Sürprizbozan (Spoiler) hakkında düşünceleriniz neler?

Herkes bir dizi/film/kitap konuşurken en ufak bir bilgi kırıntısında spoiler verme, duymak istemiyorum diye çırpınıyor. Bir süre ben de böyle yaptım fakat sonra farkettim ki eğer eser iyi ise spoiler hiçbir anlam ifade etmiyor. Hatta Hitchcock bunu çok ustaca yapıp filmin ilk 10 dakikasında bu süprizi bozup seyirciyi merak etmek yerine gererek filmin içine daha çok sokuyor. 6. His, Fight Clup ve bilumum katil kim kitap ve filmleri gibi şaşırtıcı noktasını sona saklamış filmler için olabilir desem de genelde kötü kurgu olduğunu düşünüyorum. 6. His ve Dövüş Klübü bu formülü kullanan iyi örnekler ama bu filmler bence istisna. Muhtemelen filmi seven birçoğumuz Pulp Fiction’u birden fazla izledi ve ikinciye izlediklerinde muhtemelen yine aynı keyfi aldılar. Hatta ben kendi adıma 2. izleyişim daha keyif aldım filmden. Sonra bir de kitabını okudum. Bu durumda başkasından spoiler alınca sözde tüm keyfimiz kaçıyorsa aynı filmi neden defalarca izliyoruz yada okuduğumyz bir kitabın filmi/dizisi çıkınca heyecanlanıyoruz? Sonuç olarak tüm detayları görmüş oluyorsun.

Bir de özellikle tarihi filmlerde spoiler verme diyen insanları hiç anlamıyorum. Mesela Vikings dizisinde Ragnar var. Diyorum ki Ragnar’ı gerçekte bilmem hangi bölgenin kralı zehirli yılan dolu çukura atmış. Daha dizide Rahnar ölmemişken arkadaşım spoiler vermesene diye çıkıştı bana. Kardeşim tarih diziyi o dönem ben de izlemedim nasıl spoiler olabilir ki bu.

Bu konuda sizlerin ne düşündüğünü merak ediyorum?

Heh işte bunu anlamak istemeyen film yapımcıları var. Film kötü mü gidiyor, koyarız sonuna bir twist insanlar anlamaz, şaşırır, film güzel zanneder, gerisinin bir önemi yok zaten. Kötü filmleri twistle kurtarmak, seyirciye bakın nasıl şaşırttık sizi ama ehehe yapmak çok moda artık.
Bence filmin kilit noktasını seyircinin bilerek izlemesi ve filmin seni o noktaya yavaş yavaş her adımı görebileceğin şekilde getirmesi çok önemli. Ben bu şekilde izlediğimden daha çok keyif alıyorum.

Spoilerdan kaçınıyorum fakat filmi genel anlamda değerlendiriyorum, spoiler yediğimde tadım çok da kaçmıyor.

2 Beğeni

Spoilerdan kaçmam. Hatta özellikle sorarım. Marvel filmlerinin kardeşim hayranıdır. Sinemaya gelen ilk gün gider. Film çıkışı beni arar ve anlatır. :sweat_smile: Az spoiler veriyorum izlersin diye, der ama dayanamaz sonunu da anlatır. Game of Thrones’u da mesela anlatmıştı. Kardeşimin heyecanla bir şey anlatmasından hiçbir zaman kıymetli olmadı.

Bunun dışında kitaplarda zaten arka kapakların çoğu sürprizbozan dolu. Hepsini de okuduğumuza göre ister istemez spoiler yiyoruz. Benim tek avantajım unutmak. Okurum, dinlerim o şeyi okumayı veya izlemeyi ertelerim. Sonra izleyip veya okuduğumda hatırlamadığımdan sorun olmuyor. Hatırlasam da canım sıkılmaz. Misal o adam ölüyor denildi diyelim. Tamam ama nasıl ölüyor, neden ölüyor? Bu sefer de bunu merak ediyorum. :sweat_smile:

Yani benim için önemsiz. Forumda okuduğum, okumadığım her şeyin buğulanmış sürprizbozanını açarım. :sweat_smile:

3 Beğeni

Spoiler yemekten de, vermektenden de, verenden de hiç hoşlanmam.

3 Beğeni

Fazla abartıldığını düşünüyorum özellikle de sosyal medya vs yerlerde spoiler verdin diye linç edilen insanlar gördükçe :sweat_smile: Ben yine okuduğumdan, izlediğimden aynı zevki alıyorum.

1 Beğeni

Olmasa daha iyi olur, filmlerde ve kitaplarda sürprizlerin tadı farklı oluyor. Ama aldığım tüm zevki de öldürmez. Aynı filmi ikinci kere seyretmek tamamen başka bir konu ve zevk bence.

