Tartışma: Yapay Zeka

Sırf bu konuya post girebilmek için üye oldum :smile:

Girilen postlar genellikle film ve kitap etkisinde olduğu için normal karşılıyorum ama kesinlikle bilimsel olarak “yapay zeka tasarlamak” diye bir kavram yok. İçerisinde bulunduğumuz dönemde bizim yaptığımız şey sadece elimizdeki veriyi işleyebilen(bizim öğrettiğimizin ilerisine geçmeden) yazılımlar, setler…

Yapay zeka 4 ayrı sınıfa ayrılıyor.

  1. Tür - Tamamen Tepkisel
  2. Tür - Sınırlı Bellek
  3. Tür - Zihin Teorisi
  4. Tür - Kendinin Farkında Olan

Biz bunlar arasında şu anda sadece ikinciye ulaşabilmiş durumdayız. Ancak bu iki tür zaten insanın koyduğu belirli sınırlar içerisinde hareket edebilen türler. 3. Tür bu ikisinden farklı olarak koyulan sınır ve kurallarda gezebiliyor, bu sınır ve kuralları değiştirme becerisini elde ettiğinde ise (yani kendini anlamaya başladığında) 4. Tür’e geçmiş bulunuyor.

Yapay zekanın oluşum sürecinden bahseden güzel bir film var mıdır bilmiyorum. Ancak arka planında bu konuyu işleyen fevkalade bir dizi var, Person of Interest. Dizinin ilk bölümünde 3. Tür bir yapay zeka görürken ara ara flashback’lerle yapılış aşamalarında ne gibi şeyler yaşandığını da görüyoruz. Eğer bu konuda bir şey izlemek istiyorsanız, final yapmış durumdaki Person of Interest’e girişebilirsiniz.


Sınıf konusundaki kaynak: https://sinirbilim.org/yapay-zeka-turleri/

9 Beğeni