Tartışma Köşesi

Sorun bu düşüncede zaten. Neden daha iyisi yokmuş gibi davranıyoruz? Bu sistemin nelere sebep olduğunu yeterince görmedik mi?

Evet. Sosyalizm Tiranlığa dönüşmediği müddetçe tam da bu insanları kurtarmayı hedefliyor.

Bu düzen olabildiğince insanı işçi konumuna sokmaya çalışıyor. Artık Burger King, Starbucks gibi dükkanları her caddede görüyoruz ve inanın yerel dükkanlar bununla mücadele edemiyor. Herkes kalitesinden emin olduğu yerleri tercih ediyor. Bu da yerel girişimlerin çoğunu bahsettiğim markalar altında yapmaya zorluyor. Bunun sonucunda herkes bir marka altında çalışmaya başlayacak gibi duruyor. Herkesin işçi konumunda olduğu toplum, rahatça sömürülür. Bu düzenin ütopyası bu. İnsanlar işinden olma korkusuyla köle hayatını sürdürüyor ve her şeye göz yumuyor.

İnsanın ve işçinin haklarını iyileştirmek için uğraşmalıyız diyorsunuz, bu haklar nerede uygulanabilecek? Geri kalmış veya gerilemekte olan ülkelerde işçiye 8 saatten az bir mesai vermeye kim gönüllü olacak? Bizim ülkemizde bile bunun uygulanabileceğini düşünüyor musunuz? Çocuklar bile işte çalışıyor. Ancak Avrupa’da veya Amerika’da bir şeyler değişebilir bu konuda, o da milli gelirleri yüksek olduğundan.
Bu düzende çalışma hakları için uğraşmanın akıntıya karşı kürek çekmekten farkı yok. Küçük bir zümre zenginleşmeye devam ettikçe bir gün işçi hakkı demeye bile korkar olacağız. Avrupa’da işçi haklarının bu seviyeye gelmesi bile gönüllü çalışan, kamuoyu oluşturan halk sebebiyle değil. Avrupa işçi haklarının temeli Sovyetler ve Komünizm korkusuyla gelişti. 2. Dünya savaşından çıkan Avrupa’nın Komünizme kaymaması için Amerika’nın yaptığı Marshall yardımlarını hepimiz biliyoruz. İşçi haklarının nasıl genişletildiğini, işverenlere gelen kısıtlamaları…

Sorun çaresiz hissetmemizde. Sanki başka alternatif yokmuş gibi yaşıyoruz. Sanki dünya hep bu düzendeymiş ve değişemezmiş gibi algılıyoruz. Bu düzen yanlış. Eğer en iyi düzen buysa onu yıkarak pek bir şey kaybetmeyeceğiz demektir.

Belki burada bunları Samsung veya iPhone telefonla yazmam çok ironik oluyor ama en azından bir şeyler değiştirmek istiyorum ve elimden sadece bu geliyor.

Belki de sadece fazla hayal kuruyorum.

7 Beğeni