Bazılarımız yepyeni kitaplara başlamak niyetinde oluyor. Fakat paranın veya zamanın derdi yüzünden bâzan ertelemek hatta iptal etmek mecburiyetinde kalıyor.
Bu başlık altında okuduğumuz kitaplara yeni başlayacak olan birilerini düşünerek onlara bir nasihatte bulunuyoruz. Sizlerin satın alma veya okuma sırasında yaptığınız hatalar varsa başkaları yapmasın diye belirtebilirsiniz. Veya ‘‘Şöyle olsaydı, daha iyi olurdu.’’ diyeceğiniz hususları yazabilirsiniz. Mizah serbest olsa da mümkün mertebe insanlara yardımcı olmaya çalışalım. Ve sürprizbozan detaylardan bahsederken cümlelerimizi bulanıklaştırmayı unutmayalım.
Ben klasik bir nasihatle başlıyorum:
Yüzüklerin Efendisi’ni okumaya karar verdiyseniz, evvela Hobbit’i okuyun. Bir çırpıda bitirirsiniz zaten. Ardından ana seriye başlarken tek ciltlik baskı yerine üçleme hâlindeki baskıyı tercih edin. Tek ciltlik baskı koleksiyon için harika bir parça fakat takdir edersiniz ki hacmi sebebiyle okumaya pek elverişli değil. Zaten muhteva olarak iki baskının da hiçbir farkı yok. Önce tek ciltlik baskıyı almış fakat daha sonra kitapçıdan üçleme baskısıyla takas etmiş birisi olarak benim tecrübelerim bunlardır.