Suç ve Ceza okumadan önce okunması gerekenler

Usta yazar Dostoyevski’nin baş yapıtını tam anlamıyla anlamak istiyorum, bunun için sizce önce hangi eserlerini okumalıyım? Dostoyevski’nin şu ana kadar yeraltından notlar ve kumarbaz eserini okudum. Dostoyevski’nin eserlerini mi bitirmeliyim yoksa önereceğiniz başka eserler de var mı?

Türkiye Cumhuriyeti Son Anayasası okunmalı.

4 Beğeni

Merhaba,

Dostoyevski, kendisini ileride büyük bir yazar yapacak olan özelliklerinin tohumunu Yeraltından Notlar’a bırakmıştır. Çok şart değil ama bu yazara Yeraltından Notlar kitabı ile başlanılmasını tavsiye ederim ki siz de zaten okumuşsunuz. Sonrasında Suç ve Ceza, Budala, Cinler, Karamazov Kardeşler’i de okumanızı tavsiye ederim. Ha, Suç ve Ceza’dan önce illa Dostoyevski’nin başka bir eserini de okumanıza gerek yok. İlgili eser zaten yeterince anlaşılır bana göre.

2 Beğeni

Direk okumaya geçebilirsiniz. Bir önce çalışma veya okuma yapmanız gereksiz.

2 Beğeni

Bazı forumlarda Dostoyevski yi tanımadan suç ve ceza okunmasının çok yanlış olduğunu hatta Dostoyevski ye hakaret olduğunu söylediler. Yeraltından notlar beni çok etkileyen hatta kendimi tanıdığım bir kitap oldu benim için ve böyle kaleme sahip bir yazara hakaret edemem. Budala benim listemde vardı ve çokta merak ettiğim bir kitap. Karamazov Kardeşler ağır bir kitap diye duydum yani yine belli bir entelektüel seviyeye gelip okumak isteyeceğim bir kitap olsa gerek.

1 Beğeni

Suç ve Ceza, tekil bir kitap. Bir seriye de dahil değil. Direkt onu okuyarak da kimse Dostoyevski’ye hakaret etmiş olmaz. Hangi forumda kullanılmış bilmiyorum ama çok iddialı ifadeler bunlar. Karamazov Kardeşler de direkt okunabilir ama dediğim gibi Dostoyevski’yi çok sevdiyseniz, Yeraltından Notlar’ı başa alarak yazarın anlatımını, stilini ve dünya görüşünü nasıl oturttuğunu izlemek için kronolojik bir okuma yapabilirsiniz. Ama tüm bunlar tabii ki şart değil.

2 Beğeni

Bana kalırsa Suç ve Ceza döneminin şartlarına bağımlı bir kitap. Yani o zamanın Rusyasındaki sosyal, politik ve ekonomik durumları bilmek kitabı anlamayı kolaylaştırabilir. Fakat bu kadar bilgi de neredeyse akademik düzey denebilecek kadar detay içerir. Benim Rus Edebiyatından okuduğum neredeyse ilk kitap Suç ve Ceza’ydı ve okuyunca hiç anlamamazlık yaşamadım. Daha bilgili olsam kesinlikle daha derinlemesine anlardım herhalde. Sizin tercihiniz ancak okumadan önce Türkçe veya İngilizce kaynaklardan ön okuma yaparsanız yeterli gelir gibime geliyor.

1 Beğeni

Bence suç ve ceza özelinde değil ama genel olarak yazarları kronolojik okumak her zaman daha iyi. Böylece yazarın yazın hayatının da şekillenmesini takip edebiliyorsunuz. Ben çoğu zaman bunu tercih ederim.

3 Beğeni

Eğer yazarı incelikle, anlayarak okumak isterseniz yani kitaplardaki üslubun değişim ve gelişim sürecine odaklı okuyacaksanız - yazarı tanımanın yönlerinden biridir- bu sıralama sizin için yapıldı.

Yine bu sıralamayla okumanın 19. yy. yaşanmışlıkları, yıldan yıla fark eden tarihsel bir ilerleme sürecini de takip etmiş oluyorsunuz. Hak verirsiniz ki Dostoyevski’nin asla vazçgemediği Petersburg o dönemde kendi içinde sürekli reformlara uğruyordu. I. Nikolas (1825 - 1855 ) döneminde devlet tamamiyle Rus ortodoksluğu, diktatörlük ve milliyetçilik sloganıyla devam ettirilirken, II. Alexander (1855 - 1881 ) döneminde çıkan yasalarla üniversite özerkliği açısından Almanya’yı, üniversitelerin müfredatlarını ve yıllık sınavlarını hazırlamada Fransa’yı örnek almıştır.

Yani Dostoyevski’nin gelişimine ortak olmak ve onu dönem dönem yaşadıklarıyla anlamak istiyorsanız kronolojik sıralamaya göz atmayı unutmayın.

Bunun yanı sıra salt edebi zevk için okunacaksa bile kronolojik sıraya en uygun şekilde ilerlenmeli. Ki sizlere şunu söylemeleyim, Dostoyevski’nin ilk romanından son romanına birbirine atıflarda bulunan bir çok karakteri mevcut. Bu nedenle özellikle Dostoyevski’yi okumadan önce mutlaka hakkında bilgi edinebileceğiniz bir biyografik kitaba göz gezdirmeniz veya küçük bir Dostoyevski araştırması yapmanızı öneririm.

1 Beğeni

İlk okuduğum eseri Suç ve Ceza idi. İlk okumaya başladığımda kitaba giremedim. Ama ikinci seferinde su gibi aktı. Öncesinde herhangi bir şey okumanıza gerek yok. Ayrıca bence Karamazov Kardeşler, Suc ve Ceza’dan daha zorlu bir kitaptı.