Tanrının Ağı - Rhoedan

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Tanrının Ağı – Rhoedan – Aylık Öykü Seçkisi

image

Bir hiçlikte gözlerini açtığı o ilk anlarda bütün varlığı ile yalnızlığı tattı ve bundan nefret etti. Yalnızlık, onun tarafından yaratılmayan, onunla var olan şeylerin ilkiydi. Nasıl olduğunu bilmese de sonsuzluğu hissediyordu. Bir cismi, bir şekli yoktu; her yerdeydi. Düşünebildiğini, hayal edebildiğini fark ettiğinde güçlerini de keşfetti. Böylece sahip olmak istediklerini barındıran evren ağını yarattı. Sonsuzluk… (DEVAMI…)

2 Beğeni

Tanrıya ebeveynlik vasfını eklemleyip var etmenin bir nevi öldürmekle eşdeğer olduğunu söyleyerek tanrıyı, aynı zamanda insansı bir konuma atamışsınız. Tanrı, tekrarlayıcı döngülere bir alternatif arayarak hikayenin(yaratılış miti ve tanrıya yüklenen vasıflar) bilindik ilerleyişine sekte vuruyor. Öyküleme adına iyi bir girişim. Daha sonra insan bedenine cisimlendiğinde ise bunun bilinçli olarak değil de beceriksizlik ve acemilik süsü verilerek yapılması da güzel bir tezatlık. Bu girişim, tanrı imajının özünde omnipotensi barındırıyor olmasının aksi istikametinde olması açısından ilgi uyandırır nitelikte. Devamında öfke duygusunu, ikiz kardeşi olan kaybetme eylemiyle ilişkilendirip sade ama başarılı sunumunuza devam etmişsiniz. Öfke, aynı zamanda ölüm korkusunun ve terk edilmişliğin, dışlanmışlığın bir tezahürüdür.

Ölüp ölüp tekrar aynı noktadan dirilme sahnesi Forever dizisindeki sahneyi hatırlattı bana. Tanrının önce, bir insana başkalaşma ve sonra da o insanın gittikçe kendileşmesi, okuyucuda ruhsal sıkışmışlık hissini tetikliyor.

Genel olarak beğendim. Black Mirror tarzı bir öykü. Klasik bir anlatıya ufak dokunuşlarla can vermişsiniz. Belki daha epik bir dille kaleme alınabilirdi. Bende birkaç farklı versiyonda daha zengin uyarlamalar yaratabilirmişsiniz hissi uyandı. Tanrının insana dönüşmesinden sonraki hislerin bizde daha canlı şekilde yankılanması için 3.tekil şahıs yerine 1.tekil şahıs anlatımını seçebilirdiniz. Elinize sağlık.

1 Beğeni

merhaba eline sağlık çok güzel bir öykü olmuş uzun zamandır tanrı evren reenkarnasyon gibi konulara ilgili olarak ufuk açıcı bir öykü. mevcut saçmalığa alternatif bir tanrı nerede sorusunun cevabı gibi olmuş. hayal gücü olarak zevkli bir çalışma.

Yapıcı eleştrileriniz için çok teşekkür ederim. Bu tip bir yazıyı ben de ilk defa kaleme alıyorum ve açıkçası başlarda çok zorlandım. Hatta ilk denemelerim dediğiniz gibi 1.tekil şahıs ile yazılmış denemelerdi fakat öyküyü o şekilde ilerletmekte çok zorlandım (bir tanrı gözünden yazmak pek bir zormuş :smiley: ). Benim için keyifli bir meydan okuma oldu. Dediğiniz gibi zenginleştirerek tekrar denemek için de sabırsızlanıyorum

Güzel yorumunuz için teşekkür ederim beğenmenize çok sevindim