Sosyal Medya Platformlarında İlgi Çeken Yorumlar

:slight_smile:

5 Beğeni

Bu maçları falan kurtuluş savaşına çekenlere diyecek söz bulamıyorum.

6 Beğeni

11 Beğeni

Giden, şifa bulan varsa özür dilerim ama bu bana resmen sahtekarlık gibi geliyor.

Hele buna ne demeli, bağıra bağıra “senin inancını ve umudunu sömürüp paranı alacağım” demiyor mu?

10 Beğeni

Özellikle alttakine bayıldım, her tuşa basmışlar neredeyse. :smiley: Üstteki de geçmişimi serbest bıraktırıyormuş gerçi, bilemedim. :thinking:

6 Beğeni

Alttaki tanıtım broşürü o kadar inandırıcı ki kadim bilgelik eğitimini tamamladıktan sonra Câbir bin Hayyân’a dönüşüp değersiz madenleri altına çevireceğimize ikna oldum.

8 Beğeni

Sahi neden bu kadar seviyorlar klavyeyi?

:slight_smile:

5 Beğeni

3 Beğeni

Goruntuler igrenc bu arada, ama abartmayalim.

Ayni kafa, bir fark yok.

Not: BBC ve CNN instagram yorumlarinda herkes Kongre’yi gommus.

Eski kafalılar(rantçı, sahtekâr, aşırı dindar vs.) konusunda ben de bazen böyle düşünüyorum. Savundukları ve üzerine konuştukları çoğu şey artık inanılır ve tutarlı olmadığından hiçbir faydaları yok.

3 Beğeni

Bana da eğer insanlık olarak sağ kalırsak yüzyıllarca anlatılacak ölçüde bir nesil kopukluğu yaşıyoruz gibime geliyor. Yüzlerce yıldır ilk defa bir alt nesilin bir üst nesilden daha fakir olduğu nesil biziz, gerçekten şuanki 0-40 yaş aralığı ve 40+ bambaşka dünyalarda yaşadı/yaşıyor.

TR özelinde makas bence daha da açık, bizim bir üst nesil 40 yaşında emekli olmanın normal olduğunu, bunun hakları olduğunu falan düşünen insanlar. Pek anlaşılabilecek, köprü kurulabilecek bir durum olduğunu sanmıyorum. Allah sonumuzu hayretsin :roll_eyes:

6 Beğeni

Canım ben de ezelden beri bunu savunuyorum ama her şeyin bir söyleniş biçimi var. Ben mesela iş ilanlarında 30-35 üstü tercih edilmezken meclisleri sıralarda uyuyan 60 yaş üstü insanların doldurması örneğiyle sunuyorum bu görüşümü yıllardır. “Chatgpt’nin bilmediği ne biliyorsun” kibri veya kuşak ayrımı çok çirkin. Pandemide yaşlıları dövenleri unutmadık. Hayvanları dışarı atanlarla aynı kafa. Ben 46 yaşındayım, ansiklopedilerle büyüdüm. 18 yaş çocuklarla da 4. okulumu okudum, özbakımı yerinde, sosyal medyası geniş çocukların “mail nasıl atılır” diye hocaya sorduğunu, “kulakta örs-çekiç-üzengi yerine Keops Kefren Mikerinos” trollemesi karşısında sınav öncesi panik olduklarını, Robin Hood kimdir bilmediklerini, sürüsüne bereket cehalet örneğini gördükten ve şu Ekşi Sözlük’ünden 1000 Kitap’ına, MUBI’sinden Marvel ve sinema forumlarına moderatörlük, editörlük yaptıktan sonra, şu “ben bilirim” havalarını artık midem kaldırmıyor. Dışarıda da böyle çoğunlukla, ama bizde 3. dünya ülkesi standartlarında yaşıyor olmamızdan kelli daha çok sırıtıyor. Önce gerçekten kendimize çeki düzen verelim, ondan sonra dev aynasında görelim isterim, bu şizofren bakış açısından önce. Yoksa gerçeklere gözümüzü kapata kapata bir yüz yıl daha dış kapının penceresinden izleriz güzelim dünyayı.

Karamsar bakış: Savaş çığlıkları ata ata “WW3 getirecekler” görüşü günden günde daha olası geliyor.

2 Beğeni

Leş üslup bir yana, ülkenin en meşhur aydınlarından sayılan birine yöneltilen “Chatgpt’nin bilmediği ne biliyorsun” ifadesi bence güzel bir noktaya değiniyor. Tabi bu sadece yaşlılığın bilgeliğiyle ve bunun değeriyle ilgili bir nokta değil; 16 gb ramde calışan dandik dil modelinin matematik olimpiyat sorusu çözdüğü yerde hangimizin bilgisinin ne değeri olabilir? Bu açıdan bakınca mail nasıl atılır bilmeyen saftirik genconun, prensip olarak bilgisayar kullanmayan yaşlı doktorun falan problemleri biraz daha anlamsızlaşıyor bence.

Henüz ununu eleyip eleğini asmamış insanlar olarak cevabını yaşayarak öğreneceğimiz sorular var hocam. Ben o kadar heyecanlı değilim açıkçası :sweat_smile:

3 Beğeni

Eh ne yapalım. :slight_smile:

45-50 dediğimizde tüm sistemler çökmeye başlıyor. Kalp, tansiyon, şeker, eklem agrıları vs derken hastane yolları bizi bekliyor.

