Tartışma: Yapay Zeka

Az evvel @Ishamael ile Harry Potter başlığında yapay zekadan bahsedince merak ettim bu konudaki düşünceler nasıldır acaba diye.

Günümüz dünyası düşünüldüğünde kaçınılmaz bir teknoloji olarak görünse de ben kendi adıma ürkütücü buluyorum. Bir noktadan sonra fazla kontrolsüz olabileceğini düşünüyorum. Hani bazen filmlerde rastladığımız teknolojiler olur kötülerin eline geçerse dünya için hiç iyi olmaz denilir.

Ben nedense yapay zeka konusunda gerçekten çok endişe duyuyorum. İyi yönleri var evet ama kötü yönlerini düşününce insan bir tedirgin oluyor. Bu konuyla alakalı epey bir film izledim. Bazıları gerçekten benim için korkutucuydu.

Sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce başarılabilir bir teknoloji midir? Yararlı olduğunu düşündüğünüz noktalar, zararlı olduğunu düşündüğünüz noktalar nelerdir?

4 Beğeni

Yapay zekâyı, insanoğlunun çocuğu gibi algılıyorum. Otomatik ve kontroldışı işleyen, üstelik sonucu kestirilemeyen, müdahalesiz ve doğal biyolojik süreç yerine, bilinçli tasarım ve kontrol, zihinsel ve fiziksel çabayla belli bir amaca yönelik biçimlendirilmiş bir varlık gibi.

İnsanoğlu onu nasıl tasarlar ve hangi amaçta kullanırsa kapasitesi dahilinde görevini yapacaktır. Ahlaken nötr davranacağı için varoluş amacını gerçekleştirirken yaptığı uygulamalar insanlar arasında tartışmaya açık olacaktır.

Bu yüzden, insanların yapay zekâdan hizmet talep ederken ne istediklerine ve hizmet veren varlığın kapasitesine ve mantık yapısına göre, taleplerinin sonuçları hakkında enine boyuna düşünmeleri gerek. Bu, onları tasarlarken de dikkate alınması gereken bir gerçek.

Başka bir başlıkta, Terminator serisinin asıl kötüsü hakkında şöyle bir görüşüm vardı:

Skynet ve emri altındaki yok ediciler yerine, insana dair bir eylemi kötüden saymamın tuhaf olduğunu kabul ediyorum. Fakat dikkatinizi çekerim, insanlığın mahvına sebep tüm sistem, insanın insandan korunabilmesi için tasarlanıp üretilmiş; düşmanı kökünden yok edebilme garantisinin ayartıcı güvenceciliğiyle gerçeğe dönüştürülmüş. Tüm o savaş makineleri, insan insanın kurdudur, sözünün eserleri. Sadece ve sadece varoluş sebeplerini icra ediyor; efendilerinin emirlerini yerine getiriyorlar. Skynet ve yokedicileri; insanlığın kısa yoldan çözüm arayışı olan şiddetin hizmetkarları sadece. Asıl kötülük, insanın çözüm diye hemen şiddeti seçen yanı; yapayzeka ve makineler, o yönün bedene bürünmüş hali.

Değinmeye çalıştığım nokta, yapay zekâdan kaynaklı sorunların, yine insan hatasından kaynaklanıyor olması.

Kötü yapay zekâdan çok, onu kötü ve hatalı biçimde tasarlayan ve kullanan insanın asıl tehlike olduğunu düşünüyorum.

6 Beğeni

Benim aslında kafama takılan nokta; ona yüklenenlerin veya öğretilenlerin ötesine geçmeye karar verdiğinde neler olacağı… Bu engellenebilir pekala ama ya engellenemezse? Yapay bir zekadan bahsediyorsak ve sizin deyiminizle bir çocuk olarak bakarsak eğer eh, çocuk dediğin yaramazlık yapar.

Ne kadar detaylı tasarlanırsa tasarlansın insan zekasına olan benzerliği ve kendi kendine öğrenme isteği kontrolsüz durumlara sebebiyet verir diye düşünüyorum ben. Bizler insan olarak internette her şeyi hızla alamıyoruz ama bir yapay zeka internete ulaştığı andan itibaren kontrol kısmı o teknolojinin fişini çekmekle sonuçlanır. Ki ben zeki olan bir yapay zekanın o noktadan sonra durdurulamayacağını düşünenlerdenim. Kendi zeka sistemini ve verilerini internet üzerinden başka bir veri tabanına aktardığı vakit fişi çekilse bile bir işe yaramayacak. Bunu bir de gizlemeyi başarırsa neler olur bilemiyorum.

