Tartışma Köşesi

Diğer yayınevlerinin de yanlış bir şey yapması akılçelen’in yaptığını doğru yapmaz. Ayrıca tüm kozmer birbiriyle bağlantılı yani olaya sadece fırtınaışığı olarak bakamayız.

1 Beğeni

Ben ilk önce forumdan ayrılmalarının nedenini yapılan saygısızlığa bağlamıştım ama zamanla o olayın biraz da bahane edildiğini düşünmeye başladım. Bahsedildiği kadar var, metro duraklarına ben kirke ilanı vereceklerine devam kitaplarını bekleyen okurlarını düşünsünler. Kaç tane seri sayıldı edildi burada, hala tık yok. Sürekli yeni seri başlanıyor. İnsanlar içinde kalanları yazmazsa çatlar bence, çünkü sinir bozucu bir durum almaya başladı bu hal.

5 Beğeni

Her başlığa yazmasınlar. :slight_smile: Yazsınlar ama İthaki başlıkları ve Dök İçini Rahatla başlığına filan yazsınlar. Bu şekilde yayılmacı politika biraz sorun. ^^

2 Beğeni

İthaki hakkında ben de artık olumlu düşünemiyorum. Kimi iletilerimde İthaki’yi savunmuştum ama yalnızca haklı olduğunu düşündüğüm durumlarda.

Şu anda İthaki’nin yayınladığı Joanne M. Harris’in “Loki’nin Müjdesi” adlı kitabını okuyorum. Kitap yazım hatalarıyla dolu. Seyrek hatalara sesimi çıkarmam ama aynı sayfada (örneğin 61. sayfa) iki hata olursa insanın canını epeyce sıkıyor. Bunu özellikle belirtiyorum çünkü başka yayınevlerinin kitaplarında yazım hataları oldu mu şiddetle eleştiriliyor ama İthaki’ninkiler bu denli tepki toplamıyor. Yazım hataları eleştirilmesin demiyorum ama her yayınevine eşit davranılmalı.

Bir de kafama takılan Conan kitapları var. Okurlar yıllardır Conan’ın yeni baskılarını yapması için İthaki’ye neredeyse yalvardı ama İthaki’den ses çıkmadı. Ne zaman Gece Kitaplığı, Conan öykülerini yayınlamaya başladı İthaki atağa geçti. Burada İthaki okurların isteklerine önem vermedi, Gece Kitaplığı’nın Conan baskılarının iyi iş yaptığını gördü ve ben de pastadan pay kapayım dedi. Bence bu davranış pek de etik değil. Sanki basacak başka kitap yok muydu da bir başka yayınevinin yayınladığı kitabı basmaya kalktı. Tabi bir de şömizli ciltli sürümü de piyasaya sürerek alkış toplamaya çalıştı.

Bir de bu forumdaki "İthaki Yayınları Soru Hattı"na yanıt yazmayı bırakmaları var tabi. Okurlara tepeden bakmanın bir başka belirtisi. Yazmak zorundalar mı peki? Elbette değiller. Ama baştan yazmasaydın kardeşim. Okurların eleştirileri karşısında köşeye sıkışıp başladığın işi terk edersen okurlar da seni burnu büyük olarak algılar.

Bu yazdıklarımdan dolayı İthaki’nin avukatlığına soyunanlardan (belki de gerçekten avukatlarıdırlar) adil olmalarını ve her yayınevine eşit yaklaşım sergilemelerini istemek biz okurların hakkıdır sanırım.

38 Beğeni

Kim eleştirmiyor? :joy: Ben sayıyorum ve oranlıyorum. Eğer hata çok gelirse belirtiyorum. Ben, Kirke kitabında 17 hata var. Mutlaka gözümden de kaçmıştır. 20 hata rahat vardır. Kesinlikle üstüme alınmamakla birlikte bana söylemediğini de biliyorum fakat eleştiriyoruz efendim. Lütfen… :sweat_smile:

8 Beğeni

Kesinlikle katılıyorum. Bu durum bazen benim de canımı sıkıyor. Yine de kimsenin ‘hadi tartışma köşesine geçelim de orada tartışalım’ diyeceğini sanmıyorum. Olaylar çoğu zaman spontane gelişiyor. O yüzden tartışma olduktan sonra gönderilerin oraya taşınmasını mantıklı buluyorum.

