Soltu ve Kübey

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Soltu ve Kübey – Aylık Öykü Seçkisi

image

Cudi Dağı’nda buluşan Ece ve Törüngey, dağın etrafında gezerken bir mağara bulurlar. Yıllarca akıllarından düşürmedikleri pişmanlık duygusuyla yaşamı öğrenmişlerdi. Birden yanlarından beliriveren melek, Tanrı adına onları evlendirmişlerdi. Melek, onlara kırk gün ve kırk gece ibadetten sonra karı-koca birlikte olmalarını buyurmuştu. Doğum sancısı çekmeye başladığında Tanrı’ya kurtulması için dualar etmişti Ece. Ne var ki bu yakarışları… (DEVAMI…)

1 Beğeni

Destanların epik üslubunu iyi yakalamış, özgün bir metin. Çok beğendim.

1 Beğeni

Çok sağ ol. Elimden geldikçe destan ruhunu bozmadan devamı yada eklemek yaparak yazmaktı.

1 Beğeni

Öykü destan biçimine hakim. Anlatılanlar gerçek bir efsaneden mi alınmış diye düşünmeme sebep olacak kadar destana uygun yazılmıştı. Öykü ilgi çekici ve kendini okutuyor. Devamını merak ettim.

1 Beğeni

Öyküde geçen Umay, Kübey ve İnehsit; ulamış bilgimizde (mitolojimizde) geçen doğum tanrıçalarından üçüdür. Targutay ve oğulları; Saka Türkleri’ne göre ilk kişi ve oğullarıdır. Bu ulamışa ait metin elimde olmadığı için onun eşini ve kızlarına doğum tanrıçalarının adları verdim çünkü doğum tanrıçalığını anlamlı kılmak için ve kişilik (insanlık) soyu; ensest ilişkilerle değil Adem (as)'den önceki kişilerden kız alıp verilerek çoğaldığına inanıyorum.

Kur’an-ı Kerim’de geçen “Hani Tanrı’n, meleklere, ‘Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım’ demişti. Onlar, ‘Biz seni övgü ile tesbih ederken ve senin kutsallığını dile getirip dururken orada fesat çıkaracak ve kan dökecek birini mi yaratacaksın?’ dediler. Tanrı ‘Şüphe yok ki, ben sizin bilmediklerinizi bilirim’ buyurdu.” ayetinde Adem (AS)'den önce insanlar ve cin tayfalar var olduğunu görüyoruz ve Adem (AS), o dönemdeki insanlara ve cinlere yalvaç olarak gönderildi.

Nuh Tufanı’yla insanlık tarihi sıfırlandı. Günümüzdeki insanlar; Nuh (as)'un üç oğlunun soyundan geliyor. Nuh (as) da Adem (as)'in oğlu Şit (as) soyundandır. Kutsal kitabımızda geçen tek nefis kavramını inkar etmiyorum. Nuh Tufanı bölgesel değil küresel bir olay olduğuna inanıyorum ve Sümer Tabletleri de insanların uydurmasıdır.

Tek nefis ekseninde Nuh (as) soyağacını paylaşacağım;
Adem (as) → Şit (as) → Enus → Kenan → Mahalalel → Yared → Hanok (İdris) (as) → Metuselah → Lamek → Nuh (as)

1 Beğeni

Kadagan’ın Kehaneti öyküsünde sorduğum sorunun cevabını burada buldum.

Bu serideki üçüncü öyküyü de oldukça beğendim. Seri devam edecek gibi görünüyor önümüzdeki aylarda. Ece ve Törüngey’in Asardız’dan düşüş öyküsü var mı?