisinde rencide etmiş bulunmaktadır. Kendimi ifade eden bir şeyler karalayıp bunu çevremle paylaşmamın neresi sakıncalı acaba? Benimle hiçbir iletişime geçilmeden direk hesabımı kapatarak benim cevap hakkıma karşı yapılan büyük bir saygısızlıkltır. Bu seçkiye eser veren insanların bile aynı anda iki öykü yazıp farklı hesaplar aracılığıyla öykülerini seçkiye dahil etmek isteyecek kadar boş ve vizyonsuz olduklarını düşünmüyorum. Ayrıca bu durumda şu da anlaşılıyorki seçkiye gönderilen hiçbir hikaye okunmuyor. Eğer okunuyor olsaydı Kürşat ve benim kalemimizin farkından böyle bir durum olmadığı anlaşılırdı.
Arkadaşlarımızla kalmayıp ailelerimizin de fikir özgürlüğüne müdahele etmiş oldunuz. Burası arkadaşlık sitesi değil edebi metinlerimizi paylaştığımız bir mecra düşüncesindeyseniz sizi bu öyküye eser vermiş diğer yazar adaylarınızın yorumlarını okumaya davet ediyorum.
Genç kalemlerin şevkini kırmakta üstünüze yok bu açıdan sizi tebrik ediyorum.

3 Beğeni

Kesinlikle haklısın. Ben bu duruma maruz kalmasamda ‘sahtekar’ olarak belirtilen kişi çok yakın bir arkadaşım ve bu forumda burası için uğraşan birinin bu şekilde yaftalanması beni aşırı derecede rahatsız etti. Burası zaten kendimizi geliştirmek ve insanlarla seninde belirttiğin gibi zihnimizdekileri aktarabilmek ve paylaşmak için oluşturulan bir mecra. Dolayısıyla bu şekilde iletişime geçilmeden bir kimse hakkında yapılan asılsız haberler böyle bir sitede nasıl yapılıyor anlamış değilim. Yaklaşık olarak 5-6 senedir düzenli olarak takip ettiğim bir site Kayıp Rıhtım. En azından sabah akşam iki kere düzenli olarak göz atıyorum. Bu şekilde rencide edici bir haberi ilk defa görüyorum. Söz konusu edilen insanlar gerçek hayatlarında ve sosyal hesaplarında resmedilen kişilerle aynı kişiler. Yazarak bir yerlere gelmek isteyen ve birşeyler aktarmak isteyenlerden birisini ‘sahtekar’ diğerinide ‘bot hesap’ olarak addettiniz burada üyeliği olan herkese. Yaklaşık olarak 2.700’e yakın bir görüntülenme sayısı var oluşturduğunuz haberin. Hiç düşündünüz mü acaba ‘sahtekar’ olarak itham ettiğiniz kimselerin üzerinde nasıl bir etki bırakır bu sözler? Kesinlikle ayrı bir konu başlığı adı altında büyük bir özrü hak ettiklerini düşünüyorum. Kayıp Rıhtım böyle vizyonsuz bir çizgi izlememeli. Eğer bu hesaplar gelen yorumlar üzerine rekabet ortamı oluştuğu düşünülen birkaç kişi tarafından şikayet edildiyse ve bizim haberimiz yoksa bu yine onların narsist perspektiflerine ait bir göndermedir. Lütfen bu şekilde olaylarla gündeme gelmeyin. Öykü Seçkisi’ne seçtiğiniz ve yazar adayı olarak gösterdiğiniz üyelerinizi rezil rüsva etmeyin…

2 Beğeni

Merhaba,

Kontrolleri sağladım. Söz konusu tüm hesaplara verilen uzaklaştırmalar kaldırıldı ve tekrar aktive edildi. Ayrıca yazılan tüm mesajlar da aynı şekilde geri alındı. Forum içerisinde benzer birçok vaka daha önce yaşandığı için Seçki’den bağımsız olarak denetmenimiz tarafından böyle bir önlem alındı. Ancak elbette önce mail yoluyla size ulaşmamız daha doğru olurdu.

Bu sebeple yaşanan haksızlık için özür diliyoruz. Yeni seslere ve fikirlere kapımız daima açık.

Sevgiler.