2 Beğeni

Gelin (isterseniz) sizinle bu konu hakkında uzun uzun tartışma köşesinde konuşalım.

2 Beğeni

Keşke bütün tartışmalara, dediğiniz gibi bu başlığa, dediğiniz şekilde yönlendirilip devam edilse… Ama yine de öyle olacağını sanmıyorum. Tartışırken kendimizi kaybeden bir toplumuz, o yüzden …

2 Beğeni

Bu forumun üyelerinin hepsinin bir ortak özelliği var ve bu özellik benim bir insanda olduğunu öğrenince en sevindiğim özellik. Kitaplara bayılıyoruz. Bence temelde hepimiz aynı şeyi istiyoruz. Kitaplar hakkında konuşmak ve kitaplar hakkında yeni bilgiler öğrenmek. Yani bu forumun amacı benin gözümde o. (tabii ki filmler, diziler, oyunlar hatta bilimsel haberler de görüyoruz ama o işin çeşnisi)

Benim anlamakta zorluk çektiğim şey şu. Hepimiz temelde aynı şeyi istiyorsak, nasıl bu kadar saldırgan olabiliyoruz? Sanat saygı olmalıdır. Sanat evrensel nezaket olmalıdır. Elbette tartışmalar yaşanır ama bu tartışmalar saldırganca olmamalıdır.

Bu forum için de dileklerim bundan ibaret. Eğer forumdaşlarımız tartışırken birbirine sataşmazsa ve bu tartışmalarını yerinde (yani burada) yaparsa tartışırken bile mutlu olan, tartışmaların sonuca varabileceği bir ortam haline geliriz.

3 Beğeni

Bu İthaki tartışmasının çok basit bir çözümü var. İthaki bir daha seri kitap basmasın, biz de devam kitabını bekleyemelim. Sürekli bestseller olacak tek kitap satsınlar. Bol bol Ben Kirke, Fahrenheit, Cesur Yeni Dünya bassınlar. Ama bitiremeyecekleri Drizzt, Ejderha Mızrağı, Vakıf gibi serileri basmasınlar. Hala gelip “ama bu şirket, kendini düşünmek zorunda” diye savunuyorsunuz. Telifsiz, çok satacak kitaplar varken gidip Sandman, Preacher işine girmesinler. Eğer ben Preacher’ın ilk ciltini aldıysam bunun devamını basmaları gerekiyor, eğer ben Vakıf’ın ilk üç kitabını aldıysam devamını basmaları gerekiyor. Kar odaklı iş yapıyorlarsa Preacher’ı en başından basmak hata. Devam edemeyecekleri serilerin kitaplarını toplayıp para iadesi yapsınlar bence. Dizisi, filmi çekilen her seriye atlayıp yarım bırakmak kolay, ya işinin arkasında duracaksın ya da hiç girmeyeceksin.

Bir Good Omens vardı noldu? Senelerce basacağız basacağız dediler, dizi tutulunca baskıda çok yakında geliyor dediler. Dizinin hypeı unutuldu, kitap da hala baskıda. Neyse artık 2. sezonda hype oluşunca belki gerçekten basarlar.

7 Beğeni

Keyfi bir seçim olmadığını biliyorum ancak satışa açılmadan önce(satışa açıldıktan sonra da olabilir tam emin değilim) telif sıkıntısı var. İkinci basım beklemeyin diye bir çok yerde konuşulduğunu çok net hatırlıyorum.Tabi bu beklemeyin olayını İthaki bilerek mi söyledi,biri telif sıkıntısını duydu öyle mi yayıldı onu bilmiyorum.O telif sıkıntısını herkes +5-10 yıl diye algıladığı için sahaflar beş/on o kitaptan aldı ve ilk günlerden çeşitli sitelere +150 Tlden koyuldu.

Not:Ekşi sözlükteki yazılara göre, İthaki telif sıkıntısı var,tekrar basmayacağız demiş,entry daha kitaplar tükenmeden önceki zamanda girilmiş ancak satış öncesi mi yoksa satışa açıldıktan sonra mı söylenmiş emin değilim.

