Tartışma Köşesi

Düşünce suçu adında bir suçun olduğu ve insanların bu suçtan hapis yattığı bir yerde ben kimseden gazetecilik beklemem. Hapse girmeyi göze alarak düşüncelerini açıkça dile getirenlere de (Ahmet Şık gibi) kahraman gözüyle bakmam. Çünkü ‘‘korkusuz’’ gazeteciler sistemin asıl problemini yani düşünce suçunu bypass ederek görünmez kılıyor ve bu suçtan dolayı hapse girmek istemeyen diğer gazetecilerin ‘‘korkak’’ sıfatıyla damgalanmasına yol açıyor. Mesele gazetecilerin korkusuz ya da korkak kişilik özelliklerine sahip olması değil düşünce suçu diye bir suçun olması.

Kendimi tam olarak ifade edebildiğimi ve ifade etmeyi istediğim şekilde anlaşıldığımı düşünmüyorum. Bu durumda sağlıklı bir iletişim kurabileceğimizi sanmıyorum.

Evet, peki ne yapmalarini öneriyorsunuz gazetecilerin bu kısır döngüden çıkmak icin? Gazetecilerin görevi “düşünce suçu” gibi abuk ve geri yasalara rağmen doğrulari yazmak, düzeni elestirmek, toplumu aydınlatmak değil mi? Ahmet Şık ve benzerleri bunu yaptılar, kahraman olmak icin değil, doğru düsündükleri seyleri dile getirmek icin, bu sistemi eleştirmek ve değiştirmek icin. Cesur gazeticilerimiz hâlâ varlar.

@agape: Siz bilirsiniz, tepkim “Bir noktada yumuşatılmış buluyorum” sözünüzeydi. Bilmiyorum daha ne kadar kanla ödesinler bu insanlar savunduklari fikirleri.

Tepkinize kızmıyorum, kendimi anlatabildiğimi sanmıyorum sadece. Bu insanlar bir noktada durmak zorunda bırakılıyor, ben buna sinir oluyorum. Özgürlük gerçek anlamda uygulansaydı sorun yaşamazdık fakat böyle bir durumda özgür bir gazetecilikten söz edemiyorum kendi adıma ve o insanların hepsinin de bunu yerine getirmeye çalışırken ağızlarına bez tıkanmasından da çok rahatsızım. Arka plan o kadar karanlık ki -kendi adıma- hiçbir yeri göremiyorum.

Sizi iyi anlıyorum merak etmeyin, sizden daha az karamsar da değilim bu konuda. Gazetecilerimizin belki de %90’ının ya çıkarları gereği, ya düşünce suçu işlemek korkusundan, ya vasıfsızlıktan ya da başka sebeplerden araştırmacı gazetecilik yapamadıkları malum. Ben sadece bunlardan geriye kalan az sayıdaki yürekli ve bağımsız gazetecimize minnettarlık göstermenin boynumun borcu olduğunu düşünüyorum. :slight_smile:

1 Beğeni

Haklısınız. “Okumadan” demek yanlış oldu. “Okuduğunu anlamadan” demek daha doğru olurdu. Teşekkürler düzelttiğiniz için :slight_smile:

Okuduğunu anlayan birisi, oturup derdini anlatan bir yayıncıya Frankenstein’ı yakmaya koşan köylü gibi elinde meşalelerle koşup boykot çağrısı yapar mı yoksa?

1 Beğeni

Küstahlaşmaya gerek yok. Sen kim oluyorsun da bir şeyi anlayıp anlamayacağımıza karar veriyorsun? Burada okuduğunu anlamayan biri varsa o da sensin. Burada sen hariç herkes benzer yönde fikir belirtmiş. Pegasus editörünün söyledikleri de bizim söylemlerimizle örtüşüyor. Demek ki bu yasanın çıkmasında menfaati olan birisin. Senin menfaatin de bizi ilgilendirmez. Hangi görüşü savunuyorsan savun, bunu birilerine saldırmadan yap. Biz senin gibi düşünmek zorunda mıyız? Daha fazla küstahlaşmadan, işine bak.

