Soltu ve Doğuç

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Soltu ve Doğuç – Aylık Öykü Seçkisi

image

Güzel bir gün doğsa da bu gün yeryüzünde ilk öldürme suçu işlenecek. Sebepsizce kardeş kardeşini öldürecek. Doğuç, çift sürmek için tarlasının yoluna koyulmuş. Ama çok mutsuzdu. Kıskançlık ve öfkesi, onun kalbini kemiriyordu. Yorucu bir çalışmadan sonra yere uzandı. Doğuç, büyük hınçla uzakta koyunlarını mutlu bir şekilde güden Soltu’yu izlemiş. Biraz sonra yerinden kalkmış. Hem düşünüyordu,… (DEVAMI…)

1 Beğeni

Sanırım bir üslup denemesi yapılmış. Arka arkaya gelen cümlelerde farklı zamanlar kullanılmış. Doğrusu beni rahatsız etti. Hemen öykünün ilk paragrafından örnek verilebilir. Öykü başlar başlamaz “işlenecek” “öldürecek” “koyulmuş” “mutsuzdu” “kemiriyordu” “uzandı” “izlemiş” “kalkmış” fiilleriyle biten cümleler arka arkaya. Belli ki bilinçli bir tercih ama bence öykünün akıcılığını zedelemiş bu uygulama.

Yazarın önceki ay yayınlanan öyküsünü okumamıştım. Sonradan fark ettim ki bu öykü “devam edecek” ve sanırım öncekinin de devamı. Bu haliyle ben öykünün içine giremedim. Emeğe saygı duyuyor ve ellerinize sağlık diyorum.

Gözlerim değmişken önceki öyküleri de okumak istedim ve doğru karar vermişim çünkü öyküler arası devamlılık varmış.

Tepegözlerin, Alkarısının ve Erlik’in Kabil ve Habil hikâyesiyle birleşimi oldukça başarılı olmuş. Türk mitolojisiyle İslami ögeleri iç içe yazmak özgün bir fikir olmakla birlikte başarılı bir şekilde uygulanmış. Ayrıca Kadagan’ın Kehaneti adlı öykü de anlam kazandı bu başlangıç öyküsünü okumamla. Bu kurguda roman olma potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Emeğine sağlık.