9 Beğeni

Bu durumun sadece hesabıma erişimle çözülmesini istemiyorum. Bizi insanlara karşı sahtekar hatta hiç var olmayan bir kişi olarak tanıttınız. Bizi rencide ettiğiniz kadar itibarımızı da temizlemeniz gerekir. Geri dönüş yaptığınız için teşekkür ederiz ancak pek çok kişi bu başlığı okudu ve hakkımızda yanlış düşüncelere kapılmış olabilirler. Sizin tarafınızdan açılmış ayrı bir başlık altında doğrulama ve özür yazısı bekliyoruz. Lütfen bunu çok görmeyin. İyi akşamlar.

4 Beğeni

Selamlar,

Yaşanan tatsızlık nedeniyle özür dilerim. Bugün foruma girdiğimde sistem beni 7-8 hesap hakkında uyardı. Gönderilen mesajda tüm hesapların aynı tarihte, aynı IP adresiyle, aynı yerden girdiği gözüküyordu. Ve hepsi de sadece aynı konulara mesaj atıp birbirlerinin gönderilerini beğenmişti. Sistem bu hesapları zaten durdurmuştu ve benden cezayı onamamı bekliyordu. Söz konusu hesapları biraz araştırdıktan sonra gerçekten de tüm hesapların aynı saatlerde, aynı mevkiiden giriş yaptığını gördüm. Ve forum sisteminin haklı olduğunu düşündüm.

Bu daha önce, geçmiş yıllarda da başımıza gelmişti. Bir arkadaş kendi hikayesine farklı hesaplardan yorum yaparak kendini çok iyi bir yazar gibi göstermeye çalışıyor, bir nevi prim yapıyordu.

O yüzden ben de ilgili hesapları durdurma kararı aldım. Öncesinde size mesaj atıp sorabilirdim belki. Orada bir hatam olmuş.

Tekrardan kusura bakmayın.

7 Beğeni

Hatanızı kabul edip özür dilediğiniz için teşekkür ediyoruz. Özrünüzü kabul ediyoruz, umarım bundan sonraki aylarda bu tarz tatsızlıklarla karşılaşmayız. Sonuçta sitedeki kurallara aykırı durumlara sizden önce müdahale eden sistem bile aynı anda iki işi birden yapamıyorken bir veya bir grup insanın aynı anda aynı konulara cevap vermesi de çok mümkün görünmüyor bence. Yanlış anlaşılmaya bir son verdiğiniz ve içten özürleriniz için tekrar teşekkür ederim.

5 Beğeni

Aynı ip adresinden kullanımlarda yönetime haber vermeniz gerekirdi aslında.Tüm suçu siteye atmak da iyiymiş.

Hiç duymadım böyle bir gereklilik.

5 Beğeni

İnternet bazlı oyunlarda ve forumlarda sahte hesap yemek istemiyorsan (ip aynı ise) moderatörlerin bilgisi olması gerekir yoksa böyle bir sorun çıkar.

Pratikte hiç bir faydası yok. Evin içine girip bakmadıkça nereden bilinecek doğruluğu.

1 Beğeni

Oyunları duymuştum hatta benim başıma da gelmişti ama forum kısmını ilk defa burada duyuyorum ben de.
Edit : Rıhtım Kurallarına baktım böyle bir kural yok. Eklenmesi, ilerde olabilecek sorunları çözebilir. Yetkililere duyurulur. @mit @magicalbronze

2 Beğeni

Tamam arkadaşlar haklısınız da, aile üyeleri 6-7 kişinin aynı evden internete girip aynı konularda aynı kişileri övmesi de biraz garip değil mi? Benim kardeşim/arkadaşım öykü yazsa gidip öykünün altına yorum yazmam, yüzüne söylerim ne soyleyeceksem.

22 Beğeni

Üniversite zamanlarında üşengeçlikten aynı evdekilerle bazen msn üzerinden yazışıyorduk o aklıma geldi.

5 Beğeni

@brscyln01 Böyle bir gereklilik olduğu yazmıyor forumda. Oyunlardan bahsetmişsiniz çoğu oyunu burada birlikte oynuyoruz ve hatta turnuvalara katılıyoruz. Bazı forum ve oyunlar için bildirilmesi gerekiliyor ancak bu forum için geçerli değil bu durum.

