Tartışma Köşesi

İthaki hakkında ben de artık olumlu düşünemiyorum. Kimi iletilerimde İthaki’yi savunmuştum ama yalnızca haklı olduğunu düşündüğüm durumlarda.

Şu anda İthaki’nin yayınladığı Joanne M. Harris’in “Loki’nin Müjdesi” adlı kitabını okuyorum. Kitap yazım hatalarıyla dolu. Seyrek hatalara sesimi çıkarmam ama aynı sayfada (örneğin 61. sayfa) iki hata olursa insanın canını epeyce sıkıyor. Bunu özellikle belirtiyorum çünkü başka yayınevlerinin kitaplarında yazım hataları oldu mu şiddetle eleştiriliyor ama İthaki’ninkiler bu denli tepki toplamıyor. Yazım hataları eleştirilmesin demiyorum ama her yayınevine eşit davranılmalı.

Bir de kafama takılan Conan kitapları var. Okurlar yıllardır Conan’ın yeni baskılarını yapması için İthaki’ye neredeyse yalvardı ama İthaki’den ses çıkmadı. Ne zaman Gece Kitaplığı, Conan öykülerini yayınlamaya başladı İthaki atağa geçti. Burada İthaki okurların isteklerine önem vermedi, Gece Kitaplığı’nın Conan baskılarının iyi iş yaptığını gördü ve ben de pastadan pay kapayım dedi. Bence bu davranış pek de etik değil. Sanki basacak başka kitap yok muydu da bir başka yayınevinin yayınladığı kitabı basmaya kalktı. Tabi bir de şömizli ciltli sürümü de piyasaya sürerek alkış toplamaya çalıştı.

Bir de bu forumdaki "İthaki Yayınları Soru Hattı"na yanıt yazmayı bırakmaları var tabi. Okurlara tepeden bakmanın bir başka belirtisi. Yazmak zorundalar mı peki? Elbette değiller. Ama baştan yazmasaydın kardeşim. Okurların eleştirileri karşısında köşeye sıkışıp başladığın işi terk edersen okurlar da seni burnu büyük olarak algılar.

Bu yazdıklarımdan dolayı İthaki’nin avukatlığına soyunanlardan (belki de gerçekten avukatlarıdırlar) adil olmalarını ve her yayınevine eşit yaklaşım sergilemelerini istemek biz okurların hakkıdır sanırım.

38 Beğeni