O değilde definecilik ata sporumuzdur.
Ben Aydın’da askerdeyken bi gün baktık eğitim alanında 1 metrelik bir çukur oluşmuş. Çukurun içine doğru baktığımızda altta iki sütununu gördüğümüz ve oda olduğunu düşündüğümüz bir yapı açıkça görülüyordu. Komutanlar falan gelip baktı, öğleden sonra üzerine beton dökülüp kapatıldı
Bence özellikle Ege bölgesinde zemin altında çok fazla tarihi yerleşim yeri mevcut. Keza İç Anadolu da muhtemelen böyledir. Bu durum da Anadolu için oldukça normal çünkü pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır bilindiği gibi.
Bir dönem odamda antik yunan sütun ayağı vardı hocam. Babamların (Batı Karadeniz taraflarındaki) köyü bu kalıntıların üzerine kurulmuş bir yerdi, dağda yürürken random sütunlar, yazılı taşlar falan görüyorsunuz. Definecilik de oralarda baya popüler bir hobi, yekpare devasa mermer taşlar falan rutin olarak patlatılıyor içine altın saklanmıştır belki diye. Gerçekten bu mirasın kıymetini süper biliyoruz biz de millet olarak.
Ahaha gerçekten mi? Süpermiş hocam.
Oo bu konuda çok iyiyizdir.
Yep. Çocukken öyle dağda gezinirken baktım güzel sütun ayağı (sütun ayağının işlemeli bir kenarı daha doğrusu), kucakladım eve getirdim. Bir kaç yıl odada durdu öyle, sonra ayakkabı kutusunda (ayakkabı kutularının legalliği sorgulanabilir işlerde ayrı bir çekiciliği var sanırım) durdu bir süre. Sonra “niye aldım ki bunu ben” dedim dağa geri götürdüm, aldığım yeri de tam hatırlayamadım; yakın olduğunu tahmin ettiğim bir yere benzer sütun parçalarının yanına götürüp bıraktım… Bu da böyle bir anımdır.
Bizim köyde dedemlerin fi tarihindeki evin duvarında Roma dönemine ait yazitli taş varmış. Latin alfabesi olduğu için muhtemelen Bizans öncesi dönem. Taş duvar orerken pat diye koymuşlar.
O değil de senin baban var mı?
https://twitter.com/ZkusagiZ/status/1477988310945607682?t=UQqNy1qjP9iPq_D0eC_HtA&s=19