Sosyal Medya Platformlarında İlgi Çeken Yorumlar

Tonight is the night :kitchen_knife::blush:

11 Beğeni

7 Beğeni

2 Beğeni

8 Beğeni

Covid zamanı bir keresinde eşim kesmişti saçımı. Resimdeki hanımefendi az bile yapmış bizim tecrübelerimize göre :frowning:

2 Beğeni

12 Beğeni

3 Beğeni

Lahmacun değil mi o :slight_smile:

2 Beğeni

Evet espri iyi diye paylaştım ancak lahmacun olunca işin esprisi de kalmadı :blush:

3 Beğeni

Hoca’nın bu sistemci, kendisinden çok düzeni savunan insanlara geçirdiği videoları inanılmaz keyifli.

5 Beğeni

:slight_smile:

7 Beğeni

Tam gaz!

7 Beğeni

Amazon’da gezinirken böyle garip bir şey gördüm. :sweat_smile:

8 Beğeni

GoT spoilerı yedim galiba ama neyse değdi.

5 Beğeni
9 Beğeni

Ağzına sağlık Buket Uzuner. Bunu insanlara bir türlü anlatamadık. Doğrusu çektirmektir diyorsun, ısrarla “ama herkes çekilmek diyor” cevabı alıyoruz. Yani yanlış bir şeyi çoğu insan yapıyor diye onu doğru sanıyorlar. Fotoğraf çekilmek veya fotoğraf çekinmek diye bir kullanım yok.

-Fotoğraf çekmek

-Fotoğraf çektirmek

10 Beğeni

3 Beğeni
7 Beğeni

@Blackheart Aslında iki ifade de Türkçe açısından yanlış değil.

Fotoğraf çekmek ifadesinde, özne fotoğrafı çeken kişi oluyor.
Fotoğraf çektirmek ifadesinde, fotoğrafı çeken kişi başkası dolayısıyla özne fotoğrafı çeken kişidir.
Fotoğraf çekilmek ve fotoğraf çekinmek ifadelerinde işler değişiyor. Fotoğraf çekilmek ifadesi, “Fotoğrafı çekildi.” şeklinde edilgen yapılı olabileceği gibi “Birlikte fotoğraf çekilelim.” şeklinde kullanılırsa (özçekim yapılırsa) dönüşlü olur. Fotoğraf çekinmek ifadesi de aynı şekilde edilgen ve dönüşlü olarak kullanılabilir.

Kulağa garip gelebilir ama kelimelerde sıkıntı yok.

3 Beğeni

@Tobizume nasıl sıkıntı yok? Büyük sıkıntı var. Şöyle; fotoğrafı ben çekersem “fotoğraf çektim” olur. Benim fotoğrafımı başkası çekerse “fotoğraf çektirdim” olur. Fotoğraf çekildim olmaz. Yanlış kullananlar bu şekilde kullanıyor. Yani şöyle kullanılıyor: “arkadaşımla fotoğraf çekildik”. Bu doğru mu?

Sizin dediğiniz “fotoğraf çekildi” ifadesi başka bir durum. Burada özne yok. Fotoğrafın çekilme işi var.

Ben, sen, o, biz, siz, onlar özneleri ile kurulan cümlelerde “çekilme” fiili kullanılamaz. Kullanılırsa yanlış olur. Hele “fotoğraf çekinelim” ve “birlikte fotoğraf çekilelim” cümleleri büyük yanlış. Türkçede böyle bir kullanım yok.

“Fotoğraf çekildi” ifadesinde işi yapan kişi belli değildir.

Evet, kulağa garip geliyor ve kullanılan kelimede sıkıntı var. İşte yanlış kullanımlar bu şekilde yaygınlaşıyor.

Not: Çekilmek filli ancak “başka birinin fotoğrafı çekildi” veya “şu fotoğraf şu tarihte/şurada çekildi” gibi bir kullanım ile doğru olur. Örn: Ünlü mankenin falanca bardan çıkarken fotoğrafı çekildi.

Tekrar edeyim, fotoğraf çekilelim yanlış bir kullanımdır.

2 Beğeni