Yeni Bahar benim hatırladığım kadarıyla,sınırlı sayıda basıyoruz önümüzdeki x yıl bir daha basmayacağız haberiniz olsun diye çıkartılmadı.Ben bu şekilde tekrar basımı kastetmiştim.

1 Beğeni

Benim okumak istediğim kitapların %80’ini İthaki basıyor. Tabii ki benim de memnun olmadığım yönleri var ama şu an kendilerinin herhangi bir alternatifi yok malesef.

1 Beğeni

Sözlükteki yazıya cevap niteliğinde yayınevi yetkilisi burada 29 Mart 2018 tarihinde kitabın baskı adedinin 1000 olduğunu, tekrar basılmayacağını ve edinmek istiyorsak acele etmemiz gerektiğini söylemişti. Kitap Mart ayında basılmıştı zaten. Soru hattından kontrol edebilirsiniz.

Sözlükteki yazı da sanırım kitabın stoklarda görünmemeye başladığı sonrasında burada soru hattında yetkiliye sorulduğunda cevap olarak şu an için tek basımlık yazdığı dönem sonrasına denk geliyor.

Kitabın stok durumu satış sitelerinde azalmaya başladıysa bile (ki hala bulunabilir halde iken) yetkilinin baskı adedinin 1000 olduğunu yazmasıyla hızla tükenmiştir diye düşünüyorum.

3 Beğeni

Kısaca tekrar basım için anlaşamadılar. Bir daha basılmayacak. Ben şahsen sorunetmiyorum çünkü sırt kısmında sayı yazmıyor, ki yazsaydı yerine başka kitap basılırdı eminim. Diğer yayın evleri yaptı bunu daha önceleri de. Kitabın zaten öyle ahım şahım hikayeler içerdiğini de düşünmüyorum.

1 Beğeni

Ben kitabı bu cevaplar doğrultusunda temin etmiştim, sorun etmiyorum. Sorun edilen kısım yalnızca 1000 adet basılabilecek ve birden fazla yazarın olduğu telif sorunu ihtimalinin oldukça yüksek olduğu bir kitabın seriye dahil edilmesi sanırım.

Ben kitabı aldım bu nedenle sorun etmiyorum, kapak sırtında numara olmaması daha iyi tabi ama aklımızda bir kere yer etmiş o nedenle sorun oluyor sanırım.

1 Beğeni

Aynen öyle. Ama nuhtemelen sorunu çeviri falan tamamlanıp baskıya verdikten sonra yaşadılar. Sonra iptal de edemediler. 1000 kitabı komple çöpe atamazlardı muhtemelen. Zafen seriden 20 kştabım falan var. Ama takılan iyi takılıyor. Allah yardım etsin 400 liraya gördüm dün fiyatını. Yazık yeminle.

2 Beğeni

İşte o ekşide yazılan entry arkasında yayınevi yetkilisinin bunu doğrulayan (baskı sorunu) cevabı sonrası sahaflar ne bulduysa toplamıştır.

2 Beğeni

Valla sahaflardan çektiğimizi kimseden çekmiyoruz. Wampir gibiler. Ha bu duruma sebebiyet veren ithakiye de yazıklar olsun o ayrı ama .

4 Beğeni

Olan oldu artık yapacak bir şey yok. Bu nedenle epub okuyan var hak vermiyor değilim. :slight_smile:

2 Beğeni

Ben serideki de başka kitaplarda da Dost Körpe çevirisi olan her şeyi epub okuyorum. Hayatımda önyargılı olduğum tek şey bu bile olabilir. Ellerinde Çiğdem Erkam, Niran Elçi, Cihan Karamancı varken dune için bu adamı bekliyoruz yıllardır. Mahvettiği kitaplar yetmiyor gibi :sweat_smile: Neyse adını anınca bile geriliyorum. O sebeple bir kitabın çevirmeni olarak görünce rafa geri koyuyorum hemen.

Çok yazar var kitapta. Bir tanesi kıllık yaptıysa çıkarıp bassınlar olsun bitsin tertemiz. :grimacing:

Enginliği basmayan ithaki gaiman dan panik yapmayı basar mı aceba? Hoş kabalcı baskısı stokta varmış. Uğraşmayıp alayım ben ya.

Konudan konuya nasıl atlamışım şimdi farkettim

3 Beğeni