Tartışma Köşesi

Daha çok varsayımlar üzerinden varılan yargıların somut doğrular olmadığını, bize doğru gelen çıkarımlarımızın doğru olanın sadece bir kısmı veya eksik doğru olabileceğini göstermeye çalışıyorum ama herkes kendi varsayımlarını ilahi ve tek hakikat olarak gördüğü için olmuyor tabii :joy: :joy:

2 Beğeni

Merhaba arkadaşlar konuya çok geç dahil oldum sayılır. Etiketlendiğim için bildiğim kadarını anlatayım gerisi sizin bileceğiniz iştir. İlk olarak genelde sözleşmeler 3 yada 5 yıl olarak imzalanır çünkü resmi ve bürokratik işler, ajanslar arası görüşmeler, çeviri, baskı, aksilikler ve benzeri şeylere karşı. İkincisi sözleşme bittiğinde yenilenmesi gerekir ben devam edeceğim deseniz bile elinizde olmayan nedenlerden dolayı beklemek zorunda kalabilirsiniz eskiden bizim başımıza gelmişti. Şimdi gelelim önceden paylaşılan yazıma pandemi öncesinde geçen yılın başında Asimov’un eşinin daha önceden başka bir yerden çıkan biyografi kitabının çıkması için gerekenleri yapmak istediğimizde bu işle ilgilenen o zaman ki arkadaşımız bana ve patronumuza aynen orada belirttiğimi söylemişti. Ve bu sebepten dolayı vazgeçtik.
Sonuç olarak yayınevleri çalışanları işlerine aşık olsalar bile yayınevleri ticari birer yerdirler ve çalışan veya yetkili bile olsanız sürekli bozuk plak gibi aynı şeyleri soramazsınız şekil a olarak ben :smile: işlerin ve kitapların devam etmesi ve sürekliliğin sağlanması gerekir.
Çok uzun oluyor diye ikincisini yazmayı tercih ettim. Ayrıca siz ben veya bizim gibiler seviyor diye bu türün hala çok fazla ahım şahım sattığı yanılgısına düşmeyin. Şirketler ajanslar vs sizin her zaman daha fazlasını vermenizi ve daha fazla baskılı olarak almanızı ısrar ederler. Dışarıda potansiyelinin ve satışının çok olduğu için burada telifini almak veya anlaşmaya çalışmak çok daha zor olabilir.

Ben konudan uzaklaşıp size bu konuyla ilgili farklı bir örnek verebilirim belki bilirsiniz dc yerine marvellerin bolca yayınlandığı bir ülkedir yakın zamana kadar. Bunun en basit sebebi ise DC’nin bağlı olduğu kuruluş holding veya şirket ne derseniz deyin yakın zamana kadar çizgi romanlar için çok yüksek bedeller ve şartlar sunuyor ve sizi kâle almıyorlardı.
şimdi aramak için uğraşmadım ama bu konuyla ilgili yazı bile vardı yanlış hatırlamıyorsam niye dc yayınlanmaz Marvel yayınlanır diye.
Neyse fazla gevezelik yaptım. :smile:
Bu foruma yazdığım herhalde en uzun mesajdır boşuna üzülmeyin basılacaksa zamanı gelince basılır.

Ayrıca her zaman patronlar sonuca bakar ne kadar iyi olduğuna değil, ülkemizde Wattpadin yükselişinin en büyük nedeni budur.
İyi eserler daha fazla masraf, emek ve zaman ister. Bu da her zaman paradır, olay kitap bile olsa.
NOT: Bu arada ne wattpad yazarlarını ne de kimseyi incitmek ve küçümsemek için yazılmamıştır bu mesaj sadece arz talep meselesini açıklamak için yazılmıştır.

