Sürekli Değişen Kitap Kapakları

Silmarillion’un siyah kapakla basıldığı yeni gördüm ve bu konu Silmarillion’dan sonra tak etti. İthaki zaten Orta-Dünya kitaplarını düzgün basmadığı gibi farklı farklı kapaklarla basıyor. En son örneği ise dediğim gibi Silmarillion.

Beyaz kapaklı basımdan sonra yeni basım serideki diğer kapaklar gibi siyah olmuş ve boyutu da serideki diğer kitaplara göre uydurulmuş. Aslında, bu güzel bir şey ve ben yine alacağım ama bu sefer de beyaz kapaklı versiyonunu ne yapacağım? Yanlarına koysam yine düzensiz duracak, çöpe zaten atılmaz, en iyi seçenek kütüphaneye vermek ama bu sefer de “Zamanında o kadar aldım, şimdi kütüphaneye mi vereyim?” diyorum.

Ha, burada “Ama bazıları Orta-Dünya’dan bağımsız” diyebilirsiniz ama benim demek isteğim yazarın tek kapağı olsun isterim. Mesela, Asimov kitapları, yine İthaki basıyor ve kapakları muhteşem ve içinde 3 tane seri var.

Herhangi bir bilgi verilmiyor tüketiciye. Kafalarına göre hareket ediyorlar. Bende de bir ondan bir bundan var. Birkaç sene önce ‘aynı olmalılar’ düşüncesinden çıktığım için umrumda değil ne yaptıkları. Artık kapaktan çok içerikle uğraşıyorum. Fakat keşke o vizyon olsa yayıncılarda.

1 Beğeni

Zaten tam olarak elinde hali hazırda o kitap bulunan kişiler yeni kapaklı bastıklarını da alsınlar diye habire kapak değiştiriyorlar. Örneğin ithaki Fahrenheit 451’i yedi farklı kapak ile bastı, her 2-3 senede bir satışlar düştükçe yeni kapak çıkarıyorlar. Yayınevlerinin bu şark kurnazlığına bir son vermek istiyorsanız almayın, alıyorsanız da neden değiştirip duruyorlar demeyin çünkü siz elinizde olan kitabı aldığınız için değiştirip duruyorlar.

Ben de eskiden “Yayınevleri kitaplarını daha güzel kapaklarla okurla buluşturabilmek için çaba sarfediyor.” falan diye düşünüyordum ama başta ithaki olmak üzere yayınevleri tarafından okuyucu olarak bu tür şark kurnazlıkları ile tamamen sağılacak inek olarak gürüldüğümü öğrenmem zaman aldı. O gün bu gündür “Elimdeki eski kapaklı olanı okumak isteyen birine hediye edeyim, ben yenisi alayım.” düşüncesinden tamamen vazgeçtim.

4 Beğeni

Kütüphanemde kapağı, boyutu hatta yayınevi farklı aynı seriden kitaplar var.Tuhaf duruyorlar ancak yine de olan kitabın yenisini alma hevesine kapılmadım. Zaten kitap fiyatlarıda almış başını gidiyor ne yapalım?

2 Beğeni