Sosyal Medya Platformlarında İlgi Çeken Yorumlar

Oruç tutuyorsan kendine tutuyorsun. Sen oruç tutuyorsun diye herkes sana uymak zorunda değil. Tutacak dirayetin yoksa tutmayacaksın o zaman. Gidip ona buna sataşıp, kavga edince orucun ne anlamı var. Sevap mı işlemiş oluyorsun. Ben oruç tutuyorum deyip yemek yiyen birine sataşıp, kavga edince o oruç kabul oluyor mu acaba?

1 ay boyunca bu tür haberleri daha çok görürüz.

3 Beğeni

Oruç, kişinin nefsini terbiye etmesi için yapılan bir ibadettir. Değişik dinlerde vardır ve değişik şekillerde uygulanabilir. Diğer ibadetler gibi sadelikle ve gözlerden, gösterişten uzak yapılmalıdır. Bu nedenle kişi tuttuğu oruç yüzünden çevresini zorlayamaz, zorlamamalı. Yani dükkanını kapa, kantinden başka yerde bir şey yeme falan denilmez. Yoksa hatırladığım kadarıyla şöyle bir örnek veriliyordu “Afedersiniz, bir hayvanı bir yere bağlayın ve ona yem, su vermeyin oda oruç mu tutmuş sayılacak” denirdi.

6 Beğeni

Bu işlerde çok mantık aramamak lazım. Ahlakı, vicdanı, sağduyusu olmayan insanlara nefsine hakim olmayı öğretemezsiniz. Birileri yap diyecek onlar da sorgusuz sualsiz yapacak. Niyetliyim diyen takisici yoldaki dolmuş şöförlerinin doğmamış kızına söver. Öbürü ağzında sigara ile dövmesi olan insanlara Allahın yarattığı bedene zarar vermiş diye lanetler. Diğeri köpek olan ev pis olur namaz kılınmaz der, cami dolu olunca çöp suyunun lağımın aktığı kaldırımda namaz kılar. Başkası kurbanlık hayvan kaçmasın diye demir çubukla ayaklarını kırıp sevap işlediğini sanar. Hasta çocuk yaşlı vardır, sınavı olan vardır, sabah erken önemli işi olan vardır falan demeden tüm mahalleyi bir ay boyunca gecenin üçünde zorla davul çalarak uyandırır adına hoşgörü dini der. Zorla din dersine sokar dinde zorlama yoktur der vs. vs. vs. Örneklerle 50 cilt ansiklopedi dolar. Çoğu insan neyi neden yaptığını bilmiyor. Çok daha kötüsü bilmek de istemiyor, öğretsen de öğrenmiyor. Çok üstünde durup sinir bozmamak lazım. İftar saatinde 1 aylık program için bilmem kaç milyon TL alan masalcı dedelerin olduğu tv programlarını açın, hala “Sakız orucu bozar mı?” diye soran insanlar göreceksiniz. 1500 senede niye oruç tuttuğunu ve orucu neyin bozup neyin bozmayacağını öğrenemeyenler bir 1500 sene daha öğrenemez diye düşünüyorum.

14 Beğeni

:slight_smile:

https://twitter.com/yasanmiskesin/status/1511051037544693760?s=20&t=OmouBZ1XzgPe9ty6xRLM5g

6 Beğeni
1 Beğeni

19 Beğeni

Hem de kırmızı tuborg :smiley:

1 Beğeni

9 Beğeni

20 Beğeni

Tweet yazarının profilinde dediği gibi “Konuyu bilmiyorum.” :slight_smile:

6 Beğeni

5 Beğeni

Dört eğilimi birleştiren politikacımız vardı, kendisini şöyle tanımlardı; milliyetçi muhafazakar, ilerici, çağdaş… Kim olduğunu bildiniz mi ? Turgut Özal

O cümlenin devamı var orayı yazmamışlar :slight_smile: Benim anladığım; artık mesele sol-sağ ya da ideoloji meselesi değil demek istemiş ama sadece başta söylediği cümle cımbızla çekilmiş.

Ben anlamadım. Nereden Sutan Galiyev’e ulaştın, sosyalist devrimci ülkücü cart curt vs vs ile Sultan Galiyev’e ulaşamazsın. Buradan ulaşılacak şeyin adını yıllar önce Emin Çölaşan koymuştu. “Liboşluk”

3 Beğeni

Ben de yeni gördüm valla böyle bir şey olduğunu, bilmiyordum, ilk defa gördüm.

@alper hocam kim bu kişi? Ben tanımıyorum.

İYİ partiliyi ben de bilmiyorum.

Sultan Galiyev ise bolşevik devrimin öncülerinden birisi, Türk.

Sonrasında bir takım nedenlerle SBKP ile fikir ayrılığı yaşıyor.

En önemli fikir ayrıklarını Stalin ile yaşıyor. Kısaca batı proletaryasına güvenilemeyeceği, devrimin yönünün doğuya çevrilmesi , tek ülkede sosyalizm, devrimin batıya ihracı ve daha bir çok konuda fikir ayrılıkları oluyor. Zamanla yetkileri tırpanlanıyor, tutuklanıyor ve muhtemelen kurşuna dizilerek öldürülüyor. SBKP çok sonradan Sovyetler dağılmadan kısa süre önce Galiyev’in itibarını iade etti.

Tabi aynı dönemlerde Nerimanov, Ruskalov gibi komünistlerde tasfiye ediliyor. Hikaye uzun, fikirleri ve haklarında detaylı bilgiler için Attila İlhan ve Halit Kakınç’ın kitapları var. Ayrıca İleri yayınları Mir Sultan Galiyev’in Bütün Eserlerini basmıştı, belki sahaflarda bulunabilir.

1 Beğeni

Teşekkürler hocam :smiling_face: Viki’de komünist, aynı zamanda Orta Asya’daki Türk Devletlerini birleştirme falan yazınca şaşırdım ilginçmiş :grin:

1 Beğeni

:slight_smile:

5 Beğeni

Doğru söylemiş, en azından maske takıp birbirlerine girselermiş :joy:

27 Beğeni