Sizce Dumbledore iyi biri miydi?

Bence tamamen iyi biri değildi. Amacı ne olursa olsun Harry’i Dursleyler’e bırakmamalı ve gerçeği bilmesine rağmen Sirius’un Azkaban’a gitmesine göz yummamalıydı.

Sizce Dumbledore iyi biri mi lütfen sebebiyle birlikte yazınız…
indir (1)

3 Beğeni

Bence gayet iyi biriydi. Fakat Sirius’u azkabana gerçeği bile bile göndermesi biraz acımasızcaydı, Şu konuda okuldaki bütün öğrencilere haksızlık ettiğini düşünüyorum; Harry ne zaman bir kural çiğnese (sözde bunun cezası okuldan atılmak) ya çok hafif bir ceza alıyor ya da hiç almadan kurtuluyor bu davranışı bir başka öğrenci yapsaydı gözünün yaşına bakmazlardı.
Yani, iyi bir insandı fakat bazı kişilere çok acımasız davrandı ya da adaletsiz davrandı.

1 Beğeni

Ancak Dumbledore’un her konuda geleceği düşünerek karar aldığını unutmamak gerekiyor. Eğer Harry’i başka birine bıraksaydı kendisinin de söylediği gibi Harry hatırlamadığı bir olay yüzünden hayranlarla ve bunun getirdiği şımarıklıkla büyümüş olacaktı. Sirius’u azkabana göndermesi de aynı mantık. Ve büyük ihtimalle Sirius’un bu süre boyunca en güvende olacağı yerdi azkaban. Çünkü Sirius’un Peter’ın peşine düşmeme ihtimali yoktu böyle bir durumda. Ki vaftiz babası olarak bir de Harry’nin Sirius himayetinde olduğunu düşünelim bu olaylar olurken… Kayırma konusunda da mantıklı nedenler söz konusu olduğunda bütün öğrencilere karşı öyledir bence. Seri boyunca bizim üçlüye odaklanıldığı için bunu göremedik sadece.

2 Beğeni

Bu fantastiklerin mühim beyaz sakallılardan çektiği nedir diye düşünüyorum da Dumbledore çok etkin biri gibi görünmesine rağmen çoğu yerde etkisiz kalan bir rehber olmuştur, Harry için. Ölümü ayrı dert, yaşaması yaptığı ayrımcılıklarla başka dert olmuştur hikayedekilere. Alın Gandalf. Mühim beyaz sakallılarda ilk beştedir (diğerleri kim ben de bilmiyorum) Hikaye boyunca sağa sola koşturup organize olamamaktan ve kostüm değiştirip geri dönüp hava atmaktan başka ne yapmıştır?

Gandalf’a biraz haksızlık edildiğini düşünüyorum. Yaptıkları ile ilgili aklıma gelen birkaç şeyi yazayım:

  1. Valar’ın en güvendiği Istari idi. Bu yüzden Saruman onu hep kıskandı
  2. Cirdan yüzüğü Saruman yerine ona verdi
  3. Erebor seferinde Thorin’i, Bilbo’yu yanına alması konusunda ikna etti. Bu sayede tek yüzük bulunmuş oldu
  4. Frodo’daki yüzüğün tek yüzük olduğunu o ortaya çıkardı
  5. Son Balrog’u öldürdü
  6. Saruman’a güvenip ihanete uğradı. En sonunda Saruman’ı da o alt etti
  7. Kral Theoden’i Saruman’ın esaretinden kurtardı.
  8. Solucandil yüzünden memleketinden kovulan Eomer’i toplayıp getirdi.
  9. Aragorn’u ölü adamlara yollayarak savaşın gidişatını doğrudan etkiledi
  10. Faramir’i korkunç bir sondan kurtardı

İlk aklıma gelenler bunlar. Murat Sönmez’in Gandlaf hakkında yaptığı videoyu izlemenizi öneririm :slightly_smiling_face:

Gandalf videosu

3 Beğeni