3 Beğeni

‘‘Türkiye Yayıncılar Birliği!’’ Yayıncılara hiç danışmadan kendisine göre yasa tasarısı yapıyor. Kimse tasarı nedir, ne değildir bilmiyor ama yasanın arkasında büyük zincir bir kitabevinin olduğu söyleniyor. Bu yasa sizce hem küçük yayınevlerini hem okuyucuları hem de küçük kitabevlerini korumak için mi yapılıyordur?

1 Beğeni

Ben bir forum üyesiyim, fazlası değil. Soruşturmada pek çok insan fikir belirtmiş. Katılan da var, katılmayan da. İşinize gelen yorumu görüp diğerini göz ardı etmek tuhaf bir yaklaşım. Cebimden paramı alacaklar diye ödünüz kopuyor, ne yazık ki çok daha fazlasını almışlar, farkında değilsiniz. Benime senli benli konuşamazsınız. Çünkü dengim değilsiniz.

‘‘Türkiye Yayıncılar Birliği!’’ Yayıncılara hiç danışmadan kendisine göre yasa tasarısı yapıyor.

Mesela soruşturmayı okumayan bir birey de @MelihAntepli bey belli ki. Çünkü dosyada danışıldığını belirten kişiler de var. :slight_smile:

1 Beğeni

Uzun uzun polemiğe girmeye niyetim yok.

Ama son bir şey diyeyim bu neye benziyor biliyor musunuz? Büyük bir zincir marketinin biz küçük bakkalları koruyacağız demesi gibi bir şey :slight_smile:

1 Beğeni

Karşımdakinin okuduğunu anlamadığını düşünüyorum. Bunun neresi hakaret bunu da anlamadım :slight_smile: Ancak elbette tatsızlık çıksın istemem. Sevgilerle.

1 Beğeni

Onda bir sorun yok elbette. Benim dediğim kısımlar sonraki yazdığınız mesajlarda var. Konunun uzamaması hem konuyu başka yerlere götürmez hem de aramızdaki sohbeti daha fazla baltalamaz. İyi forumlar.

1 Beğeni

Tekrarlıyorum burada okuduğunu anlamayan biri var, o da sensin. Çünkü diğer arkadaşlarla aynı fikirdeyiz. Okurun cebinde gözü olan da sizsiniz, okuduğunu anlama problemi olan da.

Ağlayarak büyük resmi görmek için harcadığınız çaba çok eğlenceli, lütfen devam edin :slight_smile:

1 Beğeni

@SJack burada küstahça yorum yapan biri var. Sadece onu uyarın. Bu küstahlığına devam ettikçe ben de yanıt vereceğim. Forumda bu küstahlığa alışkın değiliz. Herkes bu tasarıyı beğenip beğenmemekte özgür. Tek tip insan yaratmak isteyen hadsiz bir güruhun tipik bir üyesi bu şahıs.

12 Beğeni

Yahu iki saattir siz okuduğunuzu anlamıyorsunuz diyip duruyorsun. Neyi anlamamız gerekiyor söyle de rahatlayalım, satırlar arasında ışık tutunca ortaya çıkan cümleler mi var?

16 Beğeni

İlginç. Bahsi geçen şahıs aylardır burada millete etmediği hakaret bırakmadı. Hor görü, büyüklük taslama, art niyet, nefret ne ararsan var mesajlarda. Daha yeni fark ediliyor sanırım. Geçen gün o kadar iğrenç bir dil kullanıldı ki hatta kimse fark etmemiş olacak, ses çıkartamadan editlenerek düzeltildi.

11 Beğeni

Bu başlık altında yorum yapan o kadar forum üyesiyiz, sanırım hepimiz aynı fikirdeyiz, yazıdan aynı şeyleri anlamışız. Fakat bu şahıs, demek o kadar yüce biriymiş ki bizim anlayamadığımızı o, yüce anlama kabiliyeti ile anlayıvermiş. İlginç.

1 Beğeni

Arkadaşlar herkes fikrini beyan etmekte özgürdür ama bunu forum kuralları çerçevesinde yapabilirsiniz. Bahsi geçen üye susturulmuştur. Hakkında daha fazla konuşulmaması gerektiğini düşünüyorum. Kendisi 3 gün sonra tekrar geldiğinde daha seviyeli bir tartışma yapabilirsiniz. Lütfen daha fazla uzatmayınız.

6 Beğeni