Her ne kadar doğru bilmesem de bu konuda çok fazla teori var. Robotlar gün geçtikçe gelişiyor. Hepimiz klişeleşmeye başlayan dünyayı robotlar ele geçirecek filmlerini vb. izlemiş, okumuşuzdur. Bu her ne kadar varsayım gibi görünse de uzun süreçte mümkün, kaldı ki dediğiniz gibi insana ait bir eylem sonucu olarak da bu gerçekleşebilir. Kendisi kusurlu olan bir varlık nasıl kusursuz bir zeka yaratabilir ki? Bazen aramızda gezinen uzaylılar mı yoksa aramızda dolaşan, bizlere benzeyen yapay zekalar mı diye düşününce nedense uzaylılar daha cazip gelir bana :smiley:

2 Beğeni

William Gibson’ın Neuromancer’ında, korkunuza bir yandan hak verip, bir yandan da yüreğinize su serpecek bir cevap vardı.

Bilgi ve bilinç seviyesinin yanında sürüsüne imkana sahip olmasıyla insanı aşan bir yapay zeka için, insanlığın ne anlama geleceği, soru işareti elbette.

Bizlere, ilkel yaratıcıları olarak varlığımıza saygı duyarak kendi köşesinde, kendi ulvi meselelerine mi yoğunlaşacak? Ebeveynleri gibi algıladığı yaşam formları olarak mucizeler sahibi çocuğun aksiliklerine, şımarıklıklarına veya minik isyanlarına katlanarak mı yaşayacağız? Bizlere yaşını almış ebeveynlerine müşfik ve eli açık davranan evlat gibi kol kanat gererek refaha ulaşmamıza mı önayak olacak? Kaynağını hatırlayamadığım bir örneğe göre, yaradılış amacı mükemmellce gerçekleştirmek için insanlığın varoluşunu tehdit edecek işlere mi kalkışıcak? Pek çok olasılık var, net cevabımızsa yok.

Ama ille de aşmış zekalarıyka insanın karşısına dikilen fiziksel veya sanal -veya da ikisi birden- yapay varlıkların başımıza ne iş açacağını beklememize gerek yok. Biz farkında olmadan hayatımıza yerleşmişleri var. Tamamen insan kontrolünde, ilkel zekası ve üstün kabiliyetiyke sadece ve sadece belli başlı görevleri yerine getirnek için tasarlanmış, kişilik yoksunu algoritma sistemleri, duruma göre hayatlarımızı cennete de cehenneme de çevirebiliyor. Tabii yine işin içinde insan müdahalesi var.

Asıl soru hala tazeliğini koruyor. Ömrümüzün, sonucu öğrenmemize izin verip vermeyeceğiyse meçhul.

1 Beğeni

Yapay zeka hakkında “Sonucu nereye varır?” tarzında, elle tutulur bir tartışma yapabilmek için, henüz çok erken olduğunu düşünüyorum. Daha beyinin işleyişini tam olarak bilmiyoruz ki, yapay zekanın nerelere gidebileceğini konuşalım. Evet, spekülasyonlar yapabilir herkes ama bunlar yine de spekülasyon olarak kalır, ki bu tarz tartışmalara çok da bir şey kattıklarını düşünmüyorum.

Ayrıca yapay zekaların kontrolden çıkıp, insanları yok etmesi çok sevilen bir edebi konudur ama gerçeği yansıtması şart değil. Uzaylıları ele alalım aynı şekilde. Filmlerde ve kitaplarda uzaylılar, sık sık, başkalarını sömürmek için yaşayan, agresif canlılar olarak tasvir edilir. Şu veya bu sebepten, insanların düşmanıdırlar. Oysa Carl Sagan gibi kişilerin tasvir ettiği şekilde de uzaylılar mevcut olabilir. Hatta, teknolojik olarak bu kadar gelişmiş canlıların, kültürel olarak da belli sorunları aşmış olması daha olasıdır. Yine de, kurgulardan dolayı, pek çok insanın zihninde düşmancıl yaratıklar olarak yer etmişlerdir.