@Everfever öyle bir durum yok. 6-7 kişinin toplu bir şekilde oturup yorum yazdığı yok. Biz 3 muz aynı IP adresindeyiz. Diğer 2 arkadaşımız da çalışıyorlar ve bu yüzden birlikte yaşıyorlar doğal olarak onlar da aynı IP adresini kullanıyor.
@Kursat_Akbulut @UlianaHippogrief ve ben bu ayki seçkiye yazılarımızı yazdık ve 3 müzde aynı IP yi kullanmak durumunda kaldık. Bunun neresi garip acaba?
Ki bu durumda bizim banlanmamız sorun değil. Bize cevap hakkı verilmeden, söz hakkımızı kapatıp bize sahtekar denmesi sorun zaten.
@Everfever ayrıca bu durum size saçma geliyor olabilir ancak açıp öykümdeki yorumları okumayı düşünseydiniz bu durum yaşanmazdı. Herkes gördüğü açığı yazmış.

2 Beğeni

Sizin kardeşiniz veya arkadaşlarınız yazı yazarsa öyle yapın o zaman seçiminize saygı duyarım, burası herkesin ifade alanı ve diğer insanların da sizin gibi davranmasını bekleyecek bir otorite değilsiniz ne yazıkki. Övgü konusuna gelecek olursak insanların sırf bizleri tanıdığı için şişirme yorumlar attığını ima etmek fikir özgürlüğüne yapılmış büyük bir saygısızlıktır. Eğer bu konuda böyle düşünüyorsanız sizi seçkide yayınlanmış diğer öyküleri de okumaya davet ediyorum taraflı yorumları o zaman daha net görürsünüz. Eleştirileri özelden yapıp övgüyü yorumda sıralama durumu bizimle direk olarak ilişkilendirebileceğiniz bir konu olamaz. Eğer bahsettiğim olaylar size normal geliyor ve bizimki gözünüze bu denli batıyorsa burda incelenmesi gereken daha büyük bir taraflı tutum vardır bence.

3 Beğeni

Bebeğim sen yine de mail at ne olur ne olmaz :slight_smile:

1 Beğeni

Birkaç kişi olumsuz yorum bildirmiş, onlara birkaç şey söylemek istiyorum. Arkadaşlar yapılan hatanın ip numarasıyla falan bir alakası yok aslında. Bu yazıyı konunun uzamaması amacıyla oluşturmak istiyorum. Herhangi birini teyit etmeden, ya da bu konuda sadece size geribildirim veren beşeri bir dijital sistem aracılığıyla tespitler sağlayarak, bu insanlara 'sahtekar, ‘övgü düzen’ gibi ithamlarda bulunamazsınız. Bunun Kayıp Rıhtım’la, benzeri herhangi bir forum sitesi ya da e-mecralar ile bir ilgisi yok. Bu insani olarak yapmamamız gereken birşey zaten. Ayrıca ben ilk defa bildirmeniz gerekirdi diye bir yorum görüyorum. Çok pekala misal olarak kardeşim ve ben birbirimizden habersiz bir şekilde bu siteyi takip ediyor olabiliriz aynı ip adresi üzerinden. Bu yüzden bildirim vermek ya da banlanmak ne demek? 21.yüzyıldayız… Ayrıca denetmenlerin ve site kurucusunun bile kibar bir şekilde özürlerini belirtmelerinden sonra konuyu bu şekilde uzatmanız gereksiz. Kimse örgütlenip bir çatı altında toplanmaya çalışmıyor merak etmeyin. Sizinde isminizin ve profil resminizin olduğu bir hesap böyle itham edilen bir mesaj içerisinde geçirildiğinde siz de rahatsızlılığınızı bildirirdiniz öyle değil mi? Kimse kenara çekilip aman canım ip numarasındandır, ismim toplamda 2600 küsür kişi tarafından incelenen bir gönderinin altında bu şekilde görülsün demezdi herhalde nihayetinde? :sweat_smile: Bu yüzden insanların bu konuda rahatsızlık duymalarını bir başkaldırı olarak görmeyin lütfen. Site yöneticileride bu konuda gerekli açıklamaları yaptıklarına göre konuyu hep birlikte uzatmamıza gerek yok öyle değil mi? İyi günler dilerim herkese.

3 Beğeni