Stephen King Eski ve Yeni Baskılarında Fark Var Mı?

Şöyle bir sorum var ki, stephan king kitaplarını almak için internet sitelerine baktığımda yeni baskıların inanılmaz pahalı olduğunu görüyorum. Ama ikinci el satışlarda eski baskılar gayet uyguna bulunabiliyor. Eski ile yeni baskılar arasında bir fark var mı? siz neler önerirsiniz?

Eski baskıdan kastınız tam olarak nedir? 33. baskı ile 35. baskıyı mı karşılaştırıyoruz yoksa 20-30 sene önceki baskı ile şimdiki baskıyı mı?

Eskiden kastınızınız 90 ve 2000’li yıllardaki baskılar olduğunu varsayarak cevap vereyim. Eski baskılar kısaltılmış metin olabiliyor, yeni baskılar tam metin şeklinde oluyor ve yeniden çevrilen kitaplar da var.

Çok King okuyan birisi değilim ancak Gönül Suveren ve Mehmet Harmancı çevirileri pek beğenilmiyor diye biliyorum.

Mahşer kitabının 2006 edisyonu çevirmen Gönül Suveren, sayfa sayısı 400.
Yeni edisyonu “sansürsüz tam metin” etiketiyle çıkmış, çevirmen Canan Kim, sayfa sayısı 1216.

Aynı şey O kitabı için de geçerli, sayfa sayısı 450’den 1200’e çıkmış ve çevirmen değişmiş.

Çoğu kitabında bu durum var. Siz de Kitapyurdu’ndan yeni baskının bilgileri ile baktığınız eski kitapları karşılaştırabilirsiniz.

1 Beğeni

Evet eski baskıdan kastım 90 2000’li yıllar. Hatta spesifik olarak altın kitaplar yayınlarından 2 adet birinci, 1 adet ise üçüncü baskı.

Bu sayfa farkları benim de dikkatimi çekti bu yüzden sormak istedim. Misal Ruhlar Bölgesi 2019 baskısı 567 sayfa iken, birinci baskısı 524 sayfa. Oyun kitabındaki sayfa farkı ise yeni baskıda 400 iken eskisinde 314 sayfa. Ki iki kitabın eski yeni baskıları Gönül Suveren’e ait.

Belki de yeni baskıları ikinci el bulmaya çalışsam çok daha makul olacak. Sonuçta okuma zevkine de büyük oranda etki edecektir bu farklar.