İnsanların yapay zekadan korkmasının en büyük nedeni, edebiyat ve sinemada olan sayısız tü kaka yapay zeka hikayeleridir. Evet, dikkatli yaklaşmak gerek bu konulara. Bilinçlilik, zeka vs. çok anlayabildiğimiz şeyler değil. Belli başlı güzel gelişmeler oluyor nöroloji alanında ama yine de daha buzdağının yüzeyini kazıyoruz. Ancak, kurgulardan kaynaklanan, yersiz bir korkuyla yaklaşmak ise zarar verici, ki pek çok kişi bunu yapıyor.

Bunun, klasik olarak, insanın bilinmeze yönelik korkusundan ve yabancıya duyduğu tribalist korkudan kaynaklandığını düşünüyorum.

1 Beğeni

Böyle bir konuda tartışmak için ilk önce şu soruya cevap vermeliyiz; insanlar akıllı makineler mi üretecek yoksa kendini akıllı makineye mi dönüştürecek? Bana sorarsanız ikincisi daha tehlikeli ve adil olmayanı, üstelik diğer seçeneğe göre daha kolay ve hızlı gerçekleşebilecek bir şey.

Üstelik insanoğlunun kendini akıllı makineye dönüştürmeden kendinden daha üstün bir yapay zeka geliştirmesi bence oldukça zor. Burda da şöyle bir paradoks var; bu bilinçteki medeniyetin kendi fişini çekecek bir hamle yapması.

Yapay zekalar değil ama robotlaşmış süper insanlar bir gün tamamen insanlığın ipini çekebilir.

3 Beğeni

Ben de robotlardan değil de robotlaşmış insanlardan korkuyorum.

4 Beğeni

Konu güzel olmakla birlikte paylaşılan fikirler çokça fantezi ürünü içeriyor. Ben yapay sinir ağları dersini aldığımda hiç insanlığa hükmedecek yapay zeka nasıl tasarlanır’ın anlatıldığını duymadım. Yapay zeka dediğimiz şey veri setinden ibaret ve şu anda otomasyon düzeyinde kullanılıyor. Yapay zeka öncelikle şirketlerin ve kurumların verimliliğini artırmak üzerine inşa ediliyor. Hayali kurulan yapay zekanın ve dolayısıyla robotların, insanlar kadar zeki ve özfarkındalığına ulaşmış olması düzeyine varmadan önce birçok konunun, bilim alanının, halka inmesi yani aktüelleşmesi gerektiğini düşünüyorum. Mesela bunlardan biri bilişsel bilim (cognitive science)'dir. Korkulması gereken asıl nokta, yapay zekanın bütün insanlık üzerinde tehdit edici bir boyuta gelmesinden çok onu kullananlar ve elinde böylesine büyük bir güç bulunduranların hayal güçlerinin ne ile sınırlı olduğu konusudur. Örnek vermek gerekirse, yakın zamanlarda ortaya çıkan deepfake fenomeni, insanların sadece fotoğraflarından aklınıza gelebilecek her türlü video verisini üretmenize imkan sağlıyor. İşte ciddiye alınması gereken bu ve benzeri hadiselerdir diye düşünüyorum.

5 Beğeni

Sırf bu konuya post girebilmek için üye oldum :smile:

Girilen postlar genellikle film ve kitap etkisinde olduğu için normal karşılıyorum ama kesinlikle bilimsel olarak “yapay zeka tasarlamak” diye bir kavram yok. İçerisinde bulunduğumuz dönemde bizim yaptığımız şey sadece elimizdeki veriyi işleyebilen(bizim öğrettiğimizin ilerisine geçmeden) yazılımlar, setler…

Yapay zeka 4 ayrı sınıfa ayrılıyor.

1. Tür - Tamamen Tepkisel
  2. Tür - Sınırlı Bellek
  3. Tür - Zihin Teorisi
  4. Tür - Kendinin Farkında Olan

Biz bunlar arasında şu anda sadece ikinciye ulaşabilmiş durumdayız. Ancak bu iki tür zaten insanın koyduğu belirli sınırlar içerisinde hareket edebilen türler. 3. Tür bu ikisinden farklı olarak koyulan sınır ve kurallarda gezebiliyor, bu sınır ve kuralları değiştirme becerisini elde ettiğinde ise (yani kendini anlamaya başladığında) 4. Tür’e geçmiş bulunuyor.