Muhabbetlerimiz bile değişiyor. :slight_smile: sen de tansiyon kaç ben de şu… Kolumda uyuşma var, yoksa…

diye geçiyor günlerimiz. :slight_smile:

40 az da 55 iyidir emeklilik için.

2 Beğeni

Söylediklerinizin tamamına katılıyorum ama bahsi geçen kesim için yorum yaptım zaten ben de. :slight_smile: Yoksa genelleme yapacak bir insan değilim. Şöyle de bir gerçek var ki bu eski kafalıları (topluma zarardan başka bir şey vermeyenleri) tarihten silmedikçe yeni doğanları da tertemiz yetiştirme şansımız o kadar azalıyor. Evet üslup kötü orasına diyecek söz yok.

@nefarrias_bredd zaten ülkemizin şu anki haliyle neyin ne olacağı belli değil. Büyük bir bilir bilinmezlikle karşı karşıyayız. Yine de şu faydasızlar listesine başa yazılacakların önce gitmesini temenni etmekten kendimi alamıyorum. Püskevit ve ekonomist.

3 Beğeni

Sorun bence ahlâk sorunu. Belki ezelden beri vardı, bıçak kemiğe dayanınca, refah düzeyi yerin dibine indikçe kendini gösterdi. Eğitim sadece okulda olmaz çünkü, evde başlar. Kuşak farkı burada olabilir, evet, ama yeni nesiller de farklarını ortaya koyabilmeli. Ben henüz bunu göremedim, hissedemedim bizim ülkemizde. Sadece dünya genelinde bir aptallaşma olduğunun bilincindeyim, o da yeni yeni tartışılır hâle geldi. Teknolojinin payı vardır bunda muhakkak. Tembelleşme ile birlikte. Belki ona ayak uydururken kaybettik duygularımızı, vicdanımızı, empatimizi. Ama bir yerden savunmamız çöküyor: Makinelerin menfaati olmaz. Hayvanların da öyle. Bizler menfaatine göre yaşayan, savaşıp duran bir türüz. Ahlâk burada devreye giriyor. “Hayat bilgisi” dediğimiz şey biraz da bu. İlle mürekkep yalamak gerekmiyor. Sadece empoze edilene kulakları kapamak ve kendi süzgecinden geçirmek yeterli.

3 Beğeni

Hocam yanlış anlamayın, benim kimseyle bir problemim yok. “Yaşlıları yiyelim” şeklinde de yaklaşmıyorum olaya. Ama iki yaş grubunun bakış açısının arasında muazzam fark var, anlaşabileceğine inanamıyorum pek.

50+ yaşında takım arkadaşım var hocam, onun da şekeri var, yemeklerden sonra iğne falan oluyor adam. Sık sık hastalık izni alıyor vesaire. Sanırım Almanlar enayi ya da Almanya çok fakir :sweat_smile: (Çalışma şartlarının farklı olduğunun farkındayım, demek istediğim farklı)

Ömründe toplam 2 yıl falan çalışmış olan annem onun yaşındayken emekli oldu. Yengem 5 yaş daha gençken emekli olmuş, ona hayıflanıyor. İçinde bulunduğu durumun ne kadar absürd derecede iyi bir durum olduğunu asla anlatamıyorum mesela. Burda annemi falan da suçlamıyorum yanlış anlamayın, imkanı vardı kullandı. Ama bu bariyeri (adına iletişim bariyeri mi denir, varsayımlar bariyeri mi denir ne denir artık bilemedim) toplum/insanlık olarak aşabileceğimizi kesinlikle düşünmüyorum.

4 Beğeni

Ahlâk dediğimiz şey zaten sadece okumakla elde edilemez. Ama okuyarak daha avantajlı olunur. Tabii eğitim dediğimiz şey gerçek bir eğitim olmalı. Onun dışında sürekli büyüklerinden bir şeyler öğrenen bireylerin kötülük anlamında yapacakları şeyler de çok olası. Mesela günümüz kadınına verilen değerin yükselmesi okumanın ve etkileşimin bir sonucu bana göre. Kulaktan kulağa sözlü yollarla geçen kadının değersizliğinin halâ yayıldığını inkâr edemeyiz. Burada sizin de dediğiniz gibi kişinin iyi ve kötüyü ayırt etmesi çok önemli ama ebeveyn konusu çok önemli.

1 Beğeni

Katıldığım şu cümleler bana başka bir sorunu çağrıştırdı: Lobicilik.

Şöyle ki; azınlık olanın çoğunluk hâline gelerek zorbalık uygulaması. Bunu yıllardır Yahudi, Ermeni lobisi faaliyetleriyle gördük ancak iş artık 68 Kuşağı’nın sosyal özgürlük hareketinden çok çok uzakta, cinsiyet söylemlerine kadar genişledi. Homofobi ile başladık, LGBTİ+ lobisinde Rowling’in Harry Potter dünyasından aforoz edilmesine kadar işi büyüttük. “Bizden değilsen düşmansın” bakış açısıyla kamplaşmak sağ görüşün nefreti yükselterek dünyayı savaşı sürüklemesinden çok da uzakta değil. Bir şeyi çok baskılarsan bir yerden patlar söylemine paralel, bu eşitsizlik elinde balon tutmak gibi. Bir tarafı sıkıyorsun diğer yandan şişiyor. Asla eşitlik sağlanmıyor. “Göçmen sorunu” dedikleri şey de böyle. Sömür, itele, hâkir gör, şimdi aranıza karışıp çoğunluk hâline gelince ayrı bir sorun yaratsın (Avrupa için söylüyorum). Veya Arapların güç ve prestij kazanması, gibi gibi.