Stephen King Kitapları

“Kan Varsa” Stephen King’in daha önce başka bir yerde yayınlanmamış dört uzun öyküsünden oluşuyor. Hemen söyleyeyim kitabın 3. öyküsü olan Kan Varsa öyküsü Stephen King’in Bill Hodges üçlemesi ve Yabancı romanlarına yaptığı atıflar nedeniyle o 4 kitap hakkında öykünün içerisinde sürpriz bozan bazı şeyler var.

“Kan Varsa” öyküsünde hem “Bill Hodges üçlemesine” hem de “Yabancı” kitaplarında olan karakterlere, olaylara atıf yapılıyor. Bu aslında “Kan Varsa” hikayesini anlamak konusunda çok bir etkisi yok gibi dursa da özellikle “Yabancı” romanında ortaya çıkanlar bilindiğinde “Kan Varsa” öyküsü ilk sayfalardan itibaren daha iyi anlaşılıyor gibi geldi bana. Belki de “Yabancı” romanının okunup okunmaması çok önemli olmayabilir ben diğer 4 kitabı okuduğum için bana öyle gelmişte olabilir

Fakat bundan daha önemli olduğunu düşündüğüm şöyle bir durumda var. “Bill Hodges” üçlemesi ve “Yabancı” okunacaksa o kitaplarda olan bazı karakterlerin kaderi ve bazı olayların nasıl sonuçlandığı da “Kan Varsa “ öyküsü içinde anlatılıyor. Diğer 4 kitabı okumamış ve okumayı düşünen okurlar için “Kan Varsa” öyküsü diğer 4 kitaptan can sıkıcı spoiler öğrenmelerine neden olacak…

Kitapta yer alan öyküler şunlar:

Bay Harrigan’ın Telefonu
-Chuck’un Hayatı
Kan Varsa
Sıçan

Kitabın en uzun öyküsü ve bir anlamda devam öyküsü olan “Kan Varsa” Holly Gibney’in “Yabancı” romanından sonraki bir zaman diliminde olan bir macerasını anlatıyor. Öykünün hemen girişinde “Yabancı” romanından tanıdığımız polis dedektifi Ralph Anderson’a gönderilen bir flaş bellek ile başlıyor. Holly’i bir hikaye içerisinde yeniden okumak güzeldi fakat “Yabancı” ile aynı temada olan öykü yeni bir şey söylemiyor. Biraz benim için bu öykü hayal kırıklığı oldu.

Kitabın ikinci öyküsü olan Chuck’un hayatı öyküsü 3 bölümden - 3 perdeden oluşuyor. Bu 3 bölüm sıralaması tersten yapılmış ve 3. perde olan ve bizim ilk okuduğumuz bölüm çok iyiyken daha öncesini anlatmasına rağmen sonradan okuduğumuz diğer 2 bölüm hem hikaye olarak 3. bölüm kadar iyi değildi hem de 3. bölümde olan tema ve sembolizmle uzaktan yakından ilgisi yoktu. İlk okuduğumuz bölüm olan 3. perde ise gerçekten tema ve sembolik anlamlarıyla güçlü ve güzel bir hikayeydi.

Bay Harrigan’ın Telefonu ve Sıçan öyküleri pek etkilendiğim öyküler olmadı. Yazma uğraşısı olan okurların “Sıçan” öyküsü ilgilerini çekebilir.

7 Beğeni