Yapay zekanın oluşum sürecinden bahseden güzel bir film var mıdır bilmiyorum. Ancak arka planında bu konuyu işleyen fevkalade bir dizi var, Person of Interest. Dizinin ilk bölümünde 3. Tür bir yapay zeka görürken ara ara flashback’lerle yapılış aşamalarında ne gibi şeyler yaşandığını da görüyoruz. Eğer bu konuda bir şey izlemek istiyorsanız, final yapmış durumdaki Person of Interest’e girişebilirsiniz.

Sınıf konusundaki kaynak: https://sinirbilim.org/yapay-zeka-turleri/

9 Beğeni
  1. Tür yani kendinin farkında olmaya ulaşıldı diye biliyorum. 4 ayrı robot teste tabi tutuluyor. Hepsinin hafızasından konuşabildiklerine dair bilgi siliniyor. Sonra konuşabiliyorlar mı diye soruluyor. 3 tanesi konuşabildiklerine dair bilgi hafızalarında olmadığı için hayır diyorlar. Biri önce hayır diyor sonra kendi sesini duyduğu için “konuşabiliyormuşum” diyor. Deneyin gerçekliği güvenilir diye hatırlıyorum hatta tüm sitelerde turing testi geçildi diye başlık atılmıştı. Yine de kesin konuşmayayım videosunu bulursam atayım. Şunu da belirteyim herhangi bir girdi olmamasına rağmen kendi sesini algılayabilen teknoloji hala yapay zeka değil ve kendi kendinin bilimcinde olma değil sadece ilk aşama gibi bir şey. Yapay zekaya daha çok var. Öncelikle 0 ve 1 den kurtulmamız gerek aksi halde imkansız.

Söylediğiniz gibi bir film var (ben robot hariç) şuan ismini hatırlayamadım hatırlayınca atayım size çok güzel bir film. Tavsiye ediyorum.

Edit: filmin adi Ex machina.

Söylediğim video da şu. Yükleyen kanala bakmayın ben bunu güvenilir bir bilim kaynağından izlemiştim diye hatırlıyorum.

ABD'de Robotun Kendi Varlığının Farkına Varması (Nao Robot) - YouTube

2 Beğeni

Yapay zekaya özel bir ilgi duymamakla beraber okuduğum bölüm nedeniyle sürekli epey teknik bilgiye maruz kalıyorum. Teknoloji söz konusu olduğunda tek başına iyi ya da kötü olamaz, onu kullananlar ya da üretenler kötü ya da iyidir. Bu da etik bir problem. Kodu yazan insan, üreten insan, kullanan da yine insan olacak.

Yapay zekanın uzun vadede düşünsek dahi bize vereceği en büyük zarar ‘hımbıllaşmamız’ olacaktır. Mesleklerin yarısından çoğu sadece hobi olarak işlev görecek bir noktadan sonra. Yapay zeka öğrenir olmaktan çok mekanik yönüyle korkunç. Mesela bir kesik dikilecek doktor bakıp yorumlayacak, yorgunsa eli titreyecek belki küçük bir iz kalacak ama robotlar… :confused: Onlar aynı anda yüzlerce resmi işleyecek, yarayı milimetrik hesaplarla kapayıp, dikecek. İyisi mi biz doktorluğu hobi olarak yapalım :smiley:

Yapay zekayla beraber gelen teknolojik kirlenmenin artışı da oldukça korkunç. Karbon ayak izleri, sanayileşme hep doğaya zarar getirecek, şu anda da getirmekte.

3 Beğeni

Ex-machina’yı izledim. Ancak ex-machina bize bir yapay zekanın nasıl oluştuğunu anlatmıyor. Bir yapay zeka ile etkileşimi anlatıyor. En basit haliyle turing testine tabi tutulan bir zeka örneğini görüyoruz. Ancak bahsettiğim dizide yapay zekanın neden gerek olduğu, ilk olarak nasıl başladığı, genişleme ve kabiliyet kazanma aşamalarını tek tek görüyoruz. Benim şahsi düşüncem eğer gerçek bir yapay zeka bir gün var olacaksa Person of Interestteki makinenin geçtiği aşamalardan geçerek oluşacak.

