Sophokles Kitaplığı

image

Biyografi

Sophokles (MÖ 495-406): Yunan tragedyasının en önemli yazarları arasında adı ilkönce hatırlanan Sophokles, konuları işleyişi ve oyundaki karakterleri canlandırmakta ustalığıyla ayrı bir yere sahiptir. Tiyatro tekniğini geliştirmiş, diyaloglara, dekor ve kostüme önem vermiştir. Tragedyalarında dönemin yazarlarında rastlanmayan derli toplu bir içyapı görülür. Eserlerinde yazgı sorununu her zaman ön planda tutar. Katıldığı yarışmalarda yirmiden fazla ödül almıştır. Yüz yirmi üç tragedya yazan Sophokles’in eserlerinden sadece Aias, Antigone, Kral Oidipus, Elektra, Trakhisli Kadınlar, Philoktetes, Oidipus Kolonos’ta günümüze ulaşabilmiştir.

Sophokles’in günümüze 7 tane eseri ulaşmış durumda. İş Bankası Kültür Yayınları ve Mitos Boyut Yayınları’nın baskılarını ekledim, iki yayınevi de yazarın tüm kitaplarını çevirmiş durumda ve baskılarına kolayca erişebilirsiniz. Yazarın kitaplarını basan diğer yayınevlerinin baskısı olmadığı için onları eklemedim. Çevirmen isimleri kapakta yer aldığı için eklemedim. Keyifli okumalar.

İş Bankası Kültür Yayınları Tarafından Çıkan Kitapları (Sıralama kitapların Türkiye’de basılma sırasına göre yapılmıştır.)

  1. Kral Oidipus

  2. Elektra

  3. Antigone

  4. Trakhisli Kadınlar

  5. Aias

  6. Philoktetes

  7. Oidipus Kolonos’ta


Mitos Boyut Yayınları Tarafından Çıkan Kitapları (Sıralama kitapların Türkiye’de basılma sırasına göre yapılmıştır.)

  1. Eski Yunan Tragedyaları 1 / Persler/ Antigone (Antigone, Aiskhylos’un Persler kitabıyla birlikte basılmış.)

  2. Eski Yunan Tragedyaları 3 / Kral Oidipus

  3. Eski Yunan Tragedyaları 7 / Filoktetes

  4. Eski Yunan Tragedyaları 8 / Aias-Elektra (Aias ve Elektra birlikte basılmış.)

  5. Eski Yunan Tragedyaları 10 / Oidipus Kolonos’ta-Trakhisli Kadınlar (Oidipus Kolonos’ta ve Trakhisli Kadınlar birlikte basılmış.)

  6. Eski Yunan Tragedyaları -12 / Antigone (Antigone bu sefer tek başına basılmış)


3 Beğeni