Sizce serilerin devam kitapları için ideal süre nedir? Ve çözüm önerileriniz nelerdir?

  • 2 ayda 1 kitap.
  • 3 ayda 1 kitap.
  • 4 ayda 1 kitap.
  • 5 ayda 1 kitap.
  • 6 ayda 1 kitap.
  • 7 ayda 1 kitap.
  • 8 ayda 1 kitap.
  • 9 ayda 1 kitap.
  • 10 ayda 1 kitap.
  • 11 ayda 1 kitap.
  • Yılda 1 kitap.

0 oylayanlar

Sebep belirterek oylama yaparsanız çok sevinirim. Yayınevlerinin okurların düşüncelerini öğrenmesi bakımından değerli olabilir.

Satış rakamlarının beklentilerini karşılamayan yayınevleri ve tamamlanmamış serileri satın almak istemeyen okur karşı karşıya geliyor. Her iki tarafın da kendi bakış açısıyla haklı gerekçeleri var gibi görünüyor. Sizce bu kısır döngü nasıl aşılabilir? Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi de merak ediyorum. Karşılıklı empati yaparak bu sorunun çözüm yollarının ne olabileceğini hep birlikte arayalım istiyorum.

Mesela benim önerim yeni seriye başlamadan önce startuplar da olduğu gibi ön talep ve ön sipariş toplanması buna göre seriler hızlı bir şekilde basılır veya hiç başlanmaz.
Zira başlanan serilerin devam kitaplarının basılmaması serilere hiç başlanmamasından daha büyük bir hayal kırıklığı yaratıyor bende.

1 Beğeni

100 sayfa için 1 ay diye uyduruyorum.

2 Beğeni

Gönül her ay devam kitabı gelsin ister ama yayınevlerine de biraz nefes aldırmak lazım. :slight_smile:
6 ay bence makul bir süre. Okuduklarım hala aklımdadır ama devamı hakkındaki tahminlerimi unutmuşumdur, karakterler kendilerini yeniden sevdirmeye fırsat bulur biraz unutuldukları için vs. vs.
Yalnız şöyle bir sıkıntı var ki Türkiye’de genel anlamda Kaçış edebiyatı çok satmıyor. Üstüne bir de çoğunun seri olduğunu hesaba katarsak bir kitabı okumayan toplum üç kitabı gözünde büyütüyor. Devam kitaplarını basmak da ilk kitabın satışları yüksek olmayınca yayınevlerinin gözünde büyüyor doğal olarak. Bıçağın Kendisi’nin devamı gelmedi misal, Joe Abercrombie, harika yazar ve harika kitap. Tahminimce ilk kitabın satışından beklentisi büyüktü İthaki’nin, bekledikleri gibi olmayınca ister istemez yavaşladılar.
Anlayabildiğim kadarıyla ilk kitap yeterince satmazsa devamını pek de beklememek gerekiyor. O zaman hedef ilk kitabı sattırmak olmalı,peki ama nasıl?
Bence alternatif çözümler var.
İlk yöntem gerekli bütçeyi ayırıp yeterli reklamı yapmak olmalı.
Mesela her mecrada sürekli reklamı yapılan Fahrenheit 451 18. baskısını, Cesur Yeni Dünya 33. baskısı yapmış. İthaki’nin ilk baskısı yıllardır tükenmeyen bir çok kitabı mevcut ama. (Sadece örnek vermek adına ilk aklıma geleni yazdım,İthaki özelinde olan bir durum değil bu.) Bir de tabii reklamdan kastım abidik Instagram ve Youtube hesaplarına beleş kitap yollanıp övdürülmesi değil.
Diğer yöntem kitabı doğru kitle hedef alınarak doğru fiyat ve doğru zamanlama ile basmak.
İthaki zamanında Farseer bastı misal, seriyi tamamladı da. Ama satış miktarı tatmin etmemiş olacak ki bıraktılar seriyi. Yıllar yıllar sonra yakında Alfa basacak ve tahminimce satış rakamları tatmin edici olacak.
Bir diğer yöntem promosyon mantığı ile ilk kitabı uygun fiyattan satmak. İthaki bunu sık sık yapıyor. Normalde pek indirimle vs. işi olmayan Pegasus Temeraire serisini canlandırmak adına ilk 4 kitabı 20TL’den satarak en uç noktaya çıtayı koydu.
Bunları bir kenara bırakırsak en ideali sizin de söylediğiniz gibi ön sipariş ile satış yapmak aslında. Ne hikmetse kimse yanaşmıyor ama buna da.

Bu saydıklarım sadece büyük yayınevlerini kapsıyor bu arada.

Küçük yayınevleri maalesef ne yapsalar yaranamıyorlar okura. Halka Dünya mesela, indirimlerle gayet uygun fiyatlara satılan bir seri, 4. kitabı çeviride, ama ilk üç kitabın 1. baskıları tükenmemiş bile daha. Ya da daha enteresan bir örnek olarak Hugh Howey’in Wool serisi. Fiyat güzel, çeviri ve editörlük güzel, baskı güzel. Neden yeterince satmıyor peki? Üzerinde İthaki yazmadığı için.
Küçük Öfkeli Gezegene Yolculuk, 6TL’den satıldı ve baskısı bitmedi. Belki pek de bu topraklara hitap edecek bir kitap değildi ama olsun. Devamı gelecek mi? Hiç sanmıyorum. Panama biraz bahtsız sanırım. :slight_smile:
Sürçülisan varsa affola, başım biraz kalabalık.

7 Beğeni

Sorunun başı da sonu da d&r. Başlığı okuyunca ve ana sayfadaki https://kayiprihtim.com/haberler/edebiyat/kitap-okuma-oranlarinda-guncel-durum/ sayfasında da belirtildiği gibi kitaplar internet sitelerinden ziyade mağazlarda satılıyor. d&r da neredeyse tek kitap mağazası durumunda olduğu için ve burada da fantastik kitaplar raflarda yer bulamadığı için satılmıyor. Brandon Sanderson kitaplarını yayınlayan yayınevi de kitapları küçültme sebebi olarak bunu belirtmişti. Mağazaya gittiğimde de bu kitapların olduğu reyonları bulmak bile uzun sürüyor. Kitap bulmaktan bahsetmiyorum bile.

1 Beğeni