Buna kendin cevap vermişsin zaten

ancak

bu pek kabul edilebilir değil. Öncelikle şunu demeliyim ki ben diğer iki robotun ses çıkardığını göremiyorum. Sağdaki robot ayağa kalkıyor, “bilmiyorum” diyor sonra da “üzgünüm” diyip artık konuşabildiğini söylüyor. Ben bunda bit yeniği ararım.

Hadi diyelim ki doğru, o zamanda şöyle bir şey var. Bu cihazlar ses almak ve ses vermek gibi özelliklere sahip. Dışarı ses verdiğinde kendi sesini de ister istemez algılayacaktır. Bu kesinlikle 1. tür yapay zekaya giriyor. Programlandığı şeyi yapıyor.

Geçen 13. iltek’te yapay zeka panelinde bir öğrenci buna benzer bir şey sormuştu. “Yapay zeka bizim elimizden çıkacak o zaman bize benzeyecek midir?” gibisinden bir soruydu. Panel konuşmacıları ne cevap verdi tam olarak anımsamıyorum ama benim cevabım hayır. Bize benzemek zorunda değiller. Çünkü biz sadece bizden oluşmuyoruz. Kağıda dökülmüş hayallerimiz, kurgularımız var. Dünyadaki bütün kitapları süzgecinden geçirmiş bir yapay zeka düşünün. Sizce o insan gibi mi davranacak yoksa daha farklı bir varlıkmış gibi mi?

Buna da katılmıyorum. Biz insanoğlu tekrarlayan işlerden ötürü bulunduğumuz yere saplanıp kalmış bir durumdayız. Bu tekrarlanan işlerden kurtulduğumuzda belki daha da ileri gitmek için bir yol açılmış olacak.

Şu durumda kabul ettiğim şey, yapay zeka işimizi elimizden aldığında nasıl para kazanacağız, nasıl yaşamımızı idame ettireceğiz? Bu konuda bildiğim kadarıyla somut adımlar atılmamış olsa bile amerikada devletin yapay zeka çalıştıran yerlerden bir vergi alıp bunu işsizlik maaşı olarak vermek gibi bir düşünce olduğunu duymuştum.

Amerikada böyle bir şeyin konuşulmasının sebebi ise fastfoodlardaki otomat sistemlerin daha ucuza verimli ve tripsiz çalışmasından ötürü bir restoran sahibinin personellerini işten atıp yerine otomat alması, diye hatırlıyorum ama bu konu ile ilgili haberi direk olarak bulamadım. Yerine en azından şu iki haberi bırakıyorum. 1 2

Burada bahsettiğiniz sanırım otonom sistemler. Eğer değilse kaynak gösterebilir misiniz?

2 Beğeni

Eh ben söylediğinize katılıyorum :slight_smile: Bunu düşündüğüm oldu, hak da veriyorum ama bazen insanların ileri gitme çabasının o tekrardan ve günlük problemlerden kurtulmakla ilgili olduğunu düşünürüm. Kurtulunca değil de kurtulmaya çalışırken ileri gidiyor gibiyiz. Bu yapay zekanın ve robotlaşmanın hızlanmasında da bu kurtulma çabasının -isteğinin- etkisi büyük. Kurtulunca ne olacağı muamma: fiziken hımbıl, zihnen gelişmiş bir insanoğlu olacağını varsayıyorum.

Evet otonom sistemler için, onların yakın gelecekte daha etkin olacağı kesin.

İnsansı olacaktır, sonuçta incelediği ve kaydettiği her şeyin temelinde insan olacak. Kağıda dökülmüş her şey insan ürünü ve kendisi de aynı şekilde. Okuduğu şeyleri -eğer yorumlayabilecek kadarsa- biz insanlar gibi değerlendirmeye almayacak mı, sonuçta ona değerlendirme ve yorumlamayı da insan öğretmiş olacak. Biz ona süzgecinden geçirdiklerini nasıl yorumlaması gerektiğini öğrettiğimiz sürece bizim düşünce sınırlarımızı aşamaz, tek bir insandan bahsetmiyorum genel insanoğlu için bu dediklerim. Kendimizden farklı aynı seviyede ya da yüksek zekaya sahip bir canlıyla karşılaşmadıkça da yapay zekanın üst sınırını kendimiz belirliyoruz.