1 Beğeni

Spoiler yediğim zaman ben , eğer ki sevdiğim bir yapımsa kurşun yemiş gibi oluyorum :rofl:

Ama bununda bir ölçüsü var 10 yıl önce çıkmış bir filmden ya da kitaptan spoiler yersem o kadar da etkilemez beni . Çünkü ben zamanında tüketmemişim o eseri . Spoiler yerken de ahh niye söylediniz demem . Ancak güncel bir konu ise o sırada arkadaşlarımla , çevremle birlikte yani konuşabileceğim kitle ile birlikte o eseri tüketirken spoiler yersem bu beni çok rahatsız ediyor .

İnsanlara da bilerek spoiler vermem çünkü alacağı zevki baltalamak istemem .

Luke ben senin babanım . Gibi şimdi yerseniz bir etkisi olmaz ama . Brandon Sanderson kitaplarından ya da Zaman Çarkından ya da Malazan dan spoiler yersek bu çok tatsız olmaz mı ?

Bu yüzden lütfen kişi istemedikçe spoiler vermeyin . Spoiler yediyseniz de kendiniz de tutun başkası ile paylaşmayın :smiley:

4 Beğeni

Fetih 1453 isimli Türk yapımı filmi izlemeden önce ‘‘İstanbul’un Fethi konusunu anlatıyormuş’’ dediğim ve arkadaşımın spoiler verdiğimi düşündüğü, bana kırıldığı, bütün hevesini kaçırdığımı düşündüğü konu :smiley: Ara sıra arkadaşım ne bekliyordu diye merak ediyorum.

3 Beğeni

Karamazov kardeşlerde spoiler yemiştim, o zamandan beri önsözleri atlıyorum, arka kapak yazılarını okumuyorum. Bir kitap beğenildi mi diye merak ediyorsam yorumları göz ucuyla hızlı hızlı okuyorum.

Merak ettiğim filmlerde de spoiler yemekten nefret ederim. Hele hele oyunlarla ilgili spoilerlardan tiksinirim. Çoğu içeriğin konusunu da okumam. Temasını öğrenirim sadece. Geri kalanını bizzat keşfetmek isterim.

4 Beğeni

Plot twist olmadıktan sonra çok önemli değil açıkcası.

1 Beğeni

Cevaplayan herkese teşekkür ederim. Spoiler’a çok da karşı olmayanlar çoğunlukta sanırım. Merak ettiğim spoiler verenleri 1 kaşık suda boğacak olan arkadaşlar neden bu kadar tepkiliker. Spoiler olayı sanki son 5-10 senedir revaçta gibi.

Ben de mrak ettim açıkçası. Ben Vikings örneği verirken aklıma ilk fetih geldi de yok artık o kadar da değil deyip döndüm ama o kadarmış sanırım.

Ben o plot twistin çoğu filmi 1-2 puan düşürdüğünü ve tekrar izleme isteğini çoğunlukla bozduğunu düşünüyorum.

1 Beğeni

En net şekilde nefret ediyorum. Kitabın içinde gelişen olayları anlatmak bile spoiler bana kalırsa. Kitap hakkında kitabı okumadan bilemeyeceğim herşey dahil buna. Kitabın konusu zamanda yolculuksa ben bunu kitabı okuyunca görmek istiyorum. Sırf bu yüzden gece 5te kalkıp lost izlediğimi hatırlıyorum. Film,Kitap kurgu içeren ne varsa yorum yaparken filmin çekimi, işlemiş tarzı yada ne bileyim kitabın dili gibi yapısal şeyler hariç konusuna dair yorum gördüğümde arkama bakmadan kaçarım. Song Of Ice And Fire için Red Wedding’i bilmesem, kitaplara yada diziye yeni başlamış olsam, bundan bahsetseydi biri kitabı okuma hevesim kaçar o kişiylede mutlaka bir set örerdim arama.

Ben hikaye okumayı seviyorum, yani karakterlerin olaylara tepkileri yada yaşadıkları zorluk kadar hikaye olayın gidişatı ve sonucu beni daha çok etkiliyor.nadiren istisna film izliyor yada kitap okuyorum.

Mesela Loki’nin müjdesini okuyorum iki haftadır falan, hikayeler o kadar bildiğim hikayeler ki arada farklı birşey çıkmadığından 300sayfa kitap elimde sürünüyor haftalardır. O arada ben Mortu, Zeplini ve Büyü gibi’yi okudum.Filmini izlediğim kitapları bile okurken zorlanıyorum mesela.

4 Beğeni

Ben de asla okuduğum ve ya duyduğum spoilerleri hafızamda tutamam. Kitapların son cümlesini okusam bile bitirdiğimde hatırlamam o cümleyi. :stuck_out_tongue_winking_eye:

Spoiler bence çok abartılıyor. Bazı kitaplarda/filmlerde spoiler her şeyi bozar ama 3 yıl 5 yıl 20 yıl olmuş kitaplarda/filmlerde hala okunmadıysa/izlenmediyse izleyenlerin/okuyanların konuşma zevkini de ellerinden almaya çalışan bir kesim de var bir gerçek .
Ben kendi adıma spoilera çok takılmıyorum birileri benden önce tabiki izleyecek okuyacak zaten çok çok iyi ise o kitap/ film spoiler bana iyi hatta etkisiz bile geldiği olmuştur.