Bence bir daha basılması hiç mümkün görünmeyen kitaplar için korsana yönelmenin bu kadar eleştirilecek bir yanı yok gibi. Ama bence tabii. Bu kitapların alınabileceği tek yer ikinci el satan sahaflar.
Orada da fahiş fiyatlara satılıyor ise ki öyle sahaftan almak daha zararlı. Çünkü o fiyatlara satıldıkça aynı fiyatlarda hatta daha pahalı satmaya devam ediyorlar. Tabii diğer türlü de korsan baskı artar mı diyeceğim ama zaten korsan baskılar hep vardı.
Sahafların da yüzlerce liraya sattığı kitapların ücreti yayınevine, çevirmene vs. gitmiyor zaten. Hadi sahaf da esnaf ama sırf baskısı yok diye yüzlerce liraya satmak da doğru değil.
İnsanın cidden istediği ama o kadar para veremeyeceği kitaplar için korsana yönelmesi mecburiyetten başka bir şey değil.
Burada da kimsenin kötü niyetle paylaştığını sanmıyorum, sonuçta baskısı olan ve satılan kitaplar için yönlendirme yapılmıyor. Okumak isteyen çok kişi olduğu için bilgi verilmiş gibi gördüm ben. Aksi olsa cidden emeğe saygısızlık olurdu tabii ki. Ama bence cidden istisnai bir durum. Birkaç kere konusu geçti sadece, buna özel başlık açılsa ve sürekli konuşulsa belki cidden etik olmazdı ama bu şekilde laf arasında konuşulmasında problem görmedim ben. Cidden iyi niyetli bir bilgilendirme olabilir. Olay sadece korsan baskı değil çünkü.