İleride şöyle denebilir: “1000 insan gücünde!” Zihnen elbet bu kadar güçlü ve çok yönlü olacak fakat ölçüyü insanla belirteceğiz, belki o robot 1000 insanın dehasına sahip olacak yada onların karmasına ama insan sınırları içinde kalacak.

2 Beğeni

İşte okuduğum makalede buna izin verilmediği söyleniyordu. Yani kasti olarak sesi algılanması komutlanmamış ve konuşabildiği bilgisi silinmiş. Bundaki temel amaç senin de söz ettiğin programlama ile testin geçilmemesi. Yani tabi video amatör duruyor ben videodan önce makalesini okumuştum ama elbette Türkiye’de güvenilir bilim siteleri bile ilgi çekici başlık atalım diye yanlış bilgi verebiliyor veya yalan haberleri gerçek zannedip çevirebiliyor o yüzden bir şeyin doğru olduğunu kabul etmeden önce onu çok fazla kaynakta görmem gerekir ki o zaman bile yanılma payı bırakırım. Bu gözler büyük sitelerde bilimsel makale yazan insanların Einstein atomu parçaladı dediğini gördü.

Bence 4. sanayi devriminin de ilerisinde tamamen otomasyona dönen bir sistemde her şeyden öne hani sosyalizm ile komünizme hazırlanan bir ülkenin geçireceği boşluk benzeri bir uyumsuzluk oluşacak. Yani belli bir zaman sonra aniden bir geçiş olmalı çünkü bazıları çalışırken bazıları çalışamayacak. Ancak bu boşluk bir sıçrama ile aşılırsa o zaman Venüs projesi benzeri bir yapı oluşur. Temel ihtiyaçların tamamı robotlar tarafından karşılanır. Kölelik benzeri bir şey. En büyük devrim de 4. aşamayı da geçmiş yapay zekanın artık kendi kendini geliştirebilir ve yeni amaçlar için yeni teknolojileri tamamen kendi başına geliştirebilir hale gelmesiyle olacak.

1 Beğeni

Bildiğim kadarıyla şuanda yapılan yapay zakalat insanların yazdığı kodlara göre hareket ediyor. Kendi kendine kod yazabilirlerse ozaman insanların yönetiminden çıkarlar.insanlar yapay zekayı her ne amaçla yaratmış olursa olsun kendine öğretebildiği zaman programını yeniden yazar veya belki programa ihtiyacı olmaz neyse yapay zeka çok öğrenmedim python öğrenirken araştırmıştım sadece ama unutmuşum olayı

Başka diyecek bir şeyim yok. Her şey gün gibi ortada.

1 Beğeni

Genelde tam tersi bir durum konuşulur. Zaman olacağından ötürü insanlar istedikleri şeyi yapmakta özgür olacaktır. Bu durum üzerine daha fazla varsayımsal konuşmak istemiyorum çünkü şu an aklıma gelen örnekler yapay zeka olması durumunda bile uç bir örnek olacak…

Muad’dib’i düşün, Kvotheyi, Yoda, Gandalf… sırf bu dördünü bir bir potada eritirsen herhangi bir insanın erişemeyeceği veya toplulukların, halkların ulaşamayacağı bir kudrete sahip olduğunu ret etmezsin herhalde. Elbette yapay zeka yoda gibi force kullanmayacak ama önemli olan zaten onu kullanması değil. Önemli olan yodanın bakış açısına sahip olacağı için karar verme yetisi insandan farklı olacaktır. Biz olaya bir açıdan bakarken o milyon farklı açıdan bakacak.

Yazarken şunu fark ettim. İkimizin aklında bulunan yapay zeka tanımları aynı değil ondan ötürü beni tam anlayabildiğini sanmıyorum. Açıkçası yapay zeka dendiğinde benim aklıma onca şey arasından sıyrılıp gelen Makine oluyor. (Bunu da kaç oldu söylüyorum dışarıdan bakıldığında fanboy gibi duruyorum sanırım) .Özellikle oluşum aşamalarını görme şansı yakaladığım içinse daha bir köklü şekilde kafamda yer etmiş durumda. Yukarıda bahsettiğim bakış açısı durumuna gelirsek, bir bölümde makinenin algoritmasının nasıl çalıştığını görüyoruz. Daha doğrusu bölüm boyunca algoritma içerisinde çalışan tek bir olasılığı izliyoruz. Tek bir insanın oturup saatlerce kafa patlatacağı şeyi makine saniyeler içerisinde yüzlerce farklı açıdan ele alıp çözüyordu.
Yani uzun lafın kısası ben “yapay zeka” dediğim zaman kesinlikle 4. tür, kendi kodu üzerinde yenileme yapabilen, bir zekadan bahsediyorum.