14 Beğeni

Burada bir ekleme yapayım. Ajansla konuştuğum zamanlardan sonra anladığım şu oldu. Dediğiniz gibi bir yazar basılırken ajans ilk olarak o yayın evine hak tanıyor. Telifi almışlar ama basmıyorlar durumu ise şöyle: İlgili yayın evi biz basacağız diyorsa telif için ücret ödemeden o telifi başkalarının almasını engelliyor. Bu durum sadece bir yayın evi için değil hepsi genelinde geçerli. Bu yüzden kimse itiraz etmiyor, ajanslar da telifi istiyorsun ama telifi satın alıp kitabı neden çıkartmıyorsun demiyor. Okurlar olarak birlik değiliz ama ajanslar ve yayın evlerinin kendi aralarında sağlam bir birlikleri var. Kendileri de aynı yolu takip ettikleri için eski çocuk oyunlarında ki son benim sondan birinci benim durumu var. Yurt içi ve yurt dışı farkı ise şöyle: Türkiye’de ajanslar gerçekte yazarları temsil ediyorlar görünmesine rağmen aslında yayın evini temsil ederler. Yurt dışında ise olması gerektiği gibi yazarı temsil ediyorlar. Bu yüzden biz de teliften dolayı basılamayan kitaplar var. Çünkü yayın evini zorlayacak ne bir ajans ne de başka bir yayın evi oluyor. Haklar bizde diyen yayın evi isteyene kadar kitaplar basılmıyor.

3 Beğeni

Türk ajansı aradan çıkaramıyor muyuz? Küçük bir yayınevim var be gidip yabancı ajansla görüştüm “senin ajansın yok veremeyiz” gibi bir şey var mı? Karşı tez sunmyorum deneyebilir miyiz bu şekilde diye diyorum🤔

1 Beğeni

Konuştuğum sürelerde ajans söylediklerimi Türk ajansa sordu. Ne kadar haklı olsam da Türk ajansın tek kelimesi yabancı ajansa söylediğim bir çok sözden daha etkili oldu. Yabancı ajans ve Türk ajans arasındaki sözleşme içeriğine göre değiştiğini düşünüyorum. Eğer bağlayıcı bir madde yoksa ve yabancı ajans çalışmak isterse kişinin ajansı olsun veya olmasın o kişiyle çalışabilir. Siz söyleyince fark ettim; elimdeki bir çok kitabın iç kapağında ajans bilgisi yazmıyordu. Demek ki bu yazarlar ile yayın evi aracısız sözleşme imzalamış. Yabancı ajans neden yayın evi yerine ikinci bir ajansı araya koyuyor anlayamadım.

2 Beğeni

Onu Türk yayınevleri yapıyor benim bildiğim. Süreç uzun ve zahmetliyse Türk Ajansına söylüyorlar onlar ilgileniyor genelde. Büyük yazarlarda böyle. Mesela Xaman Çarkı da Stephen King de Akçalı ajans tarafından telifleniyor. Ama mesela Grange, Philip K Dick ajanssız

Bursda geçen Asimov kitapları ise Anatolialit ajansının aracılığındq alınmış hep. Monokl’dan çıkan Sonsuzluğun sonu da dahil. Sanırım burada bir firmaya ihtimas geçme gibi bir şey olabilir yani İthaki alacsk diyip aracı olmayabilirler sizin almanıza ama bu sizin iletişime geçip bu adamlar böyle yaptılar ancak biz alıp kitapları basmak istiyoruz diyerek alabilirsiniz. Tabi bu uğraş gerektirir ve karşı yayın evi muhtemelen size düşman olacaktır.
Hırslı bir yayınevi mesela Kırmızı Kedi gibi bir yayınevi ıkaya elatmadan o iş zor tabi.

1 Beğeni

Yine ben😂
Ajans işi söyle öncelikle türk ajansların internet sitelerine bakarsanız çalıştığımız yayınevleri ve ajanslar diye yazar. Bunun türkçe meali şu dışarıdan ahmet yayınevine bağlı yazarı veya kitabıalmaya kalkıcaksan bana gel.
Bu ajans işi yabancıların işlerini garantiye alır ve uğraştırmaz.
Çünkü burada bir yere verdiğinizde işi takip etmeniz ve tahsilatla uğraşmanız gerekir.
Ama bir ajansla anlaşırsanız sadece muhattabınız ajans olur yayınevi değil.

4 Beğeni

Abi o zaman Ajanslar istediği yayınevine istediği hakkı tanır. Ben b yayın eviyim b yazarının kitaplarını basıyorum bunu da sürekli o yazarın haklaroyla ilgilenen c ajansı çalışarak yapıyorum.

C ajansı yazarın yeni kitabının hakkını almam için isterse 4 sene bekleyebilir. O arada başka yayınevine de verdirmez. Bu durumda en baştaki olaya dönüyoruz, Anatoliat ajansı demekki Asimovların haklarını bekletebilir isterse. İthqki tamam bugün alalım diyene kadar sa kimse alamaz. Bu telif hakkına ambargo uygulamal olmuyor mu?

Bu konuda bile açığını bulmuş kullanmışız gibi hissediyorum. :rofl::rofl:

2 Beğeni

Anladığım kadarıyla ödeme satılan kitap sayısı üzerinden yapılıyor. Telif alınırken sadece belirli bir sayı için telif alınıyor, ona göre ödeme yapılıyor diye düşünmüştüm. Peki peşin ödeme ile diyelim ki iki bin adet kitap için şu kadar ödeme yapılıp neden telif alınmıyor. Hem iş takibi hem de ödeme ile uğraşılmaz. Bildiğim kadarıyla Yüzyılın En İyi Bilim Kurgu Öyküleri tam da böyle oldu. Aynı ücreti ikinci kez vermek istemedikleri için kitap tek baskı ile kaldı.

2 Beğeni

Resimde görüldüğü gibi bu yayınevlerinden veya ajanslardan isterseniz oraya gitmeniz gerek

2 Beğeni

O durumun çok versiyonları var ajansına kitabına vs vs. Yüzde olarak telif alınabilir adet olarak olabilir paraya göre olabilir

3 Beğeni

Onda bence daha çetrefilli bir durum var. Kitap bende olmadığı için bir şey diyemem ama olay sadece para değildir

3 Beğeni

Bu korkularımı doğruluyor ne yazıkki :pensive: Mutlaka iyi yönleri vardır ama çoğunlukla “torpil” her yerdeki gibi burada da ortaya çıkıyor bu durumda…

2 Beğeni

:joy::joy::joy: Ayrıntıları bilmemekle birlikte şöyle düşünün x yayınevine y yazarının z kitabını verdiniz ama yayınevi minik bir yer kitabı bastı çıkardı sonrada size kazık attı veya battı o zaman yurtdışı ajansı bağlamıyor bu durum kaş yaprken göz çıkarmış olursunuz paşa paşa sizden alamadığınız telifi alır.
Öte yandan bir b yeri var sizden düzenli olarak sürekli alıyor ve siz kendi payınızı alıyorsunuz. Ünlü bir parça ürünü sürekli çalıştığınız ve ilişkinizin iyi olduğu yere mi verirsiniz yoksa hem payınızı hemde parayı riske atar mısınız

5 Beğeni

Yukarı tükürsen bıyık aşağı tükürsen sakal durumu o zaman. Ben şu an çoğu seri için tamamlanmadan almamak dışında çıkar yol göremiyorum. Tamamlanınca sahafa kitabın ederinin iki katını veririm ama gidip seriyi tamamlamadan 1 kuruş vermem bu saatten sonra.

2 Beğeni

Benim demek istediğim tam olarak buydu işte, ilgili yayınevi keyfine göre basıp basmamaya karar veriyor, ajans da nasılsa ilgili yayınevi bunu basacak deyip başka yayınevine kitapların haklarını vermiyor. Bu en basit tabirle adam kayırmak oluyor ajanslar için, tekrar söylüyorum bu ülkede yayıncılık azıcık yavaş ilerliyorsa bunun en büyük sebebi TR’deki iş bilmez ajanslar yüzündendir.

2 Beğeni

Ü

6 Beğeni
9 Beğeni

1 Beğeni

Stokta son 1 adet kalmış onu da ben anldım :slight_smile:

Ama kafama takıldı kitap ciltli mi ? Açıklamalarda yazmıyor.

1 Beğeni