Bir Alman bir bara girer ve süslü bir bira söyler.
Barmen ona der: “100 euro!”
Alman şok olur - “100 euro mu? Dün daha 10 euro’ydu!”
“Eh, bugün 100 euro.”
“Ama neden 100, lanet olsun?”
Barmen: "Açıklayayım,
-10 euro bira için,
-10 İran’a yardım için
-20 Euro Körfez ülkelerine yardım
-20 euro BAE’ye yardım.
-Sonra 30 euro İsrail için
son olarak, 10 euro AB için gaz sübvansiyonu ve yaptırımları sürdürmeye yardım fonu!"
Alman içindeki öfkeyle sessizce parayı çıkardı ve barmene 100 euro verdi.
Barmen onları aldı, kasaya koydu ve ona 10 euro geri verdi.
Alman inanamayarak: “Dur, 100 euro demiştin, değil mi? Sana 100 verdim, neden bana 10 euro geri veriyorsun?”
“…Bira yok.”
Dünya Çatışma İçinde..
A German walks into a bar and orders a fancy beer.
The bartender tells him : "100 euros!"
The German is shocked - "100 euros? yesterday it was only 10 euros !"
"Well, today it is 100 euros."
- "But why 100, damn it?" Bar tender : "I'll explain it, -10 euros is the beer, -10…
Ben geçen ay işten artan tüm zamanımı kitap okumaya ayırdım, 13 kitap okuyabildim. O da ortalama 3000-3500 sayfa eder; günde 100-120 sayfa arası. Bunu bile abartı bulanlar var. Fazlası okunur mu, okunur ama hızlı okuma tekniği veya akademik okuma disiplini gerekir. Bu ay da 50 kitap okuyanlara imrenmiyorum, pek çoğu sosyal medya şeysi ve hiç okumayanlara gösteri derdinde, o kadar.
Neredeyse her gün bir kitap ediyor. Gerçekten mahkum olmak lazım. Hayatın olağan akışı içinde bir insanın bu kadar okuyabilmesi bana da normal gelmiyor. Üç günde bir kitap bitirsen ayda 10 yapar ki bence bu da fazla.
Saat beşten sonra iş hayatı gerçekten bitiyorsa, evde çoluk çocuk aile yoksa, başka herhangi bir şey yapılmıyorsa (tv izlemek gibi) bir ihtimal olabilir.
Uzun süre ikilemde kaldım aşağıdaki rakamları yayınlayıp yayınlamama konusunda. Copilot ile yaptığımız hesaplama özeti aşağıda.
Varsayımlar
Ömür: 80 yıl
Başlangıç yaşı: 10 → toplam 70 yıl okuma süresi
Günlük okuma süresi: 4 saat
Ortalama kitap uzunluğu: 400 sayfa
Hesaplama
Okuma hızı varsayımı: Ortalama bir yetişkinin okuma hızı dakikada 200–250 kelime. 400 sayfalık bir kitap ≈ 100.000 kelime.
100.000 kelime ÷ 225 kelime/dakika ≈ 444 dakika (yaklaşık 7,5 saat).
Günlük 4 saat okuma:
7,5 saatlik bir kitabı bitirmek ≈ 2 gün.
Yani her 2 günde 1 kitap.
Yıllık kitap sayısı: 365 gün ÷ 2 ≈ 182 kitap/yıl.
70 yıl boyunca: 182 × 70 ≈ 12.740 kitap.
Sonuç : Eğer düzenli şekilde günde 4 saat okursa, ömrü boyunca yaklaşık 12–13 bin kitap bitirebilir.
Bu sayı, insanın kendi küçük kütüphanesini kurması gibi bir şey… Düşünsene, her kitap bir tuğla gibi, 70 yıl sonunda devasa bir edebî saray inşa etmiş oluyorsun.
İstersen bu hesabı farklı okuma hızlarıyla da çeşitlendirebiliriz (örneğin hızlı okuyan biri için 20 bin kitap, yavaş okuyan için 8 bin kitap gibi).
Şu çok iyimser bir sayı olmuş. Günde 1 saat desek ömür boyu 3.000, yarım saat desek 1.500 kitap yapıyor. Yine fena sayılmaz ama 12 binin yanında devede kulak.
Toplu taşıma ile uzun yol yapanlar için okuma süresi 4 saati bulabilir, onun dışında akşam için çok çok 2 saat olur. Şahsen ben okumamın çoğunu yolda yapıyorum. Akşam saat 23.00 sonrası okuyabildiğim kadar okuyorum.