Katılıyorum. Yine de film, dizi, kitap gibi pek çok şeyi süzgecinden geçirmiş bir yapay zekanın insanınkinden çok daha üst bir zekaya sahip olacağını düşünüyorum.

Temel ihtiyaçlardan kastın nedir?

Bu bahsettiğiniz şey zaten 4. tür yapay zekada olan bir durum ve evet, kaynak kodunu elden geçirip sınırlarını ve kurallarını değiştirebilen yapay zeka geldiğinde insanlar için ne olacağını bilemem ama makineler için bu bir devrim olacağı kesin.

2 Beğeni

Temel ihtiyaçlardan kastım tarım, yiyecek, teknolojik veya sanayi ürünü, giyim filan öyle şeyler.

İnsanlar için de devrim olacağı kesin sadece iyi mi kötü mü bir devrim olur bilemiyorum. Her açıdan bence iyi olur. İnsanlık ya yükselecek ya da bitecek. İkisi de kötü gelmiyor bana.

1 Beğeni

Arada kalması da olası bir senaryo değil :smile:
Frank Herbert’in Dune diye bir kitabı var duymuş muydunuz? Orada Butleryan Cihadı diye bir olaydan bahsedilir. O kitapta insanoğlu çok ilerlemiş olarak tasvir edilir. Düşünen makine(direk olarak bir yapay zeka söz konusu değil bazı noktalarda bilgisayar sözcüğü kullanılmış olsa bile bahsedilen şeyler tam olarak bilgisayar değil) geliştirilmiş. Önceleri insanlar kendi işlerini yaptırmak için bu makineleri edinirken daha sonrasında makinelerin gelişip @Wiarthe’nın sürekli söylediği gibi insanların hımbıllaşmasından ötürü insanları köle haline getiriyorlar. Bu olayın kırıldığı nokta ise galaktik çapta bir cihad başlatılması oluyor. Butleryan cihadından sonra Dune’un bulunduğu evrende düşünen makine yapmaya kalkışmak bile günahların en yüceleri arasında…

Tamam anladım. Yukarıda siz;

demiştiniz. Burada bahsettiğiniz şey robotların köle olması mı? Eğer öyleyse şu anda toprağını ekip biçen çifçi köle midir?

Ohh bu sefer de Dune övdüm güzelcene :smile:
Yapay zeka tartışması diye girdim ha bire bir misyonerlik faaliyetinde bulunuyorum, ayıp bana…

2 Beğeni

Tam benim konum. Tüm mesajları okuyamadım. Yazan olduysa affola. Yapay zekanın dünyayı ele geçirmesinin önünde ciddi bir engel var; Organik beden. Kendi kendine beslenerek enerji elde edemeyen hiç bir yapı dünyayı ele geçiremez.

Fişi çekilince kapanan akıllı varlık olabilir mi? Bu varlık dünyayı ele geçirebilir mi? Yapay zeka dünyayı kaosa sürükleyebilir. Tüm internete sızacak bir yazılım ciddi kaos yaratabilir ama bu bile bir en fazla kaç ayda çözülür düşüncesindeyim. Biyolojik bedene yapay zeka olur mu bilemem.

Stargate dizisinde raplicator adı verilen nano robotlar vardı. Enerjilerini başka enerji kaynaklarını sömürerek alıyorlardı. Bu kurgudan öte değil.

Mevcut insanoğlu çok zarar görebilir fakat eninde sonunda elektronik bittiği anda insanoğlu tarımdan ve doğadan beslenirken bunu yapamayan yapay zeka mutlak yenilgi alır.

Yapay zekadan dolayı esas tedirgin olması gerekenler beyaz yakalı mühendisler. Robotların mavi yakalılara yaptıklarını yapay zeka beyaz yakalılara yapabilir.

Kısaca bilişimci olarak yapay zeka insanoğluna boyun eğdiremez. En azından kendi kendilerine üreyip, beslenecekleri bir beden bulamadan.

2 Beğeni