Merhaba arkadaşlar konuya çok geç dahil oldum sayılır. Etiketlendiğim için bildiğim kadarını anlatayım gerisi sizin bileceğiniz iştir. İlk olarak genelde sözleşmeler 3 yada 5 yıl olarak imzalanır çünkü resmi ve bürokratik işler, ajanslar arası görüşmeler, çeviri, baskı, aksilikler ve benzeri şeylere karşı. İkincisi sözleşme bittiğinde yenilenmesi gerekir ben devam edeceğim deseniz bile elinizde olmayan nedenlerden dolayı beklemek zorunda kalabilirsiniz eskiden bizim başımıza gelmişti. Şimdi gelelim önceden paylaşılan yazıma pandemi öncesinde geçen yılın başında Asimov’un eşinin daha önceden başka bir yerden çıkan biyografi kitabının çıkması için gerekenleri yapmak istediğimizde bu işle ilgilenen o zaman ki arkadaşımız bana ve patronumuza aynen orada belirttiğimi söylemişti. Ve bu sebepten dolayı vazgeçtik.
Sonuç olarak yayınevleri çalışanları işlerine aşık olsalar bile yayınevleri ticari birer yerdirler ve çalışan veya yetkili bile olsanız sürekli bozuk plak gibi aynı şeyleri soramazsınız şekil a olarak ben işlerin ve kitapların devam etmesi ve sürekliliğin sağlanması gerekir.
Çok uzun oluyor diye ikincisini yazmayı tercih ettim. Ayrıca siz ben veya bizim gibiler seviyor diye bu türün hala çok fazla ahım şahım sattığı yanılgısına düşmeyin. Şirketler ajanslar vs sizin her zaman daha fazlasını vermenizi ve daha fazla baskılı olarak almanızı ısrar ederler. Dışarıda potansiyelinin ve satışının çok olduğu için burada telifini almak veya anlaşmaya çalışmak çok daha zor olabilir.
Ben konudan uzaklaşıp size bu konuyla ilgili farklı bir örnek verebilirim belki bilirsiniz dc yerine marvellerin bolca yayınlandığı bir ülkedir yakın zamana kadar. Bunun en basit sebebi ise DC’nin bağlı olduğu kuruluş holding veya şirket ne derseniz deyin yakın zamana kadar çizgi romanlar için çok yüksek bedeller ve şartlar sunuyor ve sizi kâle almıyorlardı.
şimdi aramak için uğraşmadım ama bu konuyla ilgili yazı bile vardı yanlış hatırlamıyorsam niye dc yayınlanmaz Marvel yayınlanır diye.
Neyse fazla gevezelik yaptım.
Bu foruma yazdığım herhalde en uzun mesajdır boşuna üzülmeyin basılacaksa zamanı gelince basılır.
Ayrıca her zaman patronlar sonuca bakar ne kadar iyi olduğuna değil, ülkemizde Wattpadin yükselişinin en büyük nedeni budur.
İyi eserler daha fazla masraf, emek ve zaman ister. Bu da her zaman paradır, olay kitap bile olsa.
NOT: Bu arada ne wattpad yazarlarını ne de kimseyi incitmek ve küçümsemek için yazılmamıştır bu mesaj sadece arz talep meselesini açıklamak